Chrysanthemum Pip
In de schijnwerpers
De chrysant is hipper dan ooit! In oktober vieren wij de herfst en daar mag de geplozen chrysant natuurlijk niet in ontbreken. Arjan en Richard van kwekerij Voort Chrysanten proberen actief een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de chrysant. De twee broers wonen beide naast de kwekerij en dicht bij hun ouders, die hiervoor het bedrijf hadden. Beide focussen ze zich op een ander gedeelte van de teelt maar helpen elkaar waar nodig. Op 3,6 hectare grond telen de mannen zowel de pluischrysant als de troschrysant in geweldig mooie kleuren. Voor ons een reden om een bezoek te brengen aan Arjan en Richard, die gespecialiseerd zijn in het telen van de PIP Chrysant.
Hippe kleuren
De chrysant is een sterk gewas en geeft lang houdbare snijbloemen! Het product wordt om deze reden vaak in rouwarrangementen gebruikt. Omwille van dit imago werden ze minder snel in de tuin gezet of in boeketten verwerkt. Tegenwoordig zijn chrysanten in alle kleuren verkrijgbaar en zijn we niet meer gebonden aan de witte of gele chrysanten zoals deze vroeger geteeld werden. Het oubollige imago hoeven chrysanten dus ook niet meer te hebben!
Er zijn ontzettend veel prachtige soorten chrysanten op de markt met hippe kleuren en gekke vormen, waardoor ze binnen de huidige trend van de plukboeketten veel gebruikt worden. Ook is het product geschikt in moderne arrangementen. Door de goede houdbaarheid zijn de bloemen ook heel geschikt om te gebruiken in moderne gebouwen met airco of in een hotellobby met tocht. Arjan en Richard zoeken actief naar nieuwe soorten en interessante kleuren, zodat ze een mooi assortiment kunnen aanbieden dat binnen iedere stijl past.
In de spotlights
De Chrysant PIP staat in de spotlight van deze week en wordt exclusief bij Voort Chrysanten geteeld. Het is een geplozen chrysant en het zusje van de tros Chrysant VIP. Ze hebben dan ook dezelfde kleurstelling. In de PIP Chrysant zie je donkere streepjes terug in de bloemblaadjes die deze bloem een exclusief karakter geven.
De PIP is er in vijf verschillende kleuren, die allemaal op de foto’s terug te zien zijn. PIP Salmon, PIP Pretty, PIP Purple, PIP Sunny en de gewone PIP, hebben ieder een andere kleur. Voor Arjan en Richard blijft het de uitdaging om een uniek assortiment neer te zetten waarin zij iets exclusiefs aanbieden. In overleg met Deliflor, een veredelaar van chrysanten, krijgen zij nieuwe soorten die ze testen. Als het product goed genoeg is en aan de kwaliteitseisen voldoet, kunnen ze het product in het assortiment opnemen.
De teelt
Op de kwekerij wordt sinds 2002 het ras Zembla geteeld, later is dit aangevuld met de rassen VIP en PIP. Er worden per jaar een kleine 10 miljoen takken geproduceerd op een oppervlakte van 36.000 m2. Het streven is om dit op zo een milieu bewuste en verantwoordelijk mogelijke manier te produceren.
Eigen specialisme
Richard en Arjan hebben ieder hun eigen specialisme op de tuin. Waar Arjan zich vooral bezig houdt met de teelt van de troschrysanten, weet Richard juist alles te vertellen over de teelt van de pluischrysanten. Beide teelten staan in een andere kas. Pluischrysanten worden anders geteeld dan de troschrysanten. Dit heeft te maken met het pluizen. Bij pluischrysanten worden de zijbloemetjes geplozen, zodat er één mooie volle bloem overblijft. De troschrysant daarentegen wordt geknopt. Dit betekent dat de grootste bloem eruit gehaald wordt, zodat de kleine zijtakken meer ruimte krijgen en gestimuleerd worden om te bloeien.
Goede samenwerking
De stekken van de PIP Chrysanten worden ingekocht bij Deliflor, in goed overleg zorgen zij voor een uniek assortiment bij de kwekers. De stekken hebben bij binnenkomst 10 weken de tijd nodig om uit te groeien tot volwaardige bloem. Het blijft daarom altijd een uitdaging om het teeltschema af te stemmen op de wensen van de klant!
MPS GAP als streven
Het bedrijf probeert zo duurzaam mogelijk te telen. Alles wordt onder het MPS label aangevoerd. Bij het bestrijden van insecten speelt het milieu een grote rol. In de kassen worden daarom diverse natuurlijke vijanden ingezet voor de bestrijding van schadelijke insecten.
Om de chrysanten te kunnen belichten, wordt er gebruik gemaakt van een warmte kracht koppeling (WKK). Deze installatie zorgt ervoor dat er vanuit aardgas zelf elektriciteit wordt opgewekt. De CO2 die vrijkomt door de verbranding wordt de kas in geblazen, waardoor de chrysanten beter kunnen groeien. Daarnaast maakt het bedrijf ook gebruik van zonne-energie, opgewekt door hun eigen zonnepanelen.
Het doel van Arjan en Richard is om volledig MPS GAP gecertificeerd te worden. Het is een volgende stap met nieuwe eisen, waarmee je de lat voor jezelf weer hoger kunt leggen. Het duo vindt het belangrijk om met de tijd mee te gaan.
FloraPodium, 10 oktober 2018