Skip to main content

Dahlia Salmon Runner


Kalender

Van half april tot half oktober komen er Dahlia´s uit de kas waaronder de Salmon Runner. Eind juni/midden juli komen de producten van buiten.  

In de schijnwerpers

Als je in Griekenland de naam ‘Dahlia’ krijgt, betekent dat ‘bloeiende bloem’. In Amerika wordt deze naam het meest gegeven, maar van origine komt dit kleurrijke bloemetje uit Mexico. Rond 1800 namen we deze schoonheid mee naar Europa waar ze vernoemd werd naar de Zweedse botanicus Dahl. Een internationale bekendheid dus. In Nederland vinden wij haar vooral heel aantrekkelijk om haar weelderige vormen en felgekleurde blaadjes. Wij gingen op bezoek bij Patrick van kwekerij Baars B.V. om een van zijn nieuwe soorten te bewonderen en alles over deze teelt te weten te komen. 

Terug van weggeweest
De dahlia is terug van weggeweest! Jarenlang werd de bloem ondergesneeuwd door de vele andere bloemensoorten die er in de bloemenwereld bestaan. Ook het imago van de dahlia hielp niet mee. De bloem werd geassocieerd met oude mensen; dahlia’s waren bloemen voor oma’s. Die hadden ze tenslotte vaak in de tuin groeien. Door de jaren heen zijn er vele nieuwe soorten bijgekomen die niet meer lijken op de soortjes uit oma’s tuin. Daarbij speelt social media natuurlijk ook een grote rol. De nieuwste soorten spatten van het scherm af en mooie inspiratie foto’s brengen dit ouderwetse bloemetje weer tot leven! En zeg nu zelf, in die grote, gekleurde, populaire plukboeketten mag deze knaller toch niet ontbreken? 

Uitermate geschikt voor een bruiloft
De dahlia is een fantastisch product om een mooie aankleding te realiseren. Een meeting, een etentje, een bruiloft… Met dahlia’s kun je prachtige schikkingen maken en de meest bijzondere kleuren zijn absoluut sfeerbepalend voor een bijzondere gelegenheid. Helaas is de houdbaarheid van de dahlia iets minder dan de meeste snijbloemen. Vaak blijven dahlia’s niet langer dan vijf dagen mooi op de vaas. Dit komt voornamelijk omdat de bloemen rijp gesneden moeten worden, omdat de dahlia een bloem is, die niet openkomt op de vaas. Maar ach, wat maakt dat uit bij een bijzondere gelegenheid? Op een bruiloft hoef je ook maar 1 dag te stralen! En op deze dag, straalt de dahlia met je mee!

Ook internationaal is de dahlia erg populair; vooral in Amerika is ze erg geliefd. Om de bloemen zo goed mogelijk te vervoeren is het belangrijk dat ze op water geëxporteerd worden. 

Mutant
Een jaar geleden heeft Patrick een nieuwe soort in zijn assortiment opgenomen. Al teelt hij dit soort al iets langer, maar voorheen alleen buiten. ‘Salmon Runner’ is een mutant van de dahlia ‘Red Runner’; een dahlia met een magische kleur. Ze is een beetje rood en een beetje oranje, maar het vleugje roze dat de bloemblaadjes hebben maakt de kleur van deze betoverende verschijning wat ondefinieerbaar.

De bekendste dahlia varianten in deze teelt zijn pompon varianten, decoratieve varianten en waterlelie varianten. Dit heeft met de vorm van het blad te maken, de grootte en kleur van de bloem. De ‘Salmon Runner’ is een decoratieve variant. Door haar vorm en kleur geeft zij een uitgesproken beleving aan een bruiloft en is ze een echte eyecatcher in een boeket!

De teelt

De meeste dahlia’s worden buiten geteeld, maar bij Patrick werden we ontvangen in een mooie grote authentieke kas. Hij teelt zijn dahlia’s binnen aan het begin van het seizoen.

Al 25 jaar in het vak
Patrick teelt zijn dahlia’s al meer dan 25 jaar in de kas in plaats van buiten. Hij was één van de eerste kwekers die hiermee begon. Voordat hij met de dahlia’s begon, teelde hij rozen en verschillende soorten zomerbloemen. Toen hij eenmaal zijn eerste dahlia’s gesneden had, pakte dit zo goed uit, dat hij deze teelt voorzette. Dat deze teelt heel arbeidsintensief is, maakt het telen van deze bloem er niet minder aantrekkelijk om. Alleen al door de vele varianten en de vrolijke kleuren is het al een feestje om door de kas te lopen. 

Binnen en buitenteelt
Half april start de productie uit de kas. Pas eind juni/ half juli komen de eerste gesneden dahlia’s van buiten. Niet alle soorten dahlia’s die buiten groeien zijn ook geschikt om binnen te telen. Het is voornamelijk van belang dat de takken mooi dik en stevig zijn. De meeste soorten krijgen deze sterke stelen alleen als ze buiten staan in de volle grond, waar ze alle voedingstoffen uit de grond krijgen en waarbij het zonnetje lekker op hun bolletje schijnt.

Binnen teelt Patrick daarom een ander assortiment dahlia’s. Zo’n 14 soorten heeft hij in de kas staan. Het grootste voordeel van deze binnenteelt is het verlengen van het seizoen, omdat hij eerder kan beginnen. Daarnaast kan hij veel makkelijker ziektes voorkomen en heeft hij geen beschadigingen door het weer. 

Van knol tot bloem
De dahlia is een knolgewas. Half januari worden deze gepoot. Het meest arbeidsintensieve aan deze teelt is het ‘pluizen’ (ook wel ‘dieven’ genoemd). Met pluizen wordt het extra blad, de zijscheuten, verwijderd uit de oksel. Hierdoor blijft de voeding en kracht in de hoofdtak zitten, waardoor de kwaliteit van de steel en bloem beter blijft. Elke maandag starten er vijf dames vol positieve energie aan dit klusje. Op vrijdag moet de hele kas geplozen zijn, om vervolgens om maandag weer bij het begin te beginnen! Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in de groei van het gewas deze pluisjes te verwijderen, want hoe groter de bloem, hoe groter de kans op beschadiging.

Als in het najaar de bloem uitgebloeid is en leeg gesneden, worden de knollen gerooid en vernietigd. De bollen die vernietigd worden, worden gekneusd en door de grond gespit. Daarna krijgt de grond een stoombehandeling zodat de grond vrij van aaltjes, schimmels en ziektes blijft. In januari worden er dan weer knollen vol nieuwe energie gepoot, klaar om na een paar maanden weer nieuwe sterke, stralende bloemen te kunnen geven. 

Vermeerdering van de knol.
De dahlia is een knolgewas. Een van de verschillen tussen bollen en knollen is de plek waar het ‘reservevoedsel’ opgeslagen wordt. Bij bollen gebeurt dit in de ondergrondse bladeren (de rokken of schubben). Bij knollen is deze ‘opslag’ in de vlezige wortel (bij wortelknollen zoals de dahlia), of in de stengel (bij stengelknollen).

Een ander groot verschil is dat een bol vorstbestendig is en een knol niet. Daarom wordt de dahlia (in de buiten teelt) pas in het voorjaar geplant.

De veredeling van de knollen besteedt Patrick uit. Hij werkt daarom nauw samen verschillende veredelaars om nieuwe soorten te spotten en te telen, zodat hij steeds vernieuwing in zijn assortiment heeft en daarbij een verschillend aanbod blijft houden!

FloraPodium, 6 juni 2019