Pieris japonica Cupido
Kalender
De Pieris japonica 'Cupido' is beschikbaar van oktober tot april. Alleen rond maart/april en mei zijn de pierissen ook bloeiend te verkrijgen. Dit hangt af van de weersomstandigheden.
In de schijnwerpers
Voor ons wekelijkse spotlightproduct brachten wij deze week een bezoek aan Nibo sierteelt. Nico en Annette, de twee eigenaren van het bedrijf, telen onder andere skimmia, magnolia en viburnum. Wij hadden ons oog laten vallen op de bloeiende pieris. Nibo teelt zes soorten bloeiende pierissen, allemaal voor de snijteelt. Een prachtig exclusief product dat maar een korte tijd beschikbaar is. Al generaties lang teelt het bedrijf bijzondere producten.
Op zoek naar heesters
Nico en Annette zijn altijd op zoek naar nieuwe speciale heestersoorten. Nico is van huis uit een boomkweker en heeft daarom veel contacten met boomkwekers. Vanuit deze teeltgroep bekijkt Nico of er geschikte heestersoorten zijn voor de snij. Ook doen zij inspiratie op in arboreta (dit zijn tuinen met bomen en plantenverzamelingen). Annette, Nico’s steun en toeverlaat, heeft als kunstschilder veel verstand van kleur en vorm en is dan ook vanuit dit oogpunt nauw betrokken bij het beoordelen van nieuwigheden. De punten waarop de heesters worden beoordeeld zijn bijvoorbeeld houdbaarheid, productiviteit, onderscheidend in kleur, vorm, lengte en/of houdbaarheid, verwerkbaarheid, beladingsgraad en standaardisatie in lengtematen. Daarbij moet het product in te passen zijn in het oogstschema, milieuvriendelijk en winstgevend zijn. Je moet er ten slotte ook een boterham mee kunnen verdienen! Van alle testsoorten wordt er altijd gehoopt dat één van de tien bruikbaar is voor de snij.
Meerdere soorten
Frank, de zoon van Nico en Annette, nam ons mee in de auto naar de verschillende stukken land waar de producten groeien. Al hun gewassen worden namelijk buiten geteeld. Gelukkig kregen wij de rondleiding in de auto, aangezien wij tijdens ons bezoek te maken hadden met ons typische Nederlandse regenweer. Het rijden langs deze golvende, gekleurde pierisvelden, gaf ons echt een vakantie gevoel. Alsof je door een prachtig buitenlands landschap rijdt. Veel van deze pierisstruiken zijn wel 20 jaar oud en er wordt nog steeds van geoogst.
Op deze velden staan verschillende soorten pierissen, ieder met een eigen kleur. Zo telen zij ‘Cupido’, ‘Purity’, ‘Select’, ‘Valley Valentine (Red)’, ‘Valley Rose (Pink)’ en ‘Prelude’. Deze soorten zijn stuk voor stuk mooie producten met een lange houdbaarheid op de vaas. In de herfst en winter worden de takken aangevoerd in de knop, dan hebben ze een houdbaarheid van minimaal drie weken. Deze knoppen zelf zijn van sierwaarde en komen niet meer open op de vaas. In het voorjaar, als de pieris in bloei wordt aangeleverd, hebben ze een houdbaarheid van ca. 2 weken. Wanneer deze soorten worden gebruikt in buitenpresentaties zoals bijvoorbeeld rouwwerk, is de houdbaarheid vaak nog langer, omdat het over het algemeen buiten wat kouder is. Veredelen doet het bedrijf niet zelf. Er worden nieuwe soorten gekweekt door andere plantenkwekers en veredelaars. Ook wordt de pieris gestekt door gespecialiseerde bedrijven.
Pieris Japonica ‘Cupido’
In de spotlight deze week, ‘Cupido’. Een bijzonder soort, met dikke trossen bloemen, waar je hart ook een beetje sneller van gaat kloppen. De bloemen hebben een witte kleur met een zalmkleurige gloed. De plant heeft prachtige donker groene elliptische bladeren die een lange tijd groen blijven. Aan de takken van de pieris hangen bloemtrossen tussen de 5 en 12 cm. Dit product geeft je een echt voorjaarsgevoel! Voor een goede houdbaarheid kun je een chloorpil of een zakje heestervoeding toevoegen aan het water in de vaas.
