Skip to main content

Fritillaria Ivory Bells


Kalender

Als snijbloem is de Fritillaria Ivory Bells verkrijgbaar van eind februari tot eind mei.

Lengte:
Vbn code: 25419
Barendsen kleurcode: 365 Lindengroen

In de schijnwerpers

G.I.A. Flowers uit Heerhugowaard is een bijzondere bolbloemen kwekerij die in de periode van half januari tot half mei actief is. Alle verschillende handelingen binnen het bedrijf zijn nog steeds handwerk: het planten, het rooien en het opkweken in de kas van de bloemen. Waar het bedrijf in 1990 begon met het kweken van lelies en diverse zomerbloemen, is het in 1996 begonnen met de broeierij van de Fritillaria Meleagris. In die tijd werden er ca. 10.000 stelen gekweekt van dit soort. Vandaag de dag teelt het bedrijf maar liefst een kleine 1.000.000 stelen, met de Fritillaria Meleagris als grootste aandeel. Dit is het bekende kievitsbloemetje.

Sinds 2005 is de Fritillaria het specialisme van G.I.A. Flowers en worden vele soorten Fritillaria gekweekt. Het product in de schijnwerpers van deze week is de Fritillaria Ivory Bells. Dit is een Perzische Keizerskroon afkomstig uit Iran. De naam is afkomstig van de groene bloemen die eenzelfde zilverglans hebben als het blad. Dit maakt het product voor het bedrijf ook zo speciaal: ‘Een top natuurproduct, dat zijn eigen vormen aanneemt in een vaas’.

De bollen zijn zowel als snijbloem of tuinplant te gebruiken. Als tuinplant bloeit het product in april/mei buiten waarna zich vanuit de bloem vaak zeer decoratieve zaaddozen vormen.

Door de langzame vermeerdering en de uiterst kwetsbare bollen heeft het lang geduurd voordat G.I.A. Flowers dit exclusieve product in normale hoeveelheden konden aanbieden. Er zijn door natuurlijke kruisingen verschillende variëteiten ontstaan. De grote uitdaging is om de partijen uniform te krijgen, waarbij alle bloemen van dezelfde kwaliteit zijn. Door selectie zijn er nu een aantal lijnen en soorten die uniform zijn. Bij de Ivory en Magical bells is dat nu gelukt.

G.I.A. Flowers werkt ook hard aan het uniform maken van de Persica’s, maar dat kost veel tijd en geduld. Ze hebben op dit moment nog diverse vormen van bloeiwijze, waardoor ze er veel uit moeten selecteren.

Om de bollen te vermeerderen wordt er op een bepaalde manier in de bol gesneden. Op het moment dat een bol is beschadigd wil hij overleven, net zoals in de natuur. Als dit op de juiste manier gebeurt, zie je dat er in de snijwond kleine bolletjes ontstaan. Het proces om een bol te snijden en vermeerderen duurt een jaar. Daarna duurt het nog 3 tot 4 jaar voordat er bollen zijn die sterk genoeg zijn om een mooie bloem te geven. Daarnaast zijn veel soorten bollen ook nog eens erg gevoelig voor ziek en zeer.

Door het vermeerderen vanuit zaad krijg je vaak bloemen met verschillende vormen, kleuren en lengtes

Wist u dat:

  • Omdat de Fritillaria zulke exclusieve vormen heeft, deze in de schilderkunst veel in stillevens werd gebruikt door onze beroemde 17de eeuwse schilders? De Fritillaria Imperialis, de bekende keizerskroon, werd vaak bovenin een bloemstilleven geschilderd als teken van de hoogste macht. Het is letterlijk een kroon op het werk.
  • Het kievitsbloemetje altijd gemengde bloemen geeft?
  • G.I.A. Flowers bost op kleur indien gewenst, waardoor ze iedereen op maat kunnen beleveren?

Oorsprong

Fritillaria is een heel divers bolgewas met heel veel verschillende vormen en groottes. Ze worden over een grote bandbreedte boven de evenaar over bijna de hele wereld gevonden.

De soorten variëren van de Mochailovski die zo’n 15 centimeter is, tot de Imperialis Slagzwaard die rustig 1 meter lang wordt. De meeste soorten Fritillaria`s staan nog heel dichtbij hun natuurlijke oorsprong. Slechts een klein aantal soorten zijn cultivars die door het werk van mensen zijn veredeld. Dit zijn bijvoorbeeld de Keizerskroon (imperialis) Garlandstar, Orange Beauty en Orange Sweet.

Het bijzondere van de Fritillaria is veel verschillende verschijningsvormen zijn . Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is de hangende bloeiwijze met daarin de hangende nectar druppels die bij het ene soort beter te zien zijn dan bij de andere.

Er is heel veel te vertellen over de oorsprong van iedere soort Fritillaria. De Persica, Ivory Bells en de Magic Bells zijn drie verschillende soorten die veel op elkaar lijken en directe familie zijn. Alle drie zijn ze naar Nederland gehaald en verder veredeld en vermeerderd. Vooral in Turkije werden deze bollen verworven uit berghellingen en dalen. Van nature groeit de bol echter in diverse landen in het Midden-Oosten. De bloemen zijn daar tot een hoogte van 2100 meter te vinden.

De Fritillaria Ivory Bells is het soort dat deze week in de schijnwerpers van het Florapodium staat!

Verzorging

De Fritillaria Ivory Bells is een mooi voorjaarsproduct dat van zichzelf al heel bijzonder is. Dat zie je gelijk op het moment dat je de bloemen in een vaas zet, omdat ze altijd eigen sierlijke vormen aanneemt. Deze bloem is daarom niet zo geschikt in een Biedermeierboeket, maar des te mooier in een sierlijk voorjaarsboeket waarin de bloemen hun eigen weg kunnen vinden op de vaas.

Gebruik een schone vaas. Vul deze met koud water en snijbloemenvoedsel, dit bevordert de bloei en de houdbaarheid van de bloem. Snij de Fritillaria schuin af en verwijder het onderste blad, voordat u de bloemen op het water zet.

Vermijd tocht en direct zonlicht. Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Hierdoor heeft u het langst plezier van dit fantastische voorjaarsbloemetje.

FloraPodium, 07 maart 2018