Skip to main content

Gentiana Pink Sky


Kalender

De Gentiana 'Pink Sky' is verkrijgbaar van eind mei t/m eind september.

In de schijnwerpers

Rogenti is een gespecialiseerde gentianenkwekerij gevestigd op de grens van Nederland en Duitsland. Het bedrijf startte in 1984 met één bedje gentianen en teelt op dit moment gentianen op zes hectaren. Eigenaar Marcel Roog raakte tijdens zijn biologiestudie in Wageningen al gefascineerd door gentianen, want het zijn mysterieuze planten die op moeilijk toegankelijke plekken hoog in de bergen groeien onder extreme omstandigheden. In Europa komen 35 soorten gentiaan voor, voornamelijk in de Alpen. De gentiaansoorten die voor de snij worden gebruikt zijn afkomstig uit de bergen van Oost-Azië en met name uit Japan. Al in het begin van de 20e eeuw werden de gentianen door handelsreizigers vanuit Japan meegevoerd naar Europa. In Japan is het één van de meest verkochte snijbloemen!

Koning Gentius uit Illyrië (Slovenië) zou de geneeskrachtige eigenschappen van de gentiaan hebben ontdekt, waaraan de gentiaan zijn naam heeft te danken. De geneeskundige werking van de gentiaan zit in de wortels van deze plant. Van de wortels van sommige soorten worden zelfs likeurtjes en jenever gestookt. Vooral in Zwitserland is dit drankje erg bekend! Ook wordt gentiaan gebruikt in geneesmiddelen, bittermiddel en als eetlustopwekkend preparaat. Voor de productie van Schnaps wordt vooral de grote gele soort gebruikt.

In de spotlights
De gentiaan is één van de bloemen die een echte eigen kleur heeft, namelijk gentiaanblauw. Als bioloog veredelt Marcel zelf zijn gentianen in meerdere kleuren, waardoor hij naast deze bekende blauwe soort, de gentianen ook aanbiedt in de kleuren wit, roze en lavendel. Rogenti is de enige kwekerij in Europa die de gentianen in zoveel kleuren aanbiedt; de Gentiana Blue Sky, White Sky, Lavendel Sky en Pink Sky zijn met kwekersrecht beschermd. Deze gentianen zijn ontzettend exclusief en zijn onderdeel van de bijzondere nichemarkt. Gentianen zijn te vermeerderen door de planten te delen of op te kweken uit zaad.

Team FloraPodium vond de 'kleurtjes' gentianen erg bijzonder en wilde daar graag meer over weten. Pink Sky en Lavendel Sky zie je eigenlijk nooit binnen het assortiment van een bloemenwinkel, terwijl deze prachtige gentianen echte blikvangers zijn in een boeket. Rogenti teelt deze exclusieve bloemen al bijna 20 jaar maar desondanks zijn ze in Nederland tamelijk onbekend. De hoogste tijd dus dat hier verandering in komt! “Onze Gentiana Sky zijn exclusieve, statige bloemen die lang houdbaar zijn. Bloemisten kunnen zich hiermee echt onderscheiden van het assortiment dat in de supermarkt verkrijgbaar is”, zegt Marcel trots.

De gentianen van Rogenti zijn verkrijgbaar tot 90 cm lang en hebben wel 40 tot 50 knoppen per steel. Ieder bloemetje komt mooi op kleur op de vaas en de bloemen blijven wel twee tot drie weken goed. Zulke lange gentianen hadden wij als Team FloraPodium nog nooit gezien. Wat een prachtig product!

Zowel bloemisten als consumenten moeten gentianen direct na aankoop op water met snijbloemenvoedsel zetten. Snijbloemenvoedsel zorgt er namelijk voor dat alle bloemen hun kleur behouden, ook de knoppen die nog moeten gaan bloeien. Geef de bloemen ook voldoende water, want gentianen drinken veel, zeker met dit warme weer.

De teelt

De teelt van gentianen is helemaal niet gemakkelijk! Na een moeilijke opkweekfase van vaak twee jaar, gaan de planten naar de plaats van bestemming. Omdat de bloemen in de bergen onder extreme omstandigheden groeien, slagen slechts een paar bedrijven erin deze kwetsbare plantjes in leven te houden. De planten zijn meerjarig en gaan in theorie 5 jaar mee. Echter dat is in de praktijk een stuk korter, omdat er ieder jaar weer veel planten uitvallen door ziektes, weersomstandigheden of teeltproblemen.

Schermhallen
Voor Rogenti zijn gentianen echte seizoensproducten. De oogst van de gentianen loopt ongeveer van april tot half september/oktober. Dat ligt natuurlijk ook aan het weer! De bloemen worden geteeld in schermhallen, een 'kas' van gaas waarin de bloemen worden geteeld. Deze schermhallen zijn onder andere bedoeld om de bijen tegen te houden. Op het moment dat bijen het gewas bestuiven, verschrompelen de bestoven bloemetjes omdat deze hun 'taak hebben volbracht'. Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit, dus worden alle bijen buiten gehouden. Daarnaast beschermen de schermhallen het gewas tegen de hagel die in Nederland nog wel eens wil vallen.

Pionier
Omdat Marcel van oorsprong bioloog is, had biologische bestrijding tegen ongewenste bezoekers al vroeg zijn interesse. Al vijfentwintig jaar loopt Rogenti voorop met de inzet van roofmijten en sluipwespen in de buitenteelt: natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Naar eigen weten was hij een van de eerste kwekers die hiermee begon te experimenteren. Destijds konden zelfs bekende producenten van biologische bestrijding hem niet het juiste advies geven, waardoor hij een ware pionier binnen het biologische teeltcircuit werd. Door deze manier van werken beperkt Rogenti het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum. Onkruidbestrijding gebeurt zelfs nog gewoon met de hand!

FloraPodium, 08 augustus 2018