Skip to main content

Phalaenopsis Meander Wildcat


Kalender

de Phalaenopsis 'Meander Wildcat' is jaarrond verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

Naast de vele bijzondere bloemensoorten die wij als FloraPodium graag willen uitlichten, zijn er natuurlijk ook vele soorten bijzondere planten en kwekers met hun eigen verhaal. Wij breiden ons FloraPodium uit! Want ook zij verdienen een plekje in de spotlight!

Vandaag starten wij dan eindelijk met het FloraPodium voor planten! Voor deze allereerste editie zijn wij op bezoek geweest bij een bijzonder bedrijf met een verhaal dat wij graag willen delen. Deze maand in de spotlight: De Phalaenopsis ‘Meander Wildcat’ van kwekerij Ter Laak Orchids. Deze Phalaenopsis is niet alleen bijzonder vanwege de intense kleur of de manier van telen, ook de kas waar hij in gekweekt wordt heeft een bijzonder verhaal.

Bedrijfsfilosofie
Ter Laak Orchids is in 1954 opgericht en wordt momenteel gerund door de broers Eduard en Richard ter Laak. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in het telen van Phalaenopsis planten. Met ruim 250 werknemers en 17,5 ha grond, telen zij zo’n 8 miljoen Phalaenopsis planten per jaar. Ter Laak is constant in ontwikkeling en op het gebied van technische innovaties zijn zij een echte voorloper in de markt, waardoor er producten staan met een absolute topkwaliteit! Deze technische innovaties zie je vooral terug op het gebied van het duurzaam kweken van de Phalaenopsis. In 2018 heeft de kweker namelijk een zeer duurzame DaglichtKas gebouwd. Duurzaamheid staat bij Ter Laak hoog in het vaandel. Of zoals ze dat zelf zeggen: “Respect voor de mens en zijn omgeving zit in ons karakter. Duurzaamheid zit verweven in ons DNA.” 

Bijzondere concepten
Dankzij speciale kweekmethoden heeft Ter Laak een aantal bijzondere concepten ontwikkeld. Wij zijn gek op de natuurlijk groeiende Phalaenopsis planten, die zo mooi passen bij de vintage stijl van nu! In deze variant kent Ter Laak de ‘Wave’ en de ‘Meander’. De Wave dankt haar naam aan de korte grove golvende takken met de bijbehorende grote bloemen. Deze planten hebben alleen kleine stokjes in de pot om de grote bloemen te kunnen ondersteunen, maar verder behoudt hij zijn natuurlijke vorm. De Meander daarentegen groeit door haar laag gedraaide vorm net zo vrij als een meanderende rivier. De bloemen hebben een natuurlijke verhouding ten opzichte van het blad, waardoor de plant een mooi geheel vormt. Deze plant wordt helemaal zonder stok verkocht. Alleen bij de teelt van deze vorm worden stokjes gebruikt. Als de bloemsteel begint met groeien wordt hij begeleid. Als de takken eenmaal volgroeid zijn worden de hulpmiddelen weggehaald en blijft de Meander in deze vorm staan. 

In de spotlight!
Bij ons bezoek aan Ter Laak kregen wij een assortiment van verschillende Phalaenopsis planten te zien. Ons oog viel op de Meander Wildcat, die door haar intense donker paarse kleur direct opviel. Wat wij zelf zo mooi vinden aan deze Meander is dat iedere plant uniek is! De plant wordt meer op haar eigen groei begeleid, dus geen enkele plant is hetzelfde.

- De foto's zijn gemaakt in het tuinhuis van Aalsmeer -

Verzorging

Om langer te kunnen genieten van de Phalaenopsis ‘Meander Wildcat’ is de juiste verzorging erg belangrijk. Voordat we dit kunnen bepalen moeten we iets meer weten over de natuurlijke leefomgeving van de orchidee. Wist u bijvoorbeeld dat de orchidee een epifyt is? Dit wil zeggen dat hij luchtwortels aanmaakt en in bomen groeit, zonder hiervan het voedsel te onttrekken. De orchidee maakt alleen luchtwortels aan om zich om de boom heen te kunnen binden voor stevigheid. Om deze reden groeit de orchidee die wij kennen voor in de huiskamer niet in de volle grond, maar in speciale orchideeën aarde; ook wel ‘bark’ genoemd. Bark betstaat uit houtsnippers zodat de luchtwortels nog voldoende zuurstof kunnen opnemen. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de Phalaenopsis is het belangrijk om één keer in de maand plantenvoeding te geven. Verder is één keer in de week de plant 10 minuten dompelen in water voldoende. Maar wist je dat aan de Phalaenopsis te zien is of ze water nodig heeft? Kijk hiervoor maar is naar de wortels. Als de wortels grijs van kleur zijn is dit een teken dat de plant water nodig heeft.

