Skip to main content

Celastrus


Kalender

Celastrus is verkrijgbaar van half augustus tot half oktober.

In de schijnwerpers

Er zijn verschrikkelijk veel mooie, exclusieve bloemen en planten wereldwijd. Maar bij lang niet alle producten is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Er zijn te weinig kwekers, het product is maar heel kort beschikbaar of het wordt in het buitenland geteeld. En laten we eerlijk zijn; niet elke kok wil dat er mensen een kijkje nemen in zijn keuken! Celastrus is een product dat hoog op ons wensenlijstje stond. Heel exclusief, kort beschikbaar en er zijn maar een handjevol kwekers. Gelukkig wil het toeval ook ons soms wel eens een beetje helpen! We kregen een telefoontje van een Celastrus kweker! Deze kans moesten we met twee handen aanpakken. Dankbaar sprongen we, geheel ongepland, in de auto. We werden heel warm en hartelijk ontvangen door Corno en Jeannette Suijker in de schuur waar vader Langelaar trots, maar kritisch de geoogste takken sorteerde.

Kwekerij Langelaar
‘Kwekerij Langelaar’ is een begrip van vroeger. De vader van Jeannette is gepensioneerd kweker en teelde vroeger onder deze naam. Corno en Jeannette wonen al een aantal jaar op deze tuin, maar haar broer runde de kwekerij. Hij teelde, onder de naam Sijtjeshoeve, niet alleen verschillende heestersoorten voor de sierteeltsector, maar ook wormen voor de hengelsport. Vorig jaar besloot hij afscheid te nemen van de heestertuin en wilde hij alleen door met de wormenteelt. Jeannette wilde deze geliefde plek niet kwijt en besloot de kwekerij over te nemen. Ineens was Jeannette kweker!  Met hulp en kennis van haar vader en haar man Corno, die ook niet onbekend is in de agrarische sector en naast zijn eigen baan heel hard mee werkt, staat Jeannette er niet alleen voor. Ook hun vijf kinderen en aanhang steken heel wat vrije uren in de kwekerij. Een fantastisch, warme familie die gezamenlijk en vol passie het oude begrip ‘kwekerij Langelaar’ weer nieuw leven inblaast!

Celastrus
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Celastrus is prachtig, maar heel bewerkelijk! Een niche product waar de vakspecialist zich mee kan onderscheiden. Er zijn maar heel weinig kwekers die Celastrus telen en dan is het ook nog maar eens heel kort beschikbaar, van half augustus tot half oktober.

Celastrus mag dan wat duurder zijn in aanschaf, het plezier en de houdbaarheid is het waard. De intens gekleurde bessen geven elke decoratie een enorme meerwaarde. De ene bloemist knipt de takken in verschillende kleine takjes en gebruikt deze in kransen of kleine decoratie. De ander gebruikt liever lange takken bij groot bloemwerk. Celastrus is een enorme eyecatcher in een grote vaas in een hotellobby, als tafelversiering of als aankleding bij een bruiloft. Voor de consument kan één sierlijke tak al een ware decoratie zijn op het dressoir of de tafel. Mogelijkheden genoeg!

Het grootste voordeel is dat de tak niet in water hoeft. Zodra de takken van het gewas afkomen, droogt de tak in en blijft deze maanden lang mooi.

Droogbloemen zijn weer helemaal hip! En dat is gunstig voor Celastrus liefhebbers. Want in de huidige trend, waarin droogboeketten als warme broodjes over de toonbank gaan, passen de takken natuurlijk ontzettend goed! Droogbloemen zijn over het algemeen wat valer van kleur, de Celastrus geeft het hele boeket een enorme kleurboost.

De teelt

Celastrus is een heel bijzonder heestergewas afkomstig uit Zuidoost-Azie. In de volksmond is deze slingerplant ook wel bekend als ‘boomwurger’ en dat is niet voor niks. Celastrus wortelt zich in de grond, maar groeit als klimmer verder in een andere struik of boom. Deze wurg is zo strak dat de boom of struik het beslist aflegt tegen deze stevige omhelzing.

Bewerkelijk gewas
Wij verwachtten een heel veld dode bomen te zien met Celastrus daaromheen. Maar niets is minder waar. Bij Corno en Jeannette groeien de grote struiken heel wild over rekken van gegalvaniseerd staal. Dit is staal dat niet roest, waardoor er geen smet op de takken ontstaat of  bodemverontreiniging ontstaat. Het oogsten gebeurt maar een paar weken per jaar, maar er komt heel wat meer kijken bij de teelt. Zodra in de herfst het blad van de struiken valt, moeten de lange takken gesnoeid worden. De bessen groeien alleen in het eerste deel van de tak, het overige deel kost de plant alleen maar onnodige energie. Het is beter om dit deel te verwijderen.

In het voorjaar begint het blad te groeien en komen de eerste bloemen tevoorschijn. De Celastrus heeft mannelijke en vrouwelijke struiken. De vrouwelijke struiken geven de meeste bloemen, maar moeten wel bestoven worden om bes te geven. Een groot deel gebeurd door de wind, maar dit is niet genoeg. In mei laat Jeannette door een imker een aantal bijenkasten plaatsen. De bijen zorgen dan voor de rest van de bestuiving. Hoe beter de bestuiving is, hoe meer bessen de tak krijgt.

Zodra de bloemblaadjes loslaten, zijn de eerste kleine besjes al te zien. Half augustus zijn de bessen volgroeid en kunnen de eerste takken geoogst worden. De sierwaarde ligt bij de bes, het blad wordt daarom verwijderd. De gesneden takken worden in de schuur onder een zeil gelegd. Hier liggen de takken een dag of vier te broeien. Het blad laat dan makkelijker los met plukken.

Zodra het blad geplukt is, worden de takken gesorteerd, gebost en ingehoesd. De bosjes worden in de hoezen opgehangen in een afgesloten warmer deel in de schuur. Deze warmte zorgt ervoor dat de schilletjes van de bes na 2 a 3 dagen open komen waarna een prachtig oranje bes tevoorschijn komt.

Celastrus is een tweejarig gewas. Op de punten waar de tak geoogst is, groeit het eerste jaar een nieuwe tak met alleen blad. Het tweede jaar geeft deze tak bloem en bes. Celastrusbomen groeien vrij makkelijk en kunnen wel 10 meter hoog worden.

 “Groeien doen ze wel, het werk zit voornamelijk in het snoeien, de mooiste takken vinden in de wildernis en het plukken van de blaadjes van de geoogste takken”, zegt Jeannette lachend.

Voordat de eerste echt mooie takken gesneden kunnen worden, moet de struik eerst een paar jaar groeien. De bomen die bij Corno en Jeannette staan, zijn al zeker 15 jaar oud. De stammen zijn dik en zijn prachtig om de stalen constructie heen gegroeid. Ontzettend indrukwekkend om doorheen te lopen! Wij hebben veel geleerd in korte tijd van deze enthousiaste kwekers.

Vol passie en goede moed zijn Corno en Jeannette een nieuw avontuur ingestapt en wij zijn blij dat wij zo snel een kijkje mochten nemen in hun tuin en mee konden genieten van hun passie!

FloraPodium, 10 september 2020