Skip to main content

Kwekerij Blok


Strelitzia

Een paar maanden geleden viel ons oog op een facebook post van Strelitziakweker Blok. Met regelmaat komen  er interessante verhalen over deze nog wat onbekende teelt voorbij. Een goede reden voor ons om deze gepassioneerde kweker te bezoeken en zijn verhaal verder naar buiten te brengen. We werden zeer warm ontvangen door Leo Blok en zijn vrouw Marlies, die uitgebreid te tijd namen om alles te vertellen over dit indrukwekkende gewas.  

Negen jaar geleden zijn Leo en Marlies verhuisd van Brielle naar Luttelgeest. De Cymbidiumteelt hebben zij achter zich gelaten. De onbekendheid van de Strelitzia sprak hen aan. Kleinschalig, zonder personeel, zijn ze samen de nieuwe uitdaging aangegaan van deze toch wel lastige teelt. Hun motto: ‘Alles wat makkelijk gaat, kan iedereen in het groot toch?’.

Strelitzia Reginae
Strelitzia wordt in de volksmond ook wel Paradijsvogelbloem genoemd. Dit is makkelijk te herleiden aan de vorm van deze imposante bloem. Uit de kam groeit een mooie heldere oranje bloem met een glanzend donker blauwe lip. In deze lip bevinden de meeldraden zich. Wat velen niet weten is dat in de snavel meerdere bloemen zitten. De takken worden gesneden als de eerste twee bloemen open zijn. Als de eerste bloemen uitgebloeid zijn, kunnen deze heel makkelijk van de kam afgehaald worden. Dit geeft ruimte voor de volgende bloemen om open te komen. Een Strelitziabloem is heel sterk en kan prima een aantal weken mooi op de vaas staan.

Strelitzia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar ze in de 18e eeuw verscheept werd naar andere landen. In Nederland wordt de gehele teelt geschat op ongeveer 20 hectare, verdeeld onder ongeveer 20 kwekers. Het aanbod in de handel bestaat voor de helft uit Nederlandse aanvoer, de andere helft komt uit Italië, Spanje, Portugal en de Canarische eilanden. Naast de bekende oranje Strelitzia is er nog een soort bekend in de kleur geel: ‘Yellow Josephine’, die ontstaan is uit een mutatie. De ‘Nicolai’ is een soort met witte bloemen, maar groeit ontzettend snel en wordt daarom voornamelijk als potplant verkocht. Deze plant kan wel acht tot tien meter hoog worden en past niet in een kas, waardoor dit soort als snijbloem niet in Nederland geteeld kan worden. De aanvoer komt dan ook uit het buitenland.

Teelt met een lange adem
Na vijf jaar geeft een Strelitziaplant pas de eerste bloemen. Maar ook eenmaal bloeiend, is de Strelitzia een teelt die veel geduld vereist. De ontwikkeling van een bloem neemt bijna een jaar in beslag. Voordat de bloem uit de holte van het blad groeit en zichtbaar is, is de steel al z’n 40/50 cm lang. Daarna duurt het nog een half jaar voordat de bloem rijp genoeg is om gesneden te worden. Dit proces heeft met allerlei factoren te maken zoals temperatuur, licht en vocht.

De planten van Marlies en Leo zijn 14 jaar oud. Het gewas is groot en indrukwekkend. De wortels zijn dik en groot, het lijkt of de planten uit hun pot barsten. Leo vertelde dat de wortel zelf eigenlijk maar heel dun is. De rest is het vlezige deel eromheen dat vooral wateropslag is. In de zomermaanden heeft de plant één keer in de week water nodig; in de winter maar ééns per maand. De plant heeft dan weinig activiteit en leeft op z’n reserves. Leo en Marlies meten het watergehalte van de plant met behulp van een weegschaal. Aan de hand van het gewicht van de plant weten zij of ze water moeten geven.

De meeste plantensoorten gaan slap hangen als ze te weinig water krijgen. De Strelitzia gaat hangen als deze te nat is en de kans op steelbreuk is groot als ze te droog zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de opbouw van de steel. De stelen van de Strelitzia zijn hol en bestaan uit allemaal kleine celkamers. De stelen zijn hierdoor flexibel en ijzersterk.

Beschikbaarheid
Leo en Marlies zijn in een voor hen volledig onbekende teelt gestapt. In de eerste jaren hebben ze vooral heel veel uitgeprobeerd en geleerd. Sinds een aantal jaar hebben ze de teelt echt onder controle en daarbij ook bereikt dat hun gewasbescherming volledig biologisch is. De oogstperiode ligt tussen oktober en mei. De eerste maanden van het seizoen ligt de productie laag, de piek ligt in februari, maart en april. Een betere spreiding in de teelt zou fijner zijn, hierin ligt dan ook een stukje uitdaging voor Leo en Marlies. Meer bloemen vóór 1 januari, de zware kwaliteit van de takken en biologische bestrijding, waardoor hun product exclusief blijft! 

FloraPodium, 04 februari 2020

Strelitzia bloem

Doorsnede Strelitzia bloem

Open gesneden bloem vanaf de zijkant

Alle bloemen uit de snavel

Meeldraden van de bloem

Strelitzia zaad

Dunne wortel in het midden, de rest is voornamelijk wateropslag

Doorgesneden stengel, zichtbare celkamers

Strelitzia op de weegschaal