Celosia cristata Reprise
In de schijnwerpers
Feiko Sonneveld, van Quality Celosia, is geen onbekende van het FloraPodium. Een aantal jaar geleden mochten wij de Celosia Act ‘Verda’ uitlichten. Dit jaar heeft hij een geheel nieuw soort in zijn assortiment waar hij zelf ontzettend enthousiast over is. Hoog tijd om deze gepassioneerde kweker opnieuw een bezoek te brengen en kennis te maken met de Celosia cristata ‘Reprise’.
Gewas met toekomst
Feiko is de jongste uit een gezin met vier kinderen. Zijn vader overleed toen hij pas twaalf was, waarna één van zijn broers de kwekerij van hun vader over nam. Na een aantal jaar bij zijn broer gewerkt te hebben, is Feiko in 1989 voor zichzelf begonnen. In eerste instantie teelde hij Asters en Chrysanten. Een aantal jaar later kwam daar Celosia Plumosa bij, waarna de liefde voor dit gewas alleen maar gegroeid is. In 2006 heeft Feiko zich volledig gespecialiseerd in de Celosia. “De bloem is fantastisch mooi, de teelt is leuk, uitdagend en in deze bloem zit nog heel veel toekomst”, vertelt hij stralend!
Celosia Reprise
De Celosia Reprise is momenteel in drie kleuren verkrijgbaar; ‘Reprise Pink’, ‘Reprise Orange’ en ‘Reprise Velvet’. Feiko is razend enthousiast over dit nieuwe soort. Celosia is een echte schoonheid en valt echt in het exclusieve segment. De kleuren zijn heel sprekend en de kam is heel decoratief in boeketten en arrangementen. De Reprise kenmerkt zich door haar mooie donker groene blad. De bloem is compact en beduidend sterker dan de huidige cristata soorten. De Reprise heeft veel minder zaadhuizen aan de bloem. Dit maakt het veredelen minder makkelijk, maar hierdoor is de bloem ook veel minder gevoelig voor schimmel en dit komt dan ook de houdbaarheid weer ten goede. “Dit soort komt echt wel in de buurt van een hufterproof bloem”, zegt Feiko lachend. Dit maakt het voor bloemisten steeds leuker om met deze fantastische bloem te werken. Niet alleen in de compacte boeketten, maar er kan flink uitgepakt worden met de Reprise!
Masterclass docenten bloem
Het Aeres in Velp maakt deel uit van een scholengemeenschap die zich specialiseert in beroepsonderwijs. Elk jaar wordt er voor alle Aeres docenten en sinds dit jaar ook de Nordwin docenten ‘Bloem’, een leuke masterclass georganiseerd. Door de komst van Corona moest dat dit jaar even anders ingevuld worden. Het Aeres zocht een partner die een leuke inspirerende online masterclass voor deze docenten kon verzorgen. Het FloraPodium is hier enthousiast op ingesprongen! Samen met internationaal bloemarrangeur Nicky Markslag hebben we een uitdagende masterclass in elkaar gezet! Ons doel, naast de uitdaging voor de docenten, om zoveel mogelijk schakels van de sector te verbinden in dit project. Eén van deze schakels was de kwekerij van Feiko. De Celosia ‘Reprise’ werd hét spotlight product voor de docenten, waarbij een online kijkje achter de schermen werd gegeven en er prachtige Celosia’s in de mysterybox zaten om mee aan het werk te gaan.
Blad is belangrijk
Feiko geeft nog wel een paar hele belangrijke tips mee! De meeste mensen halen al het blad van de Celosia, zodat de kam het beste uit komt. Dit verzwakt de bloem enorm! Het blad functioneert als longen voor de bloem. Het is beter om een aantal bladeren aan de steel te laten; dat is echt veel beter voor de houdbaarheid.
De Celosia’s zijn echte natnekken! Houd het water goed in de gaten, de vaas is sneller leeg dan je denkt! De bloemen worden bij Feiko al voorbehandeld met chloortabletten. Ook op de vaas is het belangrijk de bloemen nog een bacteriedoder mee te geven. Een zakje bloemenvoedsel of een drupje bleek is voldoende.
De teelt
In tegenstelling tot vele andere bloemen is er over de Celosia teelt nog relatief weinig bekend. Het is een teelt die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat en dat maakt het voor Feiko ook zo leuk en uitdagend. Hij leert nog elke dag! Samen met veredelaar Evanthia, zoek Feiko naar nieuwe en betere soorten! De Celosia is een bloem die in de markt gevoelig ligt. De goede kwaliteit van Resprise is in zijn ogen echt een flinke stap vooruit binnen het Celosia gewas.
Zaad, stek, bloem
Evanthia veredelt de Celosia’s en produceert het zaad. Het zaad wordt eerst opgekweekt tot stekjes van ongeveer zes centimeter. Vervolgens gaan de plantjes naar Feiko, die ze dan direct in de volle grond poot. Het poten van de stekjes gebeurt allemaal met de hand. De stekjes zijn kwetsbaar en kunnen snel beschadigen.
Na acht tot tien weken kunnen de bloemen geoogst worden. Dit is afhankelijk van het seizoen waarin de bloem groeit. Zodra het gewas leeg gesneden is, wordt de bovenlaag van de aarde gestoomd. Dit stomen dood de trips poppen die in de grond leven en het zaad dat uit de bloemen gevallen is.
Celosia is heel gevoelig voor trips en luis. In de eerste week, na het aanpoten van het gewas, moet Feiko, preventief, een klein beetje chemische bestrijding inzetten. Daarna gaat hij over op biologische bestrijding. Geïntegreerde gewasbescherming wordt dit ook wel genoemd. Ook op dit gebied lijkt de Reprise een enorme stap gemaakt te hebben. Dit soort lijkt veel minder gevoelig voor ongedierte, er is duidelijk veel minder trips te vinden in dit gewas. Wellicht is de chemische bestrijding in de toekomst helemaal niet meer nodig en heeft dit soort genoeg aan alleen biologische bestrijding.
Sluipwespen en mijten
Feiko vertelt heel enthousiast over het biologische bestrijdingssysteem dat de firma Koppert ontwikkeld heeft. De busjes met sluipwespen hangen verspreid door de kas, zij zorgen er voor dat de luizen geen kans krijgen in het gewas.
De mijten worden op een andere manier ‘uitgezet’ in de kas. Koppert heeft een prachtig systeem ontwikkeld, op maat gemaakt voor elke kweker. Deze ‘biokar’ is aangepast aan de kassen van Feiko. Aan deze kar zijn grote ventilatoren bevestigd die vervolgens de overige biologische bestrijding door de kas heen blazen, zodat dit verspreid over het gewas terecht komt. Vroeger moest alles handmatig uitgezet worden, dat is door de komst van dit systeem echt verleden tijd.
Toekomst
Feiko vertelt dat de Celosia een teelt is met onderscheidend vermogen, maar ook een teelt waar nog veel over geleerd kan worden. Het is een uitdaging en je moet een beetje lef hebben om dingen te proberen. Aankomend jaar gaat Feiko een paar kappen belichten met andere lampen. Op deze manier hoopt hij zijn seizoen te verlengen, waardoor de bloemisten langer met deze fantastische bloem kunnen werken!
FloraPodium, 16 november 2020