Limonium Suworowii
In de schijnwerpers
Mode en trends veranderen constant. Zo ook de bloemen! Wat vroeger hip was, is nu helemaal uit de mode. Maar het kan ook zo zijn dat die trend van vroeger juist nu weer helemaal hot is. Dit zien we in het huidige droogbloemen-segment. Vintage bruiloften, droogboeketten met moederdag, alles kan weer. Zie daar als kweker maar weer op tijd op in te springen! Wij bezochten Gert-Jan van Delft, een echte seizoenskweker. Hij vertelde ons alles over zijn teelt en in het bijzonder de Limonium Suworowii!
Familiegeschiedenis
Het telen van bloemen is Gert-Jan met de paplepel ingegoten. Zijn opa is in 1915 gestart als kweker. Met een klein stukje land en met zijn blote handen teelde hij een beetje zomerbloemen. Toen zijn zoons (de vader en oom van Gert-Jan) in het bedrijf kwamen zijn ze in de jaren ‘60 verhuisd naar de huidige locatie. Nadat de oom van Gert-Jan is overleden, is zijn neef (die in de loop der jaren ook was toegetreden) uit het bedrijf gestapt. Gert-Jan is toen samen met zijn vader verder gegaan tot zijn vader overleed in 1995. Vandaag de dag runt Gert-Jan het bedrijf samen met zijn vrouw Thea en telen zij nog steeds verschillende zomerbloemen.
In de spotlights
Gert-Jan en Thea hebben ons een enorm assortiment laten zien tijdens ons bezoek. In het bijzonder vertelden zij over de Limonium Suworowii ook wel kattenstaart genoemd. Omdat de aanvoer van deze bloem maar een paar weken per jaar is, is de teelt al weer voorbij voordat het goed en wel gezien is door de markt.
Dat is eigenlijk best jammer, door haar zwierige pluim is zij echt een ontzettend leuke toevoeging in het assortiment van een bloemist. De bloem past ontzettend goed in de huidige trend van veldboeketten.
Droogboeketten zijn weer helemaal in de mode. Niet alleen in de biedermeier-vorm zoals die er vroeger was, maar vooral in een modern jasje. Groot, gewaagd en extravagant. En voor wie het niet gek genoeg kan, al het droogmateriaal kan geverfd worden in de vrolijkste kleuren. Het leuke van de Limonium Suworowii is dat deze bloem ook goed te drogen is. Niet alleen als verse snijbloem kun je er plezier van hebben, maar daarna als droogbloem nog langer.
Voor Gert-Jan bestaat de keuze voor een bepaalde teelt uit meerder factoren. Het bloemetje moet niet alleen leuk of mooi zijn, de teelt van de bloem moet ook passen bij de rest van zijn soorten en moet in het systeem passen. Dit omdat Gert-Jan en Thea geen personeel hebben en zij alles rondom de kwekerij samen moeten doen!
De teelt
Gert-Jan heeft de afgelopen jaren vele verschillende bloemen geteeld. Hij is een echte zomerbloemen-kweker die inspringt met zijn teelt op de huidige wensen van de markt. Hij teelt alleen bloemen uit zaad, alles is éénjarig. Hij kan dus heel snel en makkelijk wisselen in zijn assortiment. Om de juiste keuze te maken houdt hij de trend goed in de gaten en heeft hij veel contact met verschillende zaadleveranciers.
Niet zo makkelijk
Telen uit zaad lijkt heel makkelijk, maar er komt nog een hoop bij kijken. Vaak zijn het hele kleine fijne zaden. Het is heel moeilijk om de juiste dosering te krijgen met een zaaimachine. Het zaaien doen Gert-Jan en Thea nog op de ouderwetse manier. Het zaad wordt afgewogen en vervolgens met zand gemengd. Ze trekken kleine sleuven van de ene kant naar de andere kant van de kas waar vervolgens de met zand gemengde zaadjes in uitgestrooid worden. Elk proces is een kwestie van doen en ontdekken. Sommige soorten moet je voorkiemen. Dat wil zeggen dat je het eerst laat ontkiemen in alleen zand tot een heel klein kiempje. Dit is wel heel gevaarlijk, één dag te laat planten kan dan al te laat zijn.
Er zijn ook soorten die na het zaaien wat aarde eroverheen nodig hebben ener zijn soorten die dan juist weer niet opkomen: de lichtkiemers.
“Onze manier van telen is ontzettend leuk en heel afwisselend, maar daarnaast is het ook heel veel pionieren. De zaadhuizen leveren alleen het zaad, de rest moet je zelf uitzoeken. Het is elke keer weer kijken en proberen, leren door vallen en opstaan. Eerder zaaien, later zaaien… Het wil dus ook niet zeggen dat alles wat ik doe goed is, maar door kleinschalig, verschillende gewassen te telen, spreid je ook je risico“.
Seizoenskweker
Omdat Gert-Jan een echte seizoenskweker is, heeft hij niet het hele jaar productie. In januari en februari begint hij met zaaien. De eerste bloemen kunnen dan in april gesneden worden. Zijn seizoen loopt dan tot oktober/november. Daarna gaat het licht uit en de temperatuur omlaag. “Ik moet te veel kunst en vliegwerk uithalen om dan nog te kunnen blijven telen en daarbij voor de handel is het dan ook wel over”.
Gert Jan vertelde enthousiast over elk gewas. Zo heeft hij een kas met Helichrysum staan met vier kleuren. Een heel ouderwets bloemetje, ook weer helemaal terug van weggeweest. Heel hip en ideaal voor de droogbloemensector. Hij vertelde dat vroeger de koppen van deze?? bloem werd afgebroken en dat ze op een stokje gezet werden. Nu worden de bloemen vers aangeleverd en net zoals bij de Suworowii is het leuk om ze na een vaasleven te drogen.
Wij vonden het ontzettend leuk om kennis te maken met Gert-Jan en Thea en hun passie voor zomerbloemen. We hopen nog veel meer te kunnen laten zien in de toekomst van deze kwekerij. Er zijn nog allemaal leuke gewassen in de planning voor het najaar. We gaan dit zeker in de gaten houden!
FloraPodium, 28 mei 2020