Skip to main content

Euphorbia Fulgens


Kalender

De Euphorbia fulgens is verkrijgbaar vanaf oktober tot en met februari.

In de schijnwerpers

De herfst in Nederland is misschien wel de mooiste tijd van het jaar als het gaat om snijbloemen. Een typisch herfstproduct wat daar niet aan mag ontbreken is de Euphorbia Fulgens. Een product dat mee gaat in de talloze herfstproducten, maar toch opvallend is door zijn karakteristieke en exclusieve vormen.

Duurzame bestrijding
We gingen op bezoek bij kwekerij de Googh, waar we hartelijk werden ontvangen door de broers Aad en Gerard Bakker. Zij vertelden enthousiast over de kwekerij, die hun vader Koos Bakker samen met zijn vrouw is gestart in 1952. In eerste instantie met de teelt van chrysanten, freesia’s en tulpen. In 1966 zijn ze naast deze producten ook gestart met het telen van de Euphorbia Fulgens. Helaas is het gewas erg gevoelig voor schimmels en is na twee jaar besloten met de productie van de Euphorbia te stoppen. Toen deze schimmel onder controle was, heeft Koos Bakker toch weer de teelt van dit bijzondere product opgepakt. Tegenwoordig wordt de grond gestoomd tegen schimmels, waardoor dit probleem vele malen beter te bestrijden is op een duurzame manier. Voordat de stekken geplant worden, wordt de grond vier uur lang gestoomd onder het plastic, op een temperatuur van zo’n 80 graden Celsius. 

Vele kleuren
Al pratend liepen we door de kassen, waarbij we eigenlijk wel een beetje onder de indruk raakten van het gewas. Een enorme golf van kleur kwam er op ons af. Wat is dit een prachtig overweldigend gewas om te zien!

Aad en Gerard telen zes verschillende soorten Euphorbia Fulgens op ongeveer 2 ha grond. In de herfst oranje, rood, geel en zalm en in de winter rood en wit. De meeste soorten zijn beschikbaar van september tot december. Maar omdat de broers gebruik maken van assimilatie belichting in de wintertijd, kunnen ze doorgaan met telen tot februari en daarbij de kwaliteit optimaal houden.

Geneeskrachtig sap
De Euphorbia is een groot plantengeslacht uit de wolfsmelkfamilie. Dit geslacht kent zo’n 2300 soorten die wereldwijd voorkomen. De Euphorbia Fulgens komt uit Mexico. Ook de bekende Kerstster (Poinsettia) is een Euphorbia soort. De naam Euphorbia is afgeleid van Euphorbos, de geneesheer van koning Juba ll van Mauritanië, die kort voor het begin van onze jaartelling de giftige, maar ook geneeskrachtige werking van het witte melksap ontdekt zou hebben. Tegenwoordig wordt het zogeheten wolfsmelk van de Euphorbia gebruikt in braak- en purgeermiddelen. Het wolfsmelk kan wel voor flinke huid – en oogirritatie zorgen. Ook voor dieren kan het gevaarlijk zijn.

Op onze vraag hoe giftig dit is, moest Aad lachen: “mijn vader is 93, dus zo giftig is het nu ook weer niet”. 

Exclusieve bloeiwijze
De bloeiwijze is wat dit product eigenlijk tot een heel exclusief product maakt. Euphorbia’s bloeien op een bijzondere manier: de plant heeft namelijk zogenaamde schijnbloemen. Deze heten cyathia en zijn omringd door schutbladeren. Een cyathium bestaat uit een kopjesvormige bodem, gevormd door twee kelkbladen. Daarbinnen zit één vrouwelijke bloem, omringd door meerdere mannelijke bloemen met één meeldraad. Daar omheen zitten ongeveer vier tot vijf honingklieren.

De compacte trossen zijn een prachtige toevoeging in een gemengd boeket. De enkele takken lenen zich weer uitstekend voorin veld boeketten, die nu erg populair zijn onder de bloemisten. Daarnaast zijn de prachtige takken ook heel goed te verwerken in arrangementen met een bohemian  tintje of in bruidsboeketten met een exotische sfeer.

Uiteraard hebben wij weer een aantal arrangementen gemaakt met de Euphorbia, waarvan een aantal op oasis. Het viel ons op, dat de Euphorbia ook op oasis heel goed te verwerken is en lang mooi blijft.

De teelt

In 1980 richtte Koos Bakker samen met zijn zoons Gerard en Aad de firma J.N. Bakker en zn op. Nadat Aad en Gerard samen verder gingen kreeg het bedrijf de naam ‘De Googh’, afgeleid van een waterloop die vroeger dezelfde naam had.

Product met gebruiksaanwijzing
Euphorbia Fulgens is een product met een gebruiksaanwijzing. De bloem bloeit al in de kas en is zeer gevoelig. Het creëren van het juiste klimaat is daarbij ook heel belangrijk. De temperatuur in de kas is zo’n 17 graden Celsius. Daarnaast is het ook van belang dat de planten de juiste hoeveelheid water krijgen. Dit wordt door de jarenlange ervaring per keer bekeken. Als dit niet optimaal gebeurt sterven de worteltjes af en dat is dan meteen zichtbaar in het gewas. Euphorbia’s worden vermeerderd uit stek, daarom is ook een hoge luchtvochtigheid in de kas erg belangrijk.

Goede voorbehandeling
Euphorbia’s ‘bloeden’ zodra ze gesneden worden. De bloemen worden direct voorbehandeld met een ethyleen blokker en de wonden worden dicht gebrand door ze gelijk op warm water te zetten. Dit is nodig om te voorkomen dat de stelen ‘leegbloeden’. Als de Euphorbia goed behandeld wordt, houdt de bloem ongeveer acht tot tien dagen op de vaas. Als ze koel staat, kan de bloem tot wel vijftien dagen mooi blijven. Hoe warmer het is, hoe slechter de bloem houdbaar is.

Let op, de ideale bewaartemperatuur voor de Euphorbia is tussen de 8 en 10 graden Celsius. Het is beter om de Euphorbia’s niet in de koelcel te bewaren. Al is het ene soort wel gevoeliger voor kou dan het andere.

Verschillende varianten
De bloemen zijn op twee manieren verkrijgbaar. Onvertakt (boogvorm/veren) en vertakt (trosvorm). De broers telen beide; nu 100% vertakt, rond de Kerst 50 % veren en 50% vertakt. Zij leveren die in drie verschillende categorieën bloemschermlengte; een bloemscherm van respectievelijk circa 30, 20 en 10 centimeter. De takken worden in bossen van 10 stuks op water aangeleverd.

FloraPodium, 07 november 2018