Skip to main content

Lathyrus Odoratus


Kalender

Beschikbaar van december t/m april

Lengte: nvt
Grammage: nvt
Vbn code: nvt
Barendsen kleurcode: nvt

In de schijnwerpers

Deze week hebben we geen specifieke kweker uitgelicht, maar vertellen we graag iets over de prachtige Lathyrus gekweekt in Japan. In Japan werken de kwekers onderling veel samen en komen hun producten eerst op een centraal punt, waar deze vervolgens gebost en verpakt worden, voordat de bloemen naar de veiling gaan.

Japanners behandelen de bloemen met enorm veel respect. Wat opvalt op deze kwekerijen is de hygiëne, rust en vooral de prachtige zuivere gewassen. Gewasverzorging is voor de Japanners enorm belangrijk. Niet alleen in de Lathyrus, dit geldt voor elke teelt of het nu tomaten of Lysianthus betreft. Elke teelt wordt verzorgd tot in de puntjes. Elk zijscheutje wordt geknipt, elk steeltje recht gebonden. Alle kracht moet vanuit de steel naar de hoofdbloem, zodat deze optimaal van kwaliteit is.

In december begint in Japan de productie van de Lathyrus.

De nachten zijn dan koud en overdag is er veel zon. Hierdoor groeit het gewas veel trager dan bijvoorbeeld in Nederland, waar de productie later begint en de dagen en nachten een stuk warmer zijn. Het voordeel van deze trage groei is dat de kwaliteit ontzettend goed is. Het blad in het gewas is ook heel mooi hard en stevig.

De lengte van de stelen kunnen variëren van 50 tot wel 90 cm. Veel langer dan de gemiddelde snijlathyrus. Dit is onder andere een resultaat van het verwijderen van al die kleine scheuten. Daarnaast is het vaasleven van deze Lathyrus ontzettend goed. Met de juiste verzorging kan deze bloem zeker twee weken mooi op de vaas staan.

Naast de houdbaarheid heeft de Japanse Lathyrus een prachtige variëteit aan kleuren en ruiken de bloemen ontzettend lekker.

De Lathyrus staat voor zachtaardigheid. Het bloemetje is uitermate geschikt om te verwerken in bruidswerk. Maar kan ook prima gebruikt worden op officiële gelegenheden, waar men verleid wordt door de schoonheid en heerlijke geur.

Hoog tijd om eens kennis te maken met de Japanse Lathyrus!

Oorsprong

Lathyrus Odoratus is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie, die van nature voorkomt in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. De Lathyrus, ook wel siererwt genoemd in Nederland, heeft een tedere bloem in prachtige pasteltinten of gemêleerde kleuren.

De naam is afgeleid van het Griekse ‘lathyros’ een peulgewas dat vroeger vooral door het arme volk gegeten werd. Odoratus betekend ‘heerlijk geurend’ en dat is natuurlijk zeker van toepassing op dit lieflijke bloemetje.

De Lathyrus werd in de vorige eeuw vooral enorm gewaardeerd bij Koningshuizen over de hele wereld. Dit om de heerlijke geur van het bloemetje, die zich verspreidde in de paleizen.

Er is een verwantschap tussen de Lathyrus vruchten en de erwten en bonen zoals wij deze kennen als voedsel. Ook de groeiwijze is hetzelfde. De Lathyrus vruchten daarentegen zijn absoluut niet eetbaar. Sterker nog, deze zijn giftig.

Er zijn wereldwijd enorm veel soorten en rassen van de Lathyrus. Veel bijzondere soorten worden momenteel in Japan gekweekt. We hebben recent nog een bezoek gebracht aan een aantal van deze kwekers. Mocht u daar meer over willen weten, dan delen wij deze kennis graag met u.

Mocht u meer informatie willen over de Lathyrus, dan verwijzen wij u graag naar de volgende website: http://www.lathyrus-vereniging.nl.

Verzorging

Gebruik een schone glazen vaas met een klein laagje water, ongeveer 3 cm. Voeg aan het water snijbloemenvoedsel toe. Dit zorgt ervoor dat het water schoon blijft en u langer plezier heeft van de Lathyrus.

Snij de stelen een klein stukje aan, met een schoon en scherp mes voordat de bloemen op de vaas worden gezet.

Hoewel de bloemen veel sterker gaan geuren als deze in de zon staan, is het voor de houdbaarheid beter om de bloemen op een wat koelere plek te zetten.

Ververs het water regelmatig.

FloraPodium, 21 februari 2018