De teelt
Pieris komt uit de heidefamilie (Ericaceae) waaronder ook de azalea en de rhododendron valt. Deze komen voor in berggebieden in Zuidoost Azië en in het oosten van Noord Amerika en Cuba.
Van heester naar snijbloem
De tuin van Nico kent een rijke geschiedenis. De tuin werd al in 1919 opgezet door zijn opa voor rozenstammen en geoculeerde rozen. Tijdens de tweede wereldoorlog diende deze tuin als groentetuin en werden er zelfs aardappelen en tabak geteeld. Na de oorlog werd de tuin weer in zijn oorspronkelijke staat met de oorspronkelijke producten teruggebracht. Later kwamen daar nog vele andere teelten bij. In de jaren 70 deed Nico zijn intrede in het bedrijf en ging opa met pensioen.
Halverwege de jaren 70 begon Nico de afzet uit te breiden naar tuincentra in Nederland met de heesters die toen opgenomen waren in het assortiment. Het was door zijn broer Hans dat Nico in contact kwam met de snijbloemenwereld. Hans heeft de bloemistenopleiding in Aalsmeer gevolgd. Hij knipte de heesters en coniferen van de kwekerij van Nico voor exporteurs op de bloemenveiling in Aalsmeer. Hans zette een Kersthandel op met veel luxe coniferen soorten. Nico ging hierin mee en startte met de teelt van skimmia en pieris voor deze Kersthandel.
Begin jaren negentig werd de teelt uitgebreid met producten voor de snijteelt, zoals Cotinus, Photinia, Leucothoe en Ilex Blue Prince. In 1993 werd officieel Nibo Sierteelt opgericht, naast het bestaande bedrijf van Nico. Nibo richtte zich volledig op de productie van snijheesters en buxus voor de veilingen. Hans was steeds in staat om nieuwe producten te introduceren en te vermarkten. Het overlijden van Hans in 1997 was daarom ook een grote klap voor de familie en het bedrijf. Gelukkig is zijn kijk op de teelt nog steeds zichtbaar in het bedrijf en worden er nog steeds heel graag snijbloemen geteeld!
Teelt
Door de langzame groei en kosten van het plantmateriaal, vergt de kweek van de pieris een forse investering! Daarna is het een uitdaging om de pieris in bloei te krijgen. Als de plant vijf jaar oud is, kunnen daar meestal de eerste takken van geknipt worden. Daarna kan er elk jaar gesneden worden, mits er knoppen aangemaakt worden.
De pierissen worden geteeld op veengrond. Dit is essentieel voor de pieris, omdat ze het beste gedijen op humeuze veengrond. Ze houden gewoon van water.
Van nature hoeft een pieris niet gesnoeid te worden, omdat de plant eigenlijk heel compact groeit. Het snijden van de struik voor de snijbloemen is daarom niet eenvoudig. Het is mogelijk dat de plant afsterft als dit niet goed gebeurt. Het is altijd een uitdaging om de plant zo te knippen, dat hij daarna weer uitloopt. Dat heeft wat leergeld gekost. Gelukkig werken er allemaal vakbekwame mensen die dit ondertussen goed onder de knie hebben!
MPS-A gecertificeerd
Al voordat klanten er naar begonnen te vragen, was het bedrijf MPS-A gecertificeerd. Alle planten groeien buiten waardoor er geen verwarming nodig is, er wordt biologische bestrijding gebruikt en alle planten krijgen water via het regenwater. Dat maakt je al snel super duurzaam! Als de viburnum, skimmia en pieris in bloei staan, trekken ze allerlei verschillende soorten insecten aan die in grote zwermen over het land trekken. Daarnaast wordt het bedrijf gemonitord door de regionale Vogelwerkgroep. Aangezien er veel planten voor lange tijd op de kwekerij hebben staan, zijn er veel vogelsoorten die zich in het gewas nestelen. Zo bestaat de groep uit tientallen soorten vogels waaronder de torenvalk, merel, vlaamse gaai, kauw, duif, allerlei soorten eenden, zwanen, meerkoeten, waterhoen, spreeuw, lijster, specht, groenling, fazant, fuut, kievit, scholekster en allerlei soorten mussen en mezen. In het poldergebied naast het bedrijf leeft nog de grutto, blauwe reiger, de ooievaar, lepelaar en de zilverreiger.
FloraPodium, 21 maart 2019