Skip to main content

Dianthus Hypnotis


Kalender

De Dianthus 'Hypnosis' is het hele jaar door verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

De Latijnse naam van de anjer is Dianthus en komt van de woorden Dios en Anthos, wat God en bloem betekent. ‘Divine Flowers’, de Engelse vertaling van Godsbloem of goddelijke bloem, is dan ook de naam van het bedrijf waar de mooie Anjer ‘Hypnose’ vandaan komt. Wie in het saaie imago van de anjer gelooft, heeft nog nooit een kijkje genomen in de kas van deze kwekerij. Dit bedrijf teelt namelijk meer dan 80 soorten anjers in allerlei verschillende kleuren. Daarnaast wisselen ze veel in het assortiment, waardoor hun aanbod steeds verrassend is.

Dianthus ‘Hypnosis’
De meest speciale Anjer werd tijdens ons bezoek voor het laatst bewaard: de Dianthus ‘Hypnosis’. Vooralsnog alleen in Colombia geteeld, en nu voor het eerst in Nederland. Een product dat bijzonder is door haar aparte en opvallende kleur. Grijze en blauwachtige tinten worden afgewisseld met felle roze  tinten die wel licht lijken te geven. De kleur van deze bloem zie je eigenlijk nergens, maar kan juist wel weer heel goed gecombineerd worden met andere bloemen. De Hypnosis lijkt onder de Nederlandse omstandigheden wat rozer te worden van kleur.

Ieder jaar wordt er in de kas 1 bed geteeld met allerlei proef producten. Hieruit wordt er een selectie gemaakt van soorten die Divine in het assortiment opneemt. In eerste instanatie twijfelde het bedrijf of deze Hypnosis wel een mooi product ging worden, geteeld in Nederland. De teelt was in het begin nog zeker niet optimaal. Het bedrijf heeft de Hypnose toch een kans gegeven en tot hun verbazing is het nu een prachtige teelt waarmee ze erg blij zijn.

Hollandse Anjer
De Anjer heeft in Nederland een historische betekenis. Prins Bernhard had de gewoonte om een witte anjer te dragen. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog, op de verjaardag van Prins Bernhard, toonde het Nederlandse volk zijn ongenoegen over de Duitse Bezetting. Zij steunde het Nederlandse Koningshuis. Op speciale evenementen die met de oorlog te maken hebben (bijvoorbeeld de Veteranendag), wordt nog steeds een witte Anjer gedragen.

Tijd om de Hollandse Anjer eens uit te lichten en een plaatsje op ons Podium te geven. Wij brachten een bezoek aan Divine Flowers. Een modern bedrijf, bestaande uit een samenwerkingsverband tussen de mannen Martin Zwinkels, Ed Toussaint en Chris Doelman. Arnoud gaf een leuke rondleiding door de kwekerij en vertelde alles over de teelt. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en onder andere het assortiment.

Opvallend bij ons bezoek was ‘de massa’ die je in eerste instantie lijkt te zien op hun kwekerij van 28000 m2. Maar in deze massa worden die 80 verschillende soorten Anjers geteeld, wat dit bedrijf juist een specialist bij uitstek maakt!

De Anjer is een sterke bloem met een lange houdbaarheid. Op het FloraPodium viel ons op dat de Hollandse Anjers vaak sterker ruiken dan de geïmporteerde Anjers. Dit komt waarschijnlijk omdat de bloemen in een rijper stadium gesneden worden dan in het buitenland. Ook lijken de bloemen hierdoor een betere kleurintensiteit te krijgen

De teelt

Divine staat voor kwaliteit en bedient daarom het hogere segment van de markt. Ze telen de Anjers onder de beste voorwaarden en zoeken naar nieuwe en speciale soorten waarmee een vakbloemist/specialist het onderscheid kan maken. Er worden zowel tros Anjers en standaard Anjers geteeld in allerlei kleuren en combinaties. Het telen van al deze verschillende bloemen is een uitdagende stukje vakwerk, dat eigenlijk alleen tot in de puntjes gedaan kan worden als iemand dat nauwlettend in de gaten houdt. Ed en Martin zijn daarom verantwoordelijk voor de teelt van al deze soorten Anjers.

De Anjers hebben wel eens last gehad van de ziekte ‘Fusarium’. Deze ziekte is nu volledig onder controle. Op dit moment kampen verschillende rozenkwekers met Ralstonia, een ziekte in het gewas waarbij het hele bedrijf geruimd wordt. Wij stelden Arnoud de vraag of dit vergelijkbaar is met de Anjerziekte? “Nee”, vertelt Arnoud, “je hebt te maken met een heel ander gewas en een hele andere ziekte, het is dus voor de rozen een heel ander verhaal. Je kunt deze gewassen niet met elkaar vergelijken.”

Het bedrijf teelt zo ver als mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen. De Spint wordt met roofmijt Phytoseiulus  bestreden en met schimmels de Trips. Ook wordt er gebruik gemaakt van een gesloten watersysteem waardoor er geen water meer geloosd hoeft te worden. Het water in de kwekerij krijgt door middel van een watervalletje meer zuurstof. Dit is beter voor het biologische leven in het water.

Alleen al het geven van water is een hele klus voor Ed. Alle verschillende soorten Anjers staan in een verschillend stadium in de kas, elk bed Anjers heeft dus een andere hoeveelheid water nodig. Ed weet op gevoel welk soort hoeveel water nodig heeft.

Alle anjers worden voor behandeld met ZilverThioSulfaat (STS), een voorbehandelingsmiddel dat de veroudering door Ethyleen tegengaat. Anjers zijn zeer gevoelig voor ethyleen. Ethyleen is een verouderingshormoon dat onder andere in uitlaatgassen zit en door rijpend fruit wordt afgegeven. Door het voorbehandelingsmiddel zijn de Anjers niet meer gevoelig voor Ethyleen, waardoor de houdbaarheid wel 5 tot 10 dagen langer wordt.

Anjers groeien van nature in een tros. Ook de welbekende ‘standaard’ Anjers. Alle knoppen die ontstaan worden echter uit het gewas ‘gepluisd’, waardoor de andere knop kan doorgroeien en groot en sterk kan worden.

De bloemisten onder ons weten dat Anjers nog wel eens wat ‘brosser’ kunnen zijn in een bepaalde periode, de stelen breken snel of de koppen vallen af. We vroegen Arnoud, hoe dit kon. Twee maanden na de kortste dag van het jaar worden de anjers ‘brosser’. Dit heeft alles te maken met het licht, de anjers komen uit een lichtarme periode, waardoor de stelen minder stevig zijn.

Nadat de Anjers zijn gesneden gaan ze naar de ruimte waarin de Anjers worden gesorteerd op kwaliteit. Daarna worden ze met de hand in bossen op een machine gelegd, die de bossen stiekt en inhoest. De Anjers kunnen vanuit daar de hele wereld over.  

FloraPodium, 04 juli 2018