De teelt

We spraken al eerder over de duurzame kas van Ter Laak. Daar hebben ze de laatste jaren ook veel tijd en aandacht in geïnvesteerd. Wij lichten dit duurzame beleid onder de volgende kopjes toe!

Automatisering
Onze rondleiding bij het bedrijf gaf ons veel inzicht in de technieken die gebruikt kunnen worden bij het telen van de Phalaenopsis planten. Het hele bedrijfsproces is bijna volledig geautomatiseerd. Alle planten zijn bijvoorbeeld stuk voor stuk traceerbaar via een chip. Op deze chip staat informatie over de hoogte, het aantal takken en de rijpheid van de plant. Deze informatie wordt verkregen door middel van een camera. Met deze camera worden de planten gedurende het hele teeltproces zes keer gefotografeerd. Op die manier krijgt het bedrijf waardevolle informatie en kunnen ze heel efficiënt werken. Efficiënt werken zie je overigens niet alleen terug in automatisering, maar ook in ruimtebenutting. Boven de verwerkingsruimte bevindt zich namelijk een tweede teeltlaag. In de verwerkingsruimte worden de planten ingepakt en gestokt, waardoor daglicht hier minder van belang is. Door er een tweede teeltlaag op te zetten gebruiken ze hun ruimtes optimaal!

Een duurzame kas voor een optimale groei
Een Phalaenopsis staat gemiddeld zo’n 1,5 jaar in de kwekerij bij Ter Laak. De plant moet zich al deze maanden zo goed mogelijk thuis voelen. Voor de optimale groei van de plant is het daarom belangrijk om de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen en de plant voldoende tijd te geven. Als dat lukt, krijgen de planten grotere bloemen, meer vertakkingen en een betere kwaliteit. De nieuwe DaglichtKas draagt hier deels aan bij. Met de nieuwe kas besparen ze namelijk niet alleen energie, maar kunnen ze ook een hogere kwaliteit planten kweken. Dit verhaal is nogal technisch, maar wij vinden het erg belangrijk om deze manier van telen goed uit te leggen. Hoe werkt het dan precies?

 DaglichtKas

We hebben als kind allemaal wel eens met een loep in de zon gespeeld. Je kreeg dan een brandpunt waarmee je bijvoorbeeld je naam in een stukje hout kon branden. De kas werkt volgens dit zelfde principe! Door speciale lenzen in het dak van de kas, wordt het teveel aan zonlicht gecentreerd op een buis met daarin stromend water. Het water wordt nu opgewarmd en opgeslagen. Deze warmte kan direct of op een later moment worden gebruikt om de kas te verwarmen. Door het gebruik van dit systeem kan Ter Laak 45-50% energie besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de plantkwaliteit. Sterker nog; dankzij diffuus dubbelglas wordt het benodigde licht evenwichtig over de planten verdeeld! Hierdoor krijgt elke plant dezelfde hoeveelheid licht en kunnen ze optimaal groeien. Ook nieuwe technieken in de kas dragen bij aan topkwaliteit planten.

Duurzaam voor mens, natuur en milieu
Naast een DaglichtKas heeft Ter Laak in 2017 een ondergrondse waterberging in gebruik genomen. Hiermee kan onbegrensd overtollig regenwater opgeslagen worden in de bodem, zodat het later gebruikt kan worden voor de beneveling van de planten. Die beneveling is belangrijk voor de nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van de orchidee, die in tropische gebieden leeft. Aan deze waterberging zitten ook andere voordelen. Zo gaat het namelijk de verzilting van de bodem tegen en krijgen de buurtbewoners rond de kwekerij geen natte voeten bij heftige regenval.

Al deze manieren van werken zorgen ervoor dat het bedrijf vooraanstaand is in de sierteeltsector. Met het keurmerk MPS Productproof en de beschikking over het MPS Florimark Production Label, tonen zij hun eigen duurzaamheid aan. Dit betekent dat ze aan alle eisen voldoen op het gebied van mens, milieu en kwaliteit. Respect voor mens en milieu staat bij Ter Laak altijd hoog in het vaandel.

FloraPodium, 08 april 2019