Echeveria agavoides Ebony
In de schijnwerpers
Echeveria is een plantfamilie die al jaren bestaat en verkrijgbaar is in de meest leuke kleuren en bladvormen! De laatste jaren is de Echeveria weer steeds populairder geworden, niet alleen als potplant, maar ook als snijbloem. Wij spraken Robbert en Carola Verhaar, zij vertelden ons meer over deze vrolijke familie.
Als klein jongetje, toen Robbert nog op de basisschool zat, was hij al bezig met plantjes. Hij probeerde door middel van stekken van één plantje meerdere plantjes te maken. Al snel werden dit er meer en meer. Zijn vader was lijnrijder, de kassen achter het huis stonden leeg en daar kon Robbert dankbaar gebruik van maken. Zijn collectie breidde snel uit. Nog voordat hij zijn rijbewijs had, bracht hij met zijn vader samen de planten naar de veiling. Jaren later verhuisde hij met zijn bedrijf van Oegstgeest naar Rijnsburg, waar hij vandaag de dag samen met zijn zus Carola en zijn vader zijn kwekerij runt.
Red Lips
Van origine komt de echeveria uit Mexico, vernoemd naar Antonio Echeveria. Echeveria valt onder de succulenten uit de vetplanten familie. In onze spotlights de mooie Echeria agavoides ‘Ebony’, ook wel ‘Red Lips’ genoemd. Deze naam is een stuk gebruiksvriendelijker en kan herleid worden naar de mooie rode punten die ze in het blad heeft. De Red Lips kan als plant gekocht worden, maar ook als snijbloem is ze heel goed te gebruiken in verschillende soorten arrangementen.
Het grootste voordeel van deze snijbloem is dat ze weinig onderhoud nodig heeft en niet op water hoeft te staan. Ze kan dus heel mooi gebruikt worden als aankleding op tafel, decoratie voor thuis, bedrijfsarrangement of bruidswerk. De echeveria is ook heel geschikt om in rouwarrangementen te gebruiken, op de begraafplaats buiten blijven ze ontzettend lang mooi.
Ook de houdbaarheid van de Red Lips is lang. Ze kunnen weken en - afhankelijk van de omstandigheden – soms zelfs maanden lang mooi blijven. Ze heeft een enorme wateropslag in haar blad, waardoor ze zonder water lang goed blijft. Wil je als consument de houdbaarheid nog iets verlengen, dan kun je eventueel nog een keertje sproeien met water. Mocht je de echeveria toch liever als plantje op de kast willen, kun je de bloem zo in de aarde zetten. Als het goed is, gaat het bloem weer wortelen.
Op een stokje
De kleine soortjes van de echeveria, die als snijvariant gebruikt worden, worden heel regelmatig gebruikt in boeketten. In de meeste gevallen worden deze op een stokje gezet. Als dit heel lang voor gebruik gebeurt, kan het zijn dat de bloemen van het stokje vallen. De bloemen verliezen na een aantal dagen vocht, waardoor de bloemen iets krimpen.
Wij adviseren daarom zo laat mogelijk de stokjes eronder te zetten. In ieder geval pas bij de bloemist of eindconsument maar niet bij de handel. Ook kunnen de bloemen heel goed met bloemenlijm verwerkt worden! Gebruik dan wel de koude variant en niet een heet lijmpistool, dan verbranden ze.
De teelt
Alle echeveria planten groeien in de kas, maar om de rode kleur op het blad van de Red Lips te versterken worden de planten een tijd buiten gezet, zodat ze nog meer licht vangen. Hierdoor kleuren de punten nog mooier rood, waardoor de sierwaarde stijgt. Buiten worden de planten met netten afgeschermd, zodat de vogels het water niet kunnen drinken dat op het blad blijft liggen of met hun snavels het blad beschadigen.
Stek en cluster
Robbert en Carola stekken hun eigen planten. Het is een beetje afhankelijk van het soort hoe snel deze groeien. Ook de tijd van het jaar speelt hierbij een rol. In de zomer gaat dit proces sneller dan in de winter.
Niet alleen door middel van stekjes kunnen ze nieuwe planten maken. Grotere planten maken clusters aan, dat zijn nieuwe bloemroosjes die ontstaan aan de zijkant van de plant. Deze worden afgeknipt en opnieuw in de aarde gepoot, waarna deze cluster verder groeit.
Duurzame teelt
De echeveria is een vrij duurzame teelt. Op een enkel soortje na, zijn de meeste echeveria soorten niet gevoelig voor ziektes en ongedierte. In verhouding tot andere gewassoorten is er heel weinig bestrijding nodig.
De aarde van de leeg gesneden bakken wordt hergebruikt als bodem voor de Aloë arborescens.
Zij zijn totaal niet onder de indruk van een beestje of ziekte. Mocht er wat achtergebleven zijn in de bakken, merken zij daar niks van. Met verse aarde worden de Aloë’s afgevuld.
Ook van de echeveria planten zelf wordt niks weggegooid. Soms groeit er een plant scheef, of is de onderkant niet zo mooi. De roos van de plant is vaak wel heel geschikt als snijbloem, de onderste blaadjes worden gestekt en het potje opnieuw gebruikt.
Eb en vloed systeem
Ook water geven gebeurt op een duurzame manier, via een gesloten watersysteem. De planten staan allemaal verspreid in bakken op een afgesloten betonnen vloer. Water komt omhoog via putten die in de betonnen bakken gemaakt zijn. Tijd, hoeveelheid en duur kan allemaal via de computer gestuurd worden. Zodra het water weer gezakt is, wordt dit opgevangen en terug geloodst naar de silo. Hier wordt het water gezuiverd en kan het hergebruikt worden.
FloraPodium, 16 juli 2020