Skip to main content

Hippeastrum White Sensation


Kalender

Hippeastrum 'White Sensation' is beschikbaar van november tot half januari.

In de schijnwerpers

De eerste kerstliedjes zijn al weer te horen op de radio en de winkels zijn weer volop in kerstsfeer. De Amaryllis mag daarom nu niet meer ontbreken in het assortiment van de bloemist. Op het FloraPodium maakten wij kennis met Hippeastrum White Sensation, een indrukwekkend grote, witte amaryllis. Wij bezochten kweker Frans Kouwenhoven, die in de voor hem meest drukke periode van het jaar, uitgebreid de tijd nam om ons alles over deze imposante verschijning te vertellen. 

Groentekweker
Frans is van oorsprong groentekweker, maar toen deze sector te maken kreeg met schaalvergroting, werd het voor Frans aantrekkelijker om een andere teelt te zoeken. Daarbij was zijn locatie destijds ook eigenlijk meer geschikt voor de bloementeelt. In 1994 is hij overgestapt naar de teelt van de Amaryllis. Frans vindt het een ontzettend mooi product en daarbij teelde ook zijn broer Amaryllis, hij motiveerde hem om deze teelt op te pakken.

Spotlights
De naam ‘White Sensation’ is zelf bedacht door Frans. Het soort is beschermd en wordt maar door twee kwekers geteeld. Het is dus ook nog eens ontzettend exclusief! Wij waren enorm onder de indruk van het gewas toen wij door de kas liepen. De bollen zijn groot, de stelen zijn dik en de knoppen zijn enorm.

De presentatie van de bloem is uniek. Ze onderscheidt zich door haar echt witte bloemen en mooie ronde bloemblad. Daarbij zijn er veel soorten Amaryllis die wat naar beneden hangen als ze open zijn, maar White Sensation blijft je aankijken als ze bloeit. Daarbij is de steel enorm sterk. De steel knakt veel minder snel in de vaas dan andere soorten. Ook het vaasleven zelf is erg goed!   

Geknakte stelen op de vaas
Wij vroegen Frans hoe je als consument kunt voorkomen dat de steel knakt. De belangrijkste reden dat dit gebeurd is eigenlijk een vuile vaas, waardoor er bacterie groei ontstaat in de steel.

Maar niet alleen een consument kan dit voorkomen, ook een kweker kan hierin al een aandeel leveren. De sterkste bloemen komen van het gewas bij drie a vier weken. De laatbloeiers, die daarna gesneden worden, kunnen beter korter aangeleverd worden en in boeketten verwerkt worden volgens Frans. Deze hebben minder licht gekregen, waardoor de steel zwakker en korter is.

Voor het behoud tijdens het transport zijn er de afgelopen jaren al enorme stappen gemaakt. Zo zijn alle amaryllis dozen aan de binnenkant gecoat met een soort plastic. Hierdoor blijft er vocht in de doos, in plaats van dat het in het karton trekt. Na het snijden, worden de stelen besprenkeld met water. De stelen moeten wat vochtig ingepakt worden, zodat de versheid in de doos beter blijft.

Populair met Kerst
Vooral voor de Kerst is deze hippe bloem niet aan te slepen. Rood en wit zijn populaire kleuren in deze dagen en daar past de Amaryllis heel erg goed bij. Daarnaast zijn de stylingmogelijkheden oneindig; zowel met de bloem, maar ook als bol is deze bloem zeer decoratief.

De teelt

Frans snijdt de amaryllis veel rijper dan de meeste kwekers. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kun je op deze manier veel langer met de bloem werken. De steel heeft veel meer voedingsstoffen uit de bol meegekregen, waardoor de houdbaarheid vele malen beter is.

Als de bloem te rauw gesneden is, duurt het veel langer voordat ze open komen, vaak komen niet alle bloemen open en is het vaasleven veel korter. Daarbij heeft de bloem al wat kleur, je ziet dus wat je koopt.

Tijdrovend
Voor het bedrijf is het rijper snijden voor het arbeidsproces eigenlijk niet gunstig. Het oogsten duurt veel langer, net als het verwerken ervan. Als de stelen rauwer zijn, kun je meerdere stelen tegelijkertijd vastpakken. Doordat de stelen rijper gesneden worden is de knop veel kwetsbaarder en moeten ze per steel verwerkt en ingepakt worden.

Frans vindt de kwaliteit van zijn producten dusdanig belangrijk, dat hij de ‘vertraging’ in het arbeidsproces er graag voor over heeft.

Dubbelschubben
Frans teelt zijn bollen zelf. Dit doet hij door middel van ‘dubbelschubben’. De boven en onderkant wordt van de bol afgesneden, de overgebleven bol vervolgens in partjes. Je kunt de binnenkant van een Amaryllis vergelijken met een ui, ze is opgebouwd uit laagjes die ‘rokken’ genoemd worden.

Van deze partjes, worden ‘dubbelschubben’ gesneden, dat zijn dus eigenlijk twee laagjes, waarbij het belangrijk is dat er een stukje bodem van de bol aan zit. Van een grote bol kunnen ongeveer 50 tot 80 stukjes gesneden worden.

Deze dubbelschubben worden ingepakt en bewaard in de vochtige vermiculiet bij zo’n 30 graden. Na drie tot zes maanden ontstaan er nieuwe kleine bolletjes tussen de rokken. De kleine bolletjes worden met 75 tot 100 stuks op een m2 gepoot.

Na tien a elf maanden heeft de bol een omtrek van 12 tot 20 cm en worden uit de grond gehaald. In februari gaan deze opnieuw de grond in, zodat ze datzelfde jaar rond de Kerst in bloei staan.

Dit hele proces vanaf het dubbelschubben tot aan de eerste oogst duurt ongeveer 2,5 jaar. Het hangt af van de cultivar hoeveel knop de bloem het eerste jaar geeft.

Blad productie
Na de oogst gaat het blad groeien, dit heeft de plant nodig om nieuwe knoppen te ontwikkelen voor het jaar erop. Als het blad verwijderd is, wordt de boltemperatuur omlaag gebracht naar 13 graden celsius. Dit gebeurt door koud water (6 graden C) door de slangen te laten stromen die op de bodem van de bedden liggen. Na 10 weken wordt er warm water door de slangen gepompt, waardoor de boltemperatuur stijgt naar 21 graden. Elke kap kan apart aangestuurd worden, waardoor Frans invloed kan uitoefen op de productie van zijn gewas.

De bol kan 2 tot 3 keer bloeien op dezelfde plek, daarna moeten ze er uit, dan neemt de kwaliteit af.

De wortels worden dan verwijderd van de bol, dit wordt ‘zolen’ genoemd. De bol wordt gedroogd en krijgt een warmwater behandeling van 47 graden celsius. Na een maand wordt de bol weer opnieuw gepoot.

In deze maand moet het substraat waar de bol in groeit gestoomd en gereinigd worden. De bollen die uitgevallen zijn, moeten vervangen worden door nieuwe.

Eigen soorten
Naast White Sensation heeft Frans nog twee eigen soorten, Loyalty Queen Silvia en Britney. Er staan nog twee soorten in het lab waar volgend jaar de eerste bollen van komen. Frans is op zoek naar soorten die een ander niet heeft. Hij wil exclusief blijven, iets beetpakken en het tot een succes maken! 

FloraPodium, 12 december 2019