Skip to main content

Eustoma russelianum Botanic Pink


Kalender

De Lisianthus 'Botanic Pink' is jaarrond verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

In Nederland is het bijna Moederdag en de meeste moeders houden nu eenmaal van bloemen! Om de mooie lentedagen te vieren en bloemisten te inspireren met een prachtig product van onze eigen moeder natuur, zetten wij graag een product in de spotlight dat in 2018 de Dutch Tulip Awards won. Om dit product te bewonderen en er meer over te weten te komen, brachten wij een bezoek Montana Lisianthus.

Eustoma of Lisianthus?
Eustoma en Lisianthus worden beide als naam voor dit mooie product gevoerd, maar wat is nou de correcte botanische naam? In 1806 werd voor het eerst het soort ‘Eustoma’ beschreven. De plant werd verder in 1838 gepubliceerd onder de naam Lisianthus Russellianus. Vandaag de dag geldt de naam Eustoma Russellianum Grandiflorum als correcte botanische naam voor dit gewas. Maar lisianthus is nog steeds de meest gangbare soortnaam. Daarom noemen we het in dit artikel dan ook verder lisianthus. 

Herkomst
De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en groeit daar in rivierbeddingen en in prairiegebieden. Ze kwam in de natuur eerst alleen in het blauw voor maar later werden er roze en witte mutaties gevonden en daarmee startte ook het veredelingsproces. De bloem is familie van de gentiaan en wordt daarom ook wel prairie-gentiaan genoemd. Tegenwoordig is het een heel veelzijdig product en komt ze in vele kleuren en vormen voor;  van groen tot donker paars en zowel enkel- als dubbelbloemig.

Kiezen in Japan
Kweker Frank gaat regelmatig naar Japan om op zoek te gaan naar mooie nieuwe soorten die door verschillende veredelaars worden veredeld. In Japan is vroeger de veredeling eerder beetgepakt dan in Nederland en andere landen. In Japanse veredelingsbedrijven blijven ze ook veel meer investeren in het veredelingsproces dan in andere bedrijven. Zo behouden zij de voorsprong op dit gebied. In Japan had Frank al een aantal jaren geleden de mooie paarse Botanic variant gespot. Vervolgens was het nog lastig  om in contact te komen met de veredelaar van het product, omdat alles natuurlijk in het Japans is. Daarnaast is het ook altijd weer een uitdaging om het product op dezelfde manier te telen als in Japan. Door de andere teeltomstandigheden kunnen sommige soorten wel in Japan geteeld worden, maar niet in Nederland. Soms wordt bijvoorbeeld de vorm of soms de kleur geheel anders. 

Botanisch
De botanische en bohemian stijl is hip! Back to the Hippies en de jaren 70! Groen, groen en nog meer groen! Alles moet er zo groen en natuurlijk mogelijk uitzien. De lisianthus ´Botanic Pink´ past perfect in dit plaatje. Geen lisianthus met volle grote gevulde bloemen en dikke stelen, maar een ietswat wilde volle tak, uitbundig bloeiend met veel fijne enkele bloemetjes en sprietige steeltjes. Alsof je ze zo uit je eigen achtertuin hebt geplukt. Ideaal te gebruiken in bloemenkransen voor in het haar of in los geschikte bruidsboeketten, guirlandes en bloemenbogen! Nadat Frank het begon te telen wonnen zij al na een jaar de Dutch Tulip Award met dit prachtige product. Wij snappen wel waarom. Het is écht een ander soort lisianthus met een hele andere look en feel!

De teelt

Sinds vorig jaar heeft Montana Lisianthus een nieuwe kas waardoor hun teeltoppervlakte enorm vergroot is. Hierdoor hebben zij hun assortiment kunnen uitbreiden van 10 soorten naar wel 27 soorten. In de tuin staat regelmatig een bed met verschillende test soorten. Hier wordt onder andere de groei, de planteigenschappen en de houdbaarheid getest.

Feedback van de klant
Frank vindt de feedback van zijn klanten erg belangrijk. Hij ziet zichzelf als een verbinder tussen de veredelaar en zijn klanten. Na 27 jaar ervaring, weet hij wel wat de wensen van de bloemisten en in de rest van de keten zijn. Als hij potentie ziet in een product, stuurt hij een aantal bossen naar klanten met de vraag of zij feedback willen geven. Deze ervaringen koppelt hij dan terug naar de veredelaars.

Nieuwe soorten testen
Met een aantal veredelaars heeft Frank na al die jaren een vertrouwensband opgebouwd waardoor zijn meningen en ideeën meetellen en er graag nieuwe soorten getest worden op het bedrijf. Het kan zo maar drie jaar duren voordat er genoeg zaad is van een nieuwe soort en er serieuze aantallen aangeboden kunnen worden. Regelmatig is een product nog erg nieuw en kan om verschillende redenen niet alles geoogst worden, maar besluit Frank om het soort toch op de markt te brengen. Hij hoopt dan vaak op een goede prijs, dat de mindere steelaantallen kan compenseren.

Nog een oude klassieker
Op de IPM van afgelopen jaar heeft Takii, een Japans veredelingsbedrijf voor de lisianthus, de Corelli Delft Blue gedoopt. Een grote gevulde prachtige lisianthus in de kleuren blauwpaars met wit. Heel bijzonder! Elke bos is namelijk anders, want de kleurentekening in de verschillende bloemen zijn allemaal verschillend. Dit maakt het soort juist zo speciaal! ‘Like it’s painted by hand’, net als het beroemde porseleinen aardewerk. Dit is ook zeker een product dat het waard is om in je winkel-assortiment te hebben! 

FloraPodium, 2 mei 2019