Rozenbottel Autumn Joy en Autumn Spirit
Kalender
De Rozenbottels 'Autumn Joy' & 'Autumn Spirit' zijn vanaf half augustus tot november beschikbaar. Dit hangt uiteraard ook van het weer af!
In de schijnwerpers
Michaël Kool heeft tuinbouw plantenteelt gestudeerd aan de universiteit van Wageningen. Daarna heeft hij voor het behalen van zijn doctorstitel 8 jaar onderzoek verricht naar de optimalisatie van de kasrozenteelt met vooral een praktijkgerichte vertaalslag. Maar Michaël zit niet graag achter een computer en werkt veel liever met zijn handen, waardoor hij zijn kennis nu alleen inzet voor het telen van zijn geweldige rozenbottels. In het plaatsje Wilp heeft hij midden in de natuur zijn rozenbottelkwekerij, waar hij 18 jaar geleden mee begonnen is. Hier heeft Michaël ons enthousiast ontvangen om zijn verhaal met ons te delen.
Meerwaarde gemeente
Het was voor ons een hele ervaring, om met Michaël door de rozentuin te lopen. Wij snappen wel dat deze 5,5 hectare grote rozentuin een meerwaarde is voor de gemeente. Als eind mei, begin juni de tuin wit kleurt door de bloei van de rozen, stoppen vele fietsers om te genieten van het uitzicht. Daarnaast bezoeken ook vogels, hazen, reeën en andere dieren de tuin voor onderdak of eten.
In de spotlights
In de spotlights van deze week staan de rozenbottels Autumn Joy, en Autumn Spirit, rozenbottels met een lange steel en een volle kop met kleine bottels. Michaël doet zijn best om verbeterde en nieuwe soorten rozenbottels op de markt te zetten, maar dat wordt niet altijd door de handel herkend en erkend. Voor ons een mooie gelegenheid om meer kenbaarheid te geven aan de verschillende soorten rozenbottels die er zijn.
De meest bekende rozenbottel is de Fair Jewel, dit soort teelt Michaël al sinds 1998, toen hij als eerste begon met telen. Tegenwoordig heeft Michaël ook eigen cultivars in de Autumn-serie en nieuwe selecties zoals de Kool9 en Kool012. Hij selecteert zijn planten op lange zijtakken met een volle kop. Zo probeert hij zich te onderscheiden van de rest. De Fair Jewel blijft echter onder de kopers de absolute favoriet, omdat deze naam nu eenmaal het meest bekend is. Er worden dus veel bottels onder deze naam en onder de naam Plenty aangevoerd terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Michaël heeft ons verschillende rozenbottels laten zien en ze zijn allemaal verschillend op het gebied van lengte, grootte en kleur. Zeker de moeite waard om je te verdiepen in het brede assortiment dat er is!
Koude nachten
Als de zomermaanden voorbij zijn en de herfst het land in trekt, kleuren na de eerste koude nachten de rozenbottels rood. De rozenbottels hebben koude nachten nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Vanaf dat moment kan Michaël tot het einde van oktober zijn bottels snijden. Het is in deze 10 weken dan ook ontzettend druk in zijn tuin. Met behulp van 12 personeelsleden zorgt hij ervoor dat al die mooie rozenbottels gesneden, ontbladerd en gebost worden. Zijn teelt valt en staat dan ook met goed personeel, die weten wat ze doen en voorzichtig met het gewas omgaan. Hij vindt het dan ook erg fijn dat de meerderheid van zijn personeel ieder jaar terug blijft komen om samen de klus te klaren.
Seizoensproduct
Telen betekent voor Michaël hard werken, maar wel heel dicht bij de natuur. De rozenbottel spreekt hem aan omdat het een meerjarige teelt betreft waarbij veel kennis en kunde in de gewasverzorging zit. Het is een seizoensproduct dat in de buitenlucht groeit. “Als je Gerbera’s teelt moet je ook echt een ondernemer zijn die precies weet wat de markt wilt, zodat je jaarrond kunt leveren.” Michaël is een trouwe klokverkoper die te maken heeft met het seizoen en tien weken lang zijn producten levert.
Michaël gaf de gouden tip voor bloemisten! Als je rozenbottels op water laat indrogen, blijven ze maanden mooi. Na een half jaar poets je ze opnieuw op en ze blinken weer! Dat is natuurlijk een leuk verhaal om mee te geven als je een rozenbottelkrans verkoopt.
De teelt
Michaël ontwikkelt tegenwoordig zijn eigen soorten, dat is een heel proces! Hij is een echte teler die de kracht van het product ziet. “Een ondernemer ben ik niet echt, daarom breng ik het merendeel van mijn producten ook gewoon naar de klok”.
Oude planten
Als een plant vrij blijft van ziektes, kan hij wel 15 jaar oud worden. Waar de plant het meest gevoelig voor is, is verwelkingsziekte (Verticillium). De planten kunnen dan geen water meer opnemen en gaan geleidelijk dood. Tien weken in het jaar wordt er geoogst, maar het hele jaar door is Michaël druk met het snoeien en opbinden van de planten. In de winter worden er tijdens de eerste snoei scheuten weggehaald die oogstbare takken hebben geleverd. Ook worden dan de nieuwe scheuten uitgedund. Tijdens de tweede snoei, in de zomer, worden het overschot aan vegetatieve scheuten weggesnoeid om een open struik en voldoende belichting te houden. De bottels zijn zo makkelijker te oogsten en krijgen meer ruimte.
Selecteren
Het proces van het selecteren van eigen soorten kan wel 7 tot 8 jaar duren. Sommige nieuwe soorten zijn ontstaan uit spontane zaailingen die Michaël één of twee seizoenen volgt. Hij kijkt of de kwaliteit goed is en of het product interessant is voor de teelt. Als de plant na het observeren goed genoeg lijkt te zijn, maakt hij klonen van de plant door te stekken. Ook deze volgt hij weer 2 seizoenen om te zien hoe hij groeit. Als laatste stap kijkt hij of hij 100 planten kan maken van de nieuwe soort om ze in een groep aan te kunnen planten. Als ze in een groep staan zie je veel sneller hoe de plant opgewassen is tegen ziektes. Je ziet hoe ziektes wel of niet overspringen en hoe gevoelig een groep is.
FloraPodium, 26 september 2018