Skip to main content

Begonia rex Arctic Breeze


Kalender

De Begonia rex 'Arctic Breeze' is het hele jaar beschikbaar.

In de schijnwerpers

Deze maand hebben we onze Florapodium planteneditie gewijd aan een heel bekend plantje; de Begonia. Als je Begonia zegt, denken de meeste mensen aan de aloude bekende kamerplant met het rode bloemetje. Een echte ‘oma’ plant, want onze oma’s waren er gek op! Eerlijk gezegd, vinden veel mensen het een beetje een stoffige en oubollige plant en er is tegenwoordig dan ook minder vraag naar.Maar de Begonia waar wij het over hebben is heel andere koek! Wij willen jullie graag kennis laten maken met de Begonia Rex; een prachtige, trendy bladbegonia met verrassend veel verschillende uitvoeringen en een schittterend kleurenpalet wat tot uitdrukking komt in de verschillende bladeren. Geen bloeiers, maar sterke en heel decoratieve kamerplanten. Afgelopen week gingen wij op bezoek bij Jaro Berghoef, eigenaar van Berghoef Plants, een kwekerij met 14 verschillende soorten Begonia Rex in het assortiment, waarvan wij met name de Arctic Breeze graag wat beter wilden leren kennen. 

Berghoef Plants
Berghoef Plants is een familiebedrijf dat is opgericht in 1913. Sinds die tijd hebben er meerdere generaties aan het roer gestaan en zijn er verschillende hele uitéénlopende teelten de revue gepasseerd. Willem Spaargaren begon in 1913 met de teelt van aardbeien en buxus. In 1948 kwam Jacob Berghoef erbij, werd het Spaargaren & Berghoef en gingen ze over op Kalanchoë en Cyclamen. De volgende generatie, Wim en Klaas Berghoef zetten het bedrijf voort,  waarna Wim het bedrijf sinds 1991 alleen leidde. Vanaf die tijd deed de Begonia Rex zijn intrede. Na op een aantal verschillende locaties actief te zijn geweest, is het bedrijf nu met 18.000 m2 actief op één enkele locatie in de Kwakel en concentreren ze zich voor 100% op de teelt van deze Begonia Rex.

Begonia
Begonia is een geslacht uit de Begoniafamilie (Begoniaceae). Er zijn meer dan duizend soorten en daarmee is ze één van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld. Van oorsprong komen Begonia's uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving, vooral in de tropen. De naam Begonia is een afgeleide van de naam Bégon. De Franse botanicus Charles Plumier noemde de plant als eerbetoon naar Michel Bégon, die in die  tijd gouverneur van Haïti en beschermeer van Plumier was.

In de spotlights
De Begonia Rex staat bekend als de bladbegonia. Het woord "rex" is vertaald uit het latijns "koning". Deze Begonia's hebben verschillende bladmotieven in verschillende kleuren, maar geen bloemen.  Ze zijn ze er met roze, groene, rode en zelfs zilverachtige bladeren, in verschillende combinaties en patronen. Ook krullend blad of behaard blad is mogelijk. Bij Berghoef Plants worden op dit moment 14 verschillende soorten gekweekt onder de eigen handelsnaam ‘Beleaf’. Met name de Arctic Breeze trok onze aandacht; een mooie volle plant met prachtige zilverkleurige  puntvormige bladeren met een duidelijk zichtbare nerf. Het blad lijkt zelfs wel een beetje een metallic glans te hebben; heel bijzonder. De bladbegonia’s, en met name deze Arctic Breeze, passen perfect in de tegenwoordige trend, waarin veel aandacht is voor mooie tropische plantensoorten met bijzondere bladeren. Het grijze, metallic blad is dan ook een echte eye-catcher.

Verzorging

Geef de bladbegonia een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dit is vooral tijdens de zomermaanden belangrijk, omdat hij anders kan verbranden. Hij staat het liefst bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden en uit de tocht. Hoe meer licht de plant krijgt, hoe meer water hij nodig heeft; hoeveel water je moet geven hangt dus af van de plek waar hij staat. Hij vindt het heerlijk om een badje te krijgen, en graag ééns per twee maanden plantenvoeding. De plant blijft trouwens doorgroeien, dat betekent dat je het oude, beschadigde blad het beste regelmatig kunt verwijderen. Hierdoor geef je het nieuwe blad, wat eronder groeit, de kans om verder te groeien.

De teelt

Jaro koopt bladstekjes bij de firma M. Koppe BV, die de veredeling en vermeerdering voor zijn rekening neemt. Samen met Koppe bepalen ze welke soorten ze willen gaan voeren; nieuwe soortjes worden eerst uitgeprobeerd.

Stek
Vroeger had Berghoef ook meer soortjes in het assortiment, maar ze besloten om het assortiment beperkter te houden, de wat zwakkere soorten te laten vallen, waardoor ze zich beter konden concentreren op de kwaliteit van de overgebleven soorten. De bladstekjes van Koppe worden per 3 in een pot geplant, zodat de uiteindelijke plant mooi vol wordt. Dit wordt nog steeds met de hand gedaan. Zoals we ook konden zien, is het lastig om dit proces te automatiseren; je moet ervoor zorgen dat het steeltje in de aarde komt en het is voor een  machine nog te moeilijk om het steeltje te herkennen. Maar er wordt aan gewerkt dus wie weet is er in de nabije toekomst ook een machine die dit werk kan doen. Ze kweken drie verschillende potmaten; bijna 95% van de planten wordt verkocht in potmaat 12. De overige 5% heeft potmaat 9 of 17. Van stek tot plant duurt het 16 weken om een plant met potmaat 12 te kweken, en het duurt nog eens 8 weken langer, dus totaal 24 weken, voor potmaat 17. Door de juiste mix van voeding, temperatuur en licht hebben ze in de loop der jaren een hele mooie compacte plant leren kweken.

Goed om te weten
Volgens Jaro heeft de Begonia nog steeds het imago van een kwetsbare plant. Waar dat precies vandaan komt is moeilijk te zeggen. De bloeiende Begonia is misschien ook wel iets kwetsbaarder dan zijn blad-broertje, maar de Begonia Beleaf die uit Jaro’s kwekerij komt is in ieder geval ijzersterk! De mooie volle planten hebben stevige bladeren en kunnen met een beetje aandacht lang overleven en blijvend mooi zijn. Een echte aanrader dus. En als de plant per ongeluk misschien toch een beetje te weinig water krijgt, dan trekken ze meestal weer helemaal bij als ze weer bijgewaterd en –gevoederd worden.

Duurzaamheid
Berghoef Plants hecht veel waarde aan duurzaamheid. Jaro benadrukt dat de Begonia Rex een plant is met een enorm lage carbon footfrint! Ze gaan bijvoorbeeld heel zuinig om met energie door gebruik te maken van een WKK installatie waarbij gas wordt omgezet in zowel elektriciteit als warmte binnen één en hetzelfde proces. De elektricitieit wordt voor een groot deel weer verkocht aan de energiemaatschappij en de warmte wordt gebruikt om de kassen te verwarmen of wordt opgeslagen in een buffertank met water. Dit warme water kan op een ander tijdstip ook weer gebruikt worden om de kas te verwarmen zonder gebruik te hoeven maken van de WKK of de ketel.

Ook wordt er 0% water geloosd; al het water wordt hergebruikt! Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd en opgeslagen in een zoetwater bron onder de grond.

Verder gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen; alle bestrijding wordt gedaan met biologische middelen. Ongedierte wordt bijvoorbeeld bestreden met roofmijten en zo nodig worden biologische preparaten toegevoegd aan het water.

FloraPodium,  15 juni 2020