Echinacea Raspberry Truffle
Kalender
De Echinacea 'Raspberry Truffle' is hoofdzakelijk verkrijgbaar in juli. Bij een goede zomer, zoals dit jaar, is er een tweede snede in september.
In de schijnwerpers
In de spotlights van deze week staat de Echinacea, een product dat van oudsher vooral bekend staat om zijn geneeskracht. Het Echinacea-kruid werkt weerstand verhogend en verbetert het immuunsysteem. De plant, afkomstig van de Noord-Amerikaanse prairie, is in de tuin een echte blikvanger door de verschillende kleurrijke grote bloemen. De naam Echinacea is afgeleid van het Latijnse ‘achnos’ en Griekse ‘echinos’, wat beide staat voor ‘(zee)egel’.
De Echinacea wordt vaak onterecht verwisseld met of als synoniem gezien van de Rudbeckia, omdat deze bloemen ontzettend veel op elkaar lijken. De Echinacea heeft echter een geneeskrachtige werking en de Rudbeckia niet. De Rudbeckia is in de volksmond beter bekend als Zonnehoed en komt vooral voor in het geel en roze.
Echinacea Raspberry Truffle
Wij waren op bezoek bij Gerrie Snabel van seizoenenkwekerij Sunshine. De passie voor het telen zit echt in de familie. Gerrie heeft nog drie broers, die ook alle drie een kwekerij hebben, allemaal met een eigen kleinschalige specialistische teelt.
In het najaar en in de winter teelt Gerrie Ilex Verticilata. In het voorjaar en de zomer teelt hij nog Hydrangea’s. Tussen de Hydrangea- en Ilex-teelt had hij nog een plekje over voor een nieuwe uitdaging. Hij werd aangetrokken door de ‘Echinacea’, wat wij als bloemenliefhebbers natuurlijk goed kunnen begrijpen. Het is een namelijk een bloem die als plant én als vrucht een mooie sierwaarde heeft. Na de bloei ontstaan er prachtige bronzen vruchten, die ontzettend goed gebruikt kunnen worden in verschillende soorten bloemwerk.
Zo’n drie jaar geleden is Gerrie begonnen met het telen van de Echinacea. Deze jaren waren best een flinke uitdaging voor hem, omdat de bloem oorspronkelijk niet als snijbloem geteeld werd. Mede door zijn inspanningen kunnen wij deze prachtige bloem nu ook in een vaas zetten. Omdat de bloemen meestal als potplant worden aangevoerd, bloeien ze vooral compact. Hij selecteert deze potplanten op de langste soorten en produceert zo zijn snijbloemen.
Tussen de soorten die Gerrie teelt, viel de Raspberry Truffle het meest op. Niet alleen wij vinden dit soort heel mooi, maar ook de handel is erg enthousiast over dit gewas en het is daarom erg gewild. De naam wekt een bepaalde nieuwsgierigheid op, maar ook de kleur van dit soort springt eruit. De bronzen kleur verandert naar een bijzondere kleur koperrood op de vaas! Het is belangrijk om genoeg blad van de bloem te verwijderen en de bloemen tussentijds opnieuw af te snijden.
De teelt
Het telen van Echinacea’s is nog een flinke stap in het diepe. Er is nog niet heel veel bekend over deze teelt als snijbloem. Voor de medicinale teelt is het belangrijk dat een plant veel zware zaadknoppen heeft, maar voor de tuin is het beter om een compacte plant te telen. Voor een snijbloem is het weer belangrijk om grote bloemen te krijgen met lange stelen. Zo blijft de grootste uitdaging voor Gerrie om de juiste soorten te vinden waarmee hij verder kan telen. Naast de lengte zoekt hij ook naar de juiste kleuren van het product. Het is altijd weer afwachten waar de markt naar vraagt en of het gewas sterk genoeg is om de winter te overleven en voldoende stelen te produceren.
Gerrie probeert zelf het beste gewas te ontdekken vanuit de potplanten en werkt daarom nog niet samen met een veredelaar. Het is nu vooral zoeken naar de soorten die er al zijn en die geschikt zijn voor het snijden van de bloemen.
Dit jaar teelt hij hij zo’n acht soorten. Zijn streven is om dit volgend jaar uit te breiden naar twintig. Het blijft een weg met vallen en opstaan. Zo had hij bijvoorbeeld vorig jaar een prachtige, knalroze, dubbelbloemig soort. Door de late vorst van afgelopen jaar heeft dit soort echter enorm veel schade opgelopen. Gelukkig gaat hij dat volgend jaar weer proberen!
Soms zijn er gelukkig ook meevallers. De Ilex die naast zijn Echinacea’s staan, vangen elk jaar heel veel luizen waartegen hij moet spuiten. De luizen laten de Echinacea echter links liggen, dus deze hoeft hij niet te spuiten.
Het doel van Gerrie is om veel diverse Echinacea-soorten te telen, maar in kleine hoeveelheden. Hiermee wil hij het risico spreiden. Zodra er te veel aanbod komt van bepaalde soorten, zakt de prijs. Dat is natuurlijk zonde voor zo’n exclusief gewas. De lage prijzen passen daarnaast, wat ons betreft, ook helemaal niet bij de energie, het enthousiasme en de tijd die hij in dit uitdagende gewas steekt!