Skip to main content

Vleesetende planten


Kalender

De vleesetende planten zijn jaarrond verkrijgbaar, de aanvoerpiek ligt tussen april en oktober. Dat is het natuurlijke seizoen van deze planten. 

In de schijnwerpers

Vleesetende plantjes… Vooral kleine kinderen vinden ze leuk, interessant en fascinerend. Maar ook volwassenen kunnen er stiekem niet met hun handen afblijven en willen tóch even kijken of de mondjes wel echt dichtklappen en zijn nieuwsgierig wat er gebeurt als er een vliegje vast komt te zitten. Ook wij wilden wel eens meer weten over deze bijzondere plantenfamilie. We gingen op bezoek bij kwekerij Laguna, waar Chris Kester ons alles vertelde over de vleesetende planten.

Laguna
De geschiedenis van het bedrijf Laguna gaat al vele jaren terug. De broers Ron, Frank en Michel Bakker, samen met hun vader, zijn van origine tomatenkwekers. Toen deze teelt flink opgeschaald moest worden, hebben ze ervoor gekozen om potplanten te telen. Liever specialisatie dan grootschalig de markt in. Zwager Chris Kester sloot later aan in het bedrijf.
De mannen houden van een uitdaging en willen onderscheidende planten telen. Hun corebusiness zijn Medinilla’s, van veredeling tot verkoop en alles daartussen. Daarnaast streeft Laguna ernaar totaalleverancier zijn van bijzondere producten. Naast de Medinilla’s telen zij onder andere Brugmansia, Fatsia Spidersweb, Syngonium Neon, grote Peperomia, Cineraria en sinds kort ook diverse soorten vleesetende planten.

Vleesetende planten
Vleesetende planten zijn planten die hun voedingstoffen niet alleen uit de grond halen, maar ook uit kleine beestjes. Vleesetende planten komen over de hele wereld voor, maar groeien voornamelijk op hele arme, vochtige grond zoals moerasgebieden.
Laguna heeft momenteel drie soorten in het assortiment, die in verschillende concepten aangeboden worden.

Sarracenia

Sarracenia, ook wel trompetbekerplant genoemd, groeit van nature in een smalle strook langs de oostkust van Amerika. Sarracenia’s geven een zoete geur af, waarmee ze kleine vliegjes lokken. Als deze vliegjes eenmaal in de ‘trompet’ terecht komt, komen ze vast te zitten in kleine haartjes en raken vervolgens gedesoriënteerd. Ze komen steeds verder in de kelk terecht waar ze uiteindelijk vast blijven kleven en verteerd worden door de plant.
Sarracenia’s zijn er in verschillende soorten en lengtes. De hogere soorten groeien in warmere gebieden, de lage soorten in koude. Dit zijn ook de soorten die winterhard zijn en buiten prima in een pot kunnen groeien. Ook zijn ze heel mooi om op een vlot in een vijver te laten drijven.

Dionaea

Dionaea, ook wel venusvliegenvanger genoemd is de meest bekende vleesetende plant. Door de zon kleurt de binnenkant van het blad prachtig donkerrood. Met het mooie rode blad, in combinatie met de zoetige stof die vrijkomt aan de randen van het blad, is de plant onweerstaanbaar voor kleine insectjes. In de binnenkant van het blad zitten een paar kleine haartjes, als deze een paar keer achter elkaar getriggerd worden klappen de blaadjes dicht en zit het beestje gevangen. Het duurt ongeveer een dag of tien voordat het beestje verteerd wordt, daarna komen de bladeren weer langzaam over.

Drosera

Drosera, wordt ook wel Kaapse Zonnedauw genoemd. Oorspronkelijk komt de Drosera uit Zuid-Afrika, maar tegenwoordig groeit de plant bijna overal ter wereld in moerasgebieden. De bladeren van de Drosera zitten vol met kleine, kleverige sprieten waarmee de plant vooral kleine vliegjes vangt. Zodra de vliegjes in de kleverige tentakels gevangen zitten, krult het blad om het vliegje heen en worden de vliegjes verteerd door de enzymen die de plant afscheidt.

Verzorging

Vleesetende planten groeien in zure grond die weinig voedingsstoffen bevat. Voeding hebben de planten absoluut niet nodig, ze halen de extra voedingsstoffen uit hun ‘prooi’. Wel zijn het echte natnekken! De aarde moet echt vochtig blijven en het beste is om water te geven met regenwater. Liever geen water uit de kraan, ze kunnen niet goed de kalk die er in zit.
Ze houden van een lichte plek, ze kunnen ook best een beetje zon hebben. Ouder, bruin geworden blad, kan verwijderd worden.

Niet plagen
Het is natuurlijk vreselijk verleidelijk, zeker bij de Dionaea, om reactie uit te lokken bij de plant en de blaadjes dicht te laten klappen. Als je een paar keer met je vinger over de haartjes in het blad gaat, klapt het dicht. Dit proces kost de plant behoorlijk wat energie en als het er dan niks voor terug krijgt, is het ook nog eens verspilde energie. Het blad zal na een paar uur weer openen, maar als dit te vaak gebeurt zal dit ten koste gaan van de plant. Niet te veel plagen dus!

De teelt

De teelt van vleesetende planten is voor Chris en zijn zwagers geheel nieuw. Nadat een collega kweker besloot om te stoppen en zijn teelt te verkopen, namen de mannen deze uitdaging gretig aan. Het is tenslotte een fantastische aanvulling op hun assortiment.

Teelt
Sarracenia’s worden vermeerderd door weefselkweek. Dionaea’s en de Drosera’s worden vermeerderd uit zaad. Als kleine ‘pluggen’ komen de plantjes bij Laguna op de tuin, waarna ze dezelfde week nog overgepot worden in grotere potmaten. Gemiddeld hebben de planten drie tot vier maanden nodig om uit te groeien tot een mooie verkoopbare plant.

Laguna biedt de vleesetende planten aan in diverse potmaten, maar ook als compleet concept in glas. In glas zijn de planten geheel zelfvoorzienend. Het vocht reguleert zichzelf in de pot. Doordat ze plant ook geen vliegjes kan vangen zal de plant zich niet verder ontwikkelen. Ze blijven leven, maar zullen niet verder groeien.

FloraPodium, 20 april 2023