Lilium Apricot Fudge
In de schijnwerpers
Florapodium on tour!
“Kom in de Kas” is een evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt vanuit de Nederlandse glastuinbouw. Verschillende groente-, fruit- en bloemenkwekers stellen hun bedrijf open en organiseren leuke activiteiten voor publiek. Daarnaast vertellen ze natuurlijk alles over hun product en het telen ervan.
FloraPodium was On Tour op uitnodiging van Dutch Lilies. Met verschillende prachtige soorten lelies uit eigen kas, heeft het team van FloraPodium een leuke fotospot gecreëerd, waar bezoekers mooie foto’s en selfies konden maken tussen de prachtigste lelies en de vrolijke schapen van het FloraPodium.
Dutch Lilies
Klaas Wagenaar en André Imanse zijn de eigenaren van het bedrijf Dutch Lilies. Dutch Lilies is bijna volledig geautomatiseerd waardoor er weinig handarbeid aan de productie te pas komt.
Het snijden van de lelies gebeurt nog met de hand. Daarna worden de lelies op een transportband naar de verwerkingsruimte gebracht. Ook het bossen gebeurt nog met de hand, hierdoor is er gelijk een controle op de kwaliteit van lelies. De lelies worden daarna automatisch van een elastiekje voorzien en afgesneden. Voordat de lelies in het fust gaan, worden de lelies verpakt in een hoes. Dit is gelijk de laatste kwaliteitscontrole voordat de lelies naar de veiling gaan.
De werknemers die de meeste uren draaien in het bedrijf zijn de kippen. Deze leuke en gezellige beestjes scharrelen de hele dag tussen het gewas op zoek naar onkruid. Hierdoor kan het bedrijf de chemische bestrijding beperkten tot alleen het hoognodige.
Niet alleen de kippen werken mee aan het streven om zo biologisch mogelijk te telen, ook wordt er nagedacht over de meest duurzame manier om de grond schoon te houden. De lelies worden bijvoorbeeld in kisten geteeld, omdat deze makkelijk te verplaatsen en te reinigen zijn na de productie. Oriëntal lelies bijvoorbeeld, hebben schone grond nodig om goed te kunnen groeien en mooie volle bloemen te produceren. De kisten en de aarde worden na elke productie gestoomd. De aarde wordt losgeschud en opnieuw van kokosvezels voorzien voordat er nieuwe bollen geplant worden. De kokosvezels zorgen voor voldoende zuurstof in de aarde.
Dutch Lilies heeft een samenwerkingsverband met Imanse Quality Lilies en Vision of Lilies. Samen beschikken ze over zes tuinen. Alle drie de bedrijven zijn gespecialiseerd in het opkweken van leliebollen. Alleen Dutch Lilies is ook veredelaar van bollen. Deze bollen worden streng geselecteerd op hoge kwaliteit. Het telen van de bollen gebeurt in Frankrijk, Chili en Nederland. Door de wisselingen van het seizoen in deze landen kunnen de bedrijven jaarrond dezelfde hoge kwaliteit lelies produceren. Doordat de bollen uit eigen hand komen, kunnen de bedrijven eigen soorten telen, zoals El Capitan en de Apricot Fudge.
In de spotlights van Florapodium:
De Lelie LA Apricot Fudge wordt geteeld bij Imanse Quality Lilies, het bedrijf van André Imanse. Deze lelie is vooral bijzonder omdat de bloem helemaal niet lijkt op de lelie zoals wij deze kennen.
De Apricot Fudge is ongeveer acht jaar geleden uit een mutatie van de lelie LA Salmon Classic ontstaan. Bij deze mutatie groeien de meeldraden door de bloemblaadjes heen. Tevens zijn de bloembladeren erg hard, waardoor ze goed te verwerken zijn in bloemstukken. Mutanten zouden ook weer terug kunnen muteren naar de oorspronkelijke vorm. Hier is het bedrijf echter niet bang voor, omdat hij nu al vijf jaar als een goede gemuteerde lelie bloeit. Er wordt bij het bedrijf altijd getest op houdbaarheid en kwaliteit. Hierdoor weten ze dat de Apricot Fudge een prachtig vaasleven kan hebben van wel twee tot drie weken! De Apricot Fudge is erg exclusief en wordt momenteel alleen door Imanse gekweekt en gebroeid.
Net als bij vele kwekers gaat ook de geschiedenis van kwekerij Imanse een aantal generaties terug. De opa van André Imanse is begonnen als bollenkweker van tulpen en narcissen. In 1955 is de vader van André begonnen met de teelt van zomerbloemen en diverse lelies. Uiteindelijk is het bedrijf uitsluitend verder gegaan met de teelt van lelies.
Imanse krijgt hulp van een team biologische bestrijders. Als tijdens de warme dagen de ramen open staan, zien de galmuggen dit als een warm welkom in de kas. Deze spontane bezoekers hebben een goede invloed op het gewas, want de larven van deze mug eten de luizen. Ook hierdoor zijn er weer minder gewasbeschermingsproducten nodig.
Verzorging
De Apricot Fudge is een Lelie die wel 2 tot 3 weken mooi in de vaas staat! Om de bloem zo lang mogelijk mooi te houden, kan je het beste gebruik maken van snijbloemenvoedsel. Het verzorgen van deze Lelie gaat hetzelfde als bij de andere bloemen. Gebruik een schone vaas en vul deze met koud water. Zorg er voor dat er geen blad in het water komt en snij de bloemen schuin af voordat u ze in de vaas zet! Zo kunt u een paar weken genieten van deze aparte Lelie!
FloraPodium, 11 april 2018