Eustoma russellianum Cotton Candy
In de schijnwerpers
“Een zoete traktatie waar je iedereen blij mee kunt maken. Een verfijnde en delicate, maar ook toegankelijke bloem waar je eigenlijk elke dag wel zin in hebt.” Zo omschrijft kwekerij Lugt Lisianthus hun nieuwste lisianthussoort op de website. Ze is zachtroze, lieflijk van kleur en doet haar naam eer aan. Marcel van der Lugt en Sven Halman vertelden ons alles over de Eustoma russellianum ‘Cotton Candy’.
Lugt Lisianthus
Kwekerij van der Lugt is al meer dan 100 jaar actief in de glastuinbouw. In 1992 doet de lisianthus, zoals de Eustoma in het Nederlands genoemd wordt, haar intrede op de kwekerij, waarna zij jarenlang, samen met de freesia, zorgde voor een mooi assortiment dat Van der Lugt kon aanbieden. In 2007 neemt Van der Lugt afscheid van de freesia om zich volledig te specialiseren in de teelt van lisianthus. En met succes!
Afgelopen jaar is Van der Lugt verhuisd naar een nieuwe locatie. Een groter, modern pand dat gebouwd is om duurzaam en verantwoord te kunnen telen. Met de opening van het nieuwe pand wordt de naam Gebr. Van der Lugt nu officieel Lugt Lisianthus. Een nieuwe website, een nieuw logo, een nieuwe manier van werken; Lugt Lisianthus is klaar voor de toekomst!
In de spotlight
Marcel vertelt heel enthousiast over hun nieuwste soort. Op de kwekerij worden verschillende nieuwe soorten geprobeerd in een testbed. De ‘Cotton Candy’ viel gelijk op door haar kleur en bijzonder mooie bloemvorm. De kleur is heel mooi roze, het blad is fris en helder groen.
Ook teelt-technisch is dit soort volgens Marcel perfect! In tegenstelling tot sommige andere roze soorten, is de groei beter en heeft ze veel minder uitval.
Deze punten zijn natuurlijk niet geheel onbelangrijk voor de kweker. De stelen zijn zwaar en qua groei is de ‘Cotton Candy’ mooi uniform!
Ook voor de bloemisten brengt de ‘Cotton Candy’ een aantal pluspunten met zich mee. Naast de fantastische romantische kleur is de steel ook nog eens ‘hufterproof’, zoals Marcel het lachend omschrijft. De stelen breken veel minder snel en de bloem is mooi compact, waardoor ze heel geschikt is voor boeketten.
De huidige ‘Light Pink’ soorten van de Lisianthus zijn wat kwetsbaarder. Dit maakt deze soorten voornamelijk geschikt om in kort bloemwerk te gebruiken. De mogelijkheden van de stevige ‘Cotton Candy’ zijn daarentegen eindeloos.
In grote arrangementen, als receptieboeket of bedrijfsarrangement, zal zij een echte blikvanger zijn.
Door haar zoete, suikerspinkleurige uiterlijk en haar bijpassende naam, leent de Cotton Candy zich natuurlijk ook ontzettend goed om te gebruiken bij bruiloften. Ze heeft een lange houdbaarheid en een mooie kleurvaste bloem. In een romantische hotelsuite of tafeldecoratie zal zij een echte toevoeging zijn.
Verzorging
Van nature is de lisianthus een product met een lange houdbaarheidsdatum. De bloemen kunnen zeker 10 dagen schitteren op de vaas na aankoop in de winkel. Wel wordt er aangeraden om snijbloemenvoedsel toe te voegen aan het water. Dit komt ten goede aan de houdbaarheid en de kleur van de bloemen.
Uiteraard is een schone vaas, net zoals bij alle bloemen, ook heel belangrijk!
De teelt
De lisianthus is de afgelopen 5 jaar enorm gestegen in populariteit. Waar vroeger de bloem in de markt gezet moest worden met maar 1 of 2 bloemen open, wordt de bloem nu geleverd met 4 tot 6 bloemen open. Hierdoor is de Lisianthus een heel kleur tonend product geworden. Je ziet wat je koopt!
Japanse veredeling
Oorspronkelijk groeit de Eustoma als prairieplantje van zo’n 20 centimeter hoog, in de woestijn in het zuiden van Noord-Amerika (Texas/Mexico).
In de 20e eeuw hebben de Japanners een plantje meegenomen naar Japan. Dit was het begin van de vele soorten lisianthus zoals wij deze nu kennen.
In de jaren 80 kwamen de eerste soorten naar Nederland. Het waren enkelbloemige soorten met een lengte van ongeveer 80 centimeter.
De veredeling is eigenlijk voor het grootste gedeelte in Japan gebleven. Zij liggen hiermee toch wel een jaar of 10 voor op Nederland. Bijna alle nieuwe soorten die op de markt gebracht worden, komen dan ook daar vandaan.
De zaden van de lisianthus worden uit Japan naar Nederland gestuurd. Deze worden door een aantal gespecialiseerde bedrijven opgekweekt tot kleine stekjes. Ongeveer 13 weken na het zaaien zijn de plantjes zo’n 5 centimeter groot en zijn ze klaar om gepoot te worden door de kweker.
Elke week poot Lugt Lisianthus 1,2 miljoen plantjes. Acht weken na het aanplanten zijn de takken uitgegroeid tot een lengte van 80 centimeter en zijn ze klaar om geoogst te worden. De lisianthus is éénjarig en bij het oogsten worden ze dan ook uit de grond getrokken in plaats van gesneden.
Bijzonder project
Eén van de unieke kenmerken van Nederland is dat het grootste gedeelte onder zeeniveau ligt.
Naast eigen stroom, ledverlichting en optimale werkomstandigheden voor het personeel, doet Lugt Lisianthus aan ‘Rainlevlr’. Een heel bijzonder project dat niet direct van belang is voor de eigen kwekerij, maar wel van belang voor de gehele polder waar de kwekerij gehuisvest is en het Westland aan ‘droge voeten’ helpt.
Lugt Lisianthus heeft enorme waterbassins! Als er enorm veel regen met wateroverlast op komst is, laat Lugt Lisianthus op een gecontroleerde manier een deel van het water weglopen, zodat er ruimte ontstaan om de enorme aankomende wateroverlast op te vangen. Het regenwater dat op het dak belandt wordt opgevangen en komt via leidingen in het bassin terecht. Een zeer duurzame oplossing; ze kunnen op deze manier een bijdrage leveren zodat de polder niet geheel onder water staat en daarbij wordt dit water gebruikt om het gewas te beregenen.
Vijf sterren, vijf beloften
Zij kiezen dan ook structureel voor de bloemist in plaats van de retail! Lisianthus is volgens hen een hoogwaardig product, een product waar de bloemist zich mee kan onderscheiden en dát wil Lugt Lisianthus zo lang mogelijk zo laten.
FloraPodium, 11 juni 2020