Florinca Arcadia
In de schijnwerpers
Een aantal maanden geleden bracht veredelaar ‘Könst’ een nieuw soort Florinca bij ons op het FloraPodium. Zij zouden graag zien dat dit soort wat aan populariteit won in de markt, het is tenslotte geen ‘gewone’ Alstroemeria, maar een Florinca!
Deze bos heeft ruim drie weken op het FloraPodium gestaan. We waren aangenaam verrast, de bos bleef maar mooier worden! Hier wilden wij meer van weten. We gingen op zoek naar de kweker van dit bijzondere product en kwamen bij Onno Dobbe terecht, die ons alles vertelde over dit nieuwe soort Florinca ‘Arcadia’.
Alstroemeria kweker
Onno’s opa heeft in 1930 het bedrijf opgezet. Hij was destijds een heel voortvarende tulpenteler. Onno’s vader was de jongste van dat gezin en is op de kwekerij gebleven. Hij teelde anjers, rozen en lelies. Toen Onno een jaar of 17 was, kwamen daar Alstroemeria‘s bij. Deze teelt is Onno blijven voortzetten, met zijn ervaring is hij dan ook specialist op het gebied van de Alstroemeria’s.
Florinca
Trends veranderen, ook in bloemen. Florinca is de verbeterde versie van de Alstresia, die 20 jaar geleden al eens in de markt gezet is.
Ze vallen onder de categorie Alstroemeria, maar liever wil Onno deze naam er niet aan verbinden. Alstroemeria heeft echt een ‘boeketten imago’, terwijl de Florinca juist helemaal in de moderne stijl van nu past. De bloeiwijze is heel anders en de bloemen hebben geen stamper en meeldraden, er valt dus niets uit! Dit maakt haar uitermate geschikt om in bruidswerk te gebruiken, zowel in corsages als in een lieflijk boeket.
In de spotlights
Onno is de enige kweker die de Florinca ‘Arcadia’ teelt. De markt moet er nog aan wennen, maar Onno is heel enthousiast over deze mooie bloem. De bloemen worden rijper gesneden dan de ‘gewone’ Alstroemeria. Met een ‘gewone’ Alstroemeria koop je een groene bos, waar weinig kleur op zit. Bij de Florinca zijn de eerste bloemen al open. “Je ziet wat je koopt en thuis op de vaas wordt de bloem alleen maar mooier.” volgens Onno. “Alles groeit door op de vaas, elk bloemetje komt open en je hebt er zeker twee tot drie weken plezier van.” Als je een bos Florinca koopt, heb je een vaas vol, je hebt waar voor je geld.
Onno vertelde ons dat het eigenlijk beter zou zijn als alle Alstroemeria’s rijper gesneden zouden worden, net zoals bij vele andere productgroepen. De bloem krijgt veel meer voedingsstoffen mee van de plant, waardoor de bloem veel sterker wordt. Dit komt het vaasleven van de bloem uiteindelijk ten goede. De consument is er vaak van overtuigd dat een rauwe bos langer staat dan een rijper gesneden bos. De handel speelt op deze vraag in en Onno moet zijn Alstroemeria’s rauwer aanleveren dan hij graag zou willen. Wij hopen dat de vakspecialist of de bloemenspeciaalzaken de consument kan uitleggen dat rijper snijden toch beter is. Het zou mooi zijn als dit met een product als de Florinca weergegeven kan worden.
De sierwaarde van de Florinca is hoog, waardoor ze veelzijdig te gebruiken is door bloemisten. In een groot modern boeket komt zij helemaal tot haar recht. Omdat de bloem ontzettend sterk is, is ze ook uitermate geschikt om te gebruiken in arrangementen voor bedrijven, zowel op water als in oase.
Ook de takken van de bloem op zich zijn goed te gebruiken in kleine vaasjes of in stukjes. Je kunt deze gewoon afknippen en verwerken. Ook dan komen alle bloemen open.
De teelt
De teeltwijze van de Florinca is hetzelfde als van de Alstroemeria. Het grootste verschil is dat de bloemen rijper gesneden worden en bij de Florinca wordt de middelste bloem eruit gehaald, vlak voordat deze geplukt wordt.
Vlaggetje
Soms zit er een ‘vlaggetje’ in, zoals Onno de middelste bloem beschrijft. Dit steekt uit boven de andere bloemen. Om de bossen uniform te krijgen, haalt hij dit eruit. De bloemen zelf zijn prachtig en goed te gebruiken in kortere arrangementen, zoals restaurantvaasjes. Deze enkele takken kunnen eigenlijk prima verhandeld worden. Het is voor Onno nu de vraag hoe deze het beste aangeleverd kunnen worden en of er vraag naar is.
Rizoom
Alstroemeria’s groeien op een wortelstok, een rizoom genoemd. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond. Uit deze ondergrondse wortels groeien nieuwe takken, die rechtop uit de grond komen. Helaas groeien er niet alleen takken met bloemen in het gewas, ook takken met alleen blad komen met regelmaat uit de grond. Deze takken worden verwijderd, zodat de goede takken meer licht krijgen.
Om de groei van niet-bloeiende takken te voorkomen heeft Onno bodemkoeling. Dit zijn slangen met koud water die door de grond lopen, zodat er minder loze takken komen. Helemaal voorkomen met dit systeem kan Onno het niet. Het ene soort Alstroemeria is er ook gevoeliger voor dan het andere.
Bijzonder blad
De Alstroemeria geeft jaarrond bloemen. In de winter duurt het ongeveer acht weken tot de tak geplukt kan worden, in de zomer zes weken. Bijzonder bij de Alstroemeria is de groei van het blad. Deze groeit gedraaid. In de herfst en winter staat het blad veel haakser op de steel dan in de lente en zomer. Dit verklaart ook, waarom in deze tijd van het jaar het blad veel sneller beschadigt. Bij de Florinca is dat niet zo erg, het blad onder de bloementros blijft vaak heel mooi, de rest van de steel heeft het blad niet nodig. De sierwaarde ligt echt bij de bloem.
FloraPodium, 21 november 2019