Muscari Helena
In de schijnwerpers
Klein, fijn, lieflijk en exclusief, maar volgens de kweker eigenlijk nog niet bekend genoeg. We kennen haar in het blauw, maar ze laat zich ook in andere gedaantes zien. We hebben het over de snij-Muscari. In Nederland ook wel “Blauw druifje” genoemd. Al vindt de kweker dat dus niet helemaal terecht. Door het veredelen van soorten zijn ten slotte niet alle soorten blauw meer.
Vele soorten
Al die verschillende soorten zien was voor het FloraPodium de voornaamste reden om op bezoek te gaan bij Muscari kweker Koen van Zeil. Naast het “gewone” blauwe soortje heeft hij verschillende kleuren staan. Een van die soorten is de bijzondere dubbelkleurige Helena, het product dat we graag in de spotlight willen zetten.
De Helena is de verbeterde versie van “Touch of snow”. Dit kleine bloemetje is een echte exclusieveling onder de Muscari. Daarbij heeft ze voor een Muscari een mooie lengte en dikke stelen. Voor Koen natuurlijk niet onbelangrijk, ze is ook nog eens goed te telen.
Qua verzorging heeft de Muscari niet veel nodig. Het is belangrijk dat de stelen een stukje afgesneden worden en dat er een schone vaas wordt gebruikt gevuld met lauw water. Snijbloemenvoedsel is niet nodig.
Oorsprong
Muscari komt oorspronkelijk uit het Middenlandse Zee gebied. In de warmere gebieden is dit lieve bloemetje te vinden tussen wijn- en boomgaarden. In de koudere gebieden groeit ze in het gras en bos.
De naam Muscari is Grieks, afgeleid van Muchos (musk), refererend aan de geur van het bloemetje. Er zijn ongeveer 20 soorten Muscari die voor de handel geschikt zijn. In Nederland zijn er zo’n zes kwekers die dit leuke exclusieve bloemetje voor de snij telen. Snij-Muscari’s zijn langer dan pot-Muscari’s en hebben ook meer blad. Zo krijg je een respectabele bos bloemen. Ook moeten ze houdbaar zijn op de vaas.
Koen teelt de Muscari al zo’n 30 jaar. Hij begon in loondienst bij een kweker die Muscari teelde. 20 jaar geleden is hij officieel voor zichzelf begonnen. Hij teelt Muscari van januari tot het einde van april. In de zomermaanden heeft hij Zinnia’s in de kas en teelt hij Cyprussen buiten.
Samenwerking
Koen heeft een goede samenwerking met zijn veredelaar Paul van Bentem, die tijdens ons bezoek ook even tijd maakte om ons nog meer te vertellen over de Muscari.
De snij-Muscari mag in de optiek van Paul nog meer bekendheid krijgen en nog veel meer uitgelicht worden. Volgens hem is bijvoorbeeld het soortje “Manon” door haar zachte blauwe kleur uitermate geschikt voor bruidswerk, ook omdat deze lang houdbaar is. Daarnaast kan het bloemetje heel goed verwerkt worden in een mooie tafelschikking voor een diner. In kleine flesjes op de salon tafel, maar ook zeker in Paasarrangementen zijn ze heel leuk te verwerken.
Volgens Paul moeten de bloemisten dit product echt als bij-verkoop zien. Als kleine jongen verkocht Paul tulpen en narcissen aan de deuren. Als hij Muscari meenam, kochten de mensen dit als bosje erbij en niet in plaats van de tulpen of narcissen. In zijn ogen zou je dit product nog steeds zo moeten verkopen. Muscari hoort niet in een volle bloemenstal, maar leuk gepresenteerd bij de kassa. Het moet een extraatje zijn voor de consument.
De teelt
Wat wij zo bijzonder vinden aan de werkwijze van Koen, is dat alles nog met de hand gaat. Er komt geen enkele machine aan zijn werkwijze te pas. Zijn teelt is kleinschalig en daarbij is het product teer en kwetsbaar. Machines geven alleen maar kans op beschadiging.
De teelt van de bol
De Muscari bollen worden tussen oktober en half december gepoot. Per soort worden deze met de hand gepoot in kisten. Van nature bloeit de Muscari in april, de bol heeft namelijk (net als de meeste bolsoorten) eerst een koude periode nodig voordat ze gaat bloeien. Om de bloeiperiode zelf te kunnen regelen, worden de kisten voor 16 weken in de koelcel geplaatst. Elke dag haalt Koen een paar kisten uit de cel en plaatst deze in de kas. Doordat het gewas in het donker groeit en er geen licht bij gekomen is, komen de jonge plantjes met geel blad uit de koelcel. Dit wordt per dag weer groener in de kas. Na twee á drie weken kunnen de eerste bloemen gesneden worden.
Duurzame teelt
Muscari is van nature een enorm duurzame en milieuvriendelijke teelt. Naast het feit dat er geen machines gebruikt worden is er ook geen bestrijding nodig, alleen jaarlijks verse grond voor de kisten. Er komen eigenlijk geen ziektes en plagen voor. Wel trekt het gewas veel bijen aan, wat gunstig is voor dit beschermde diersoort.
Vermeerdering
De Muscari is een zaailing. Gewoon zoals het gaat met de welbekende ‘bloemetjes en de bijtjes’. Om nieuwe soorten te vinden, worden er allerlei soorten bij elkaar op tafel gezet en gaat de natuur zijn eigen gang. Door bestuiving ontstaan er nieuwe soorten. Uit de beste soorten wordt weer nieuw zaad gehaald en uiteindelijk blijft alleen de sterkste selectie over. Deze bollen worden vervolgens bij bollenkwekers vermeerderd uit klisters/kralen (de nieuwe bollen die groeien aan de bol).
Voordat een bloem van een Muscari in de kas gekweekt kan worden moeten de bollen groot genoeg zijn. Kleine bollen worden eerst buiten gekweekt. Daar maken de bollen alleen blad aan zodat ze wel kunnen gaan groeien. Door deze bollen ieder jaar te planten groeien ze uiteindelijk groot genoeg om wel een mooie bloem te geven. Van deze bollen worden de meeste gebruikt voor de zogeheten ‘droogverkoop’, dit is de handel voor in de tuinen. Er wordt maar 10% gebruikt voor de snij teelt.
Eenjarige teelt
De teelt van de Muscari is eenjarig en ze geeft maar een bloem per bol. Zodra deze gesneden zijn wordt er compost gemaakt van de bollen. Het is voor de bollenkweker niet rendabel om ze terug te nemen en te vermeerderen, omdat deze weer 2 jaar nodig heeft voordat ze in productie kan. Dit gebeurt alleen bij hele exclusieve soorten.
FloraPodium, 14 februari 2019