Dracaena surculosa Mike
In de schijnwerpers
Nog steeds worden er grote delen van de wereld geteisterd door het Covid virus. Iedereen is beperkt in zijn/haar mobiliteit en heeft een enorme behoefte aan gezelligheid in huis. Ook het FloraPodium kent haar beperkingen. Onze geliefde kwekersbezoeken liggen stil. Toch proberen we inspiratie te blijven versturen en proberen we ‘op afstand’, door gebruik te maken van onze connecties, dichtbij aan leuke informatie te komen. Zo hebben we onder andere een goed contact met kwekerij Vireõ. Vorig jaar stond de Alocasia al eens in de spotlights. Voor deze editie vertelt Edwin Plaisier ons alles over de Dracaena surculosa ‘Mike’ en de bijzondere Dracaena surculosa ‘Mike White’.
Vireõ
Vireõ is de overkoepelende naam voor een aantal kwekerijen. Deze kwekerijen hebben hun krachten gebundeld op het gebied van inkoop- en verkoopactiviteiten, concepten en orderafhandeling. De kwekerijen bevinden zich in de directe omgeving van bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer en beslaan gezamenlijk meer dan 30 hectare glas.
Green is...
Om herkenning en inspiratie bij de consument te creëren heeft Vireõ het consumentenmerk ‘Green is…’ geïntroduceerd. Met ‘Green is...’ vertelt Vireõ het verhaal van de kweker en laat door middel van dit label zien welk voordeel de plant heeft.
Green is... Easy care
Green is... Relaxing
Green is... Fresh air
Green is... Furniture
Green is… Urban Jungle
Het voordeel van deze labels is dat Vireõ deze snel en makkelijk kan veranderen. Een aantal labels zoals ‘Easy Care’ of ‘Fresh Air’ zijn tijdloos. Maar ‘Urban Jungle’ is een typisch modelabel. De groene planten soorten blijven door de jaren heen wel hetzelfde, maar door gebruik te maken van deze labels kan Vireo actief inspelen op de huidige trends.
In the spotlights
De Dracaena, ook wel drakenbloedboom genoemd, vindt haar oorsprong in West-Afrika. Al sinds de 17e eeuw worden de planten naar Europa geëxporteerd. Ze staan bekend als de meest luchtzuiverende planten. Het label ‘Green is… Fresh air’ zou op de surculosa soorten goed van toepassing zijn. Toch wordt bij de surculosa soorten vaak het label ‘Green is… Urban Jungle’ meegegeven door Vireõ. Dit is een term die het meest aanspreekt in de huidige trend en waar de surculosa’s heel goed bij passen. De meeste Dracaena soorten staan bekend om hun stammen, de surculosa lijn heeft dit niet. Deze planten hebben een hele mooie weelderige vorm, een bijzonder aparte bladvorming en hebben een hele mooie kleurstelling. Ze hebben een wat bamboeachtig uiterlijk, hoewel het absoluut geen familie is van de Bambuseae.
De Dracaena surculosa ‘Mike’ is de geel bonte variant van de ‘gewone’ donkere surculosa. De Dracaena surculosa ‘Mike White’, de naam zegt het al, is de wit bonte variant. De ‘Mike White’ is het nieuwste soort en eigenlijk pas het afgelopen jaar in kleine aantallen in de markt gezet. Beide soorten zijn mutanten van de donkere surculosa die gevonden kan worden in Zuid Amerika.
Verzorging
Alle Dracaena surculosa’s zijn heel makkelijk in onderhoud. De plant heeft weinig licht nodig en zal daarom ook prima groeien op de wat donkere plekken in huis. Dit maakt de plant ook heel erg geschikt voor interieurbeplanting in bedrijven en kantoren. In de meeste gevallen hebben planten met een bont blad meer licht nodig, maar bij de surculosa ‘Mike’ en ‘Mike White’ is dat niet het geval. Ook zij kunnen op een iets donkere plek staan. Plaats de planten niet in het volle zonlicht, dan verbranden ze.
De surculosa is een warme kamerplant, dat betekend dat ze een hekel hebben aan kou. Ze gedijen het best tussen de 18 en 24 graden Celcius.
De Dracaena surculosa heeft niet zo heel veel water nodig. Een keer vergeten is daarom geen probleem. Het is het beste om de grond eerste een keer goed uit te laten drogen, voordat er opnieuw water gegeven wordt.
Als de plant te hoog wordt, kan deze makkelijk teruggesnoeid worden. De afgesneden top zal vertakken en opnieuw uitgroeien.
De teelt
Een van de vestigen van Vireõ is Hedera Plant. Zij gingen in 1981 van start met de teelt van Hedera op een oppervlakte van 10.000 m2 kasruimte in Mijdrecht. In die tijd was het nog uniek dat op een dergelijke oppervlakte slechts 1 product werd geteeld. In 2012 beschikte Hedera Plant intussen over zes locaties met een totale oppervlakte van 190.000 m2 kasruimte. In de loop der jaren is ook het assortiment van Hedera Plant uitgebreid; zo telen zij onder andere alle drie de varianten van de surculosa.
Van stek tot plant
De stekken van de surculosa worden geïmporteerd uit Midden en Zuid Amerika, waar het klimaat beter is om de stekken te laten groeien.
De ongeveer 10 cm grote plantjes worden geleverd in pluggen. Deze pluggen worden met plug en al direct in de eindpot overgepoot, waarna de planten de kas in gaan. ‘Het groeiproces is eigenlijk niet zo spannend’, zegt Edwin. ‘Kort door de bocht is het gewoon neerzetten en laten groeien.’
Het duurt ongeveer 18 tot 22 weken tot de planten groot genoeg zijn voor de verkoop. Tussendoor moeten de planten nog een keer wijder gezet worden. De planten krijgen dan meer licht en dat voorkomt dat de onderste blaadjes afvallen.
Van massa tot niche handel
Vireõ streeft naar planten met een hoogwaardige kwaliteit die op een zo biologisch mogelijke manier geteeld worden. Ze zijn dan ook in bezit van verschillende MPS certificaten.
Door hun brede assortiment kunnen ze eigenlijk alle segmenten bedienen. Van retail tot hoogsegment maatwerk, van massaproductie tot niche producten. Ze beschikken over een eigen cash en carry, waardoor ook daghandel geleverd kan worden.
Elk jaar wordt er een stukje van het assortiment vernieuwd, waardoor het aanbod voor hun klanten verrassend, actueel en inspirerend blijft.
FloraPodium, 18 februari 2021