Viburnum opulus Roseum
In de schijnwerpers
Mediaverdi is voor velen in de bloemenwereld geen onbekende naam. Zowel in het binnen- als buitenland wordt er veel met de sneeuwballen van Johan en Bianca Buis gewerkt. Ook voor de aankleding van het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, 18 jaar geleden, werd er gevraagd naar hún sneeuwballen. Afgelopen jaar hebben Johan en Bianca een nieuwe kas laten bouwen. Het werd hoog tijd om deze enthousiaste kwekers een bezoekje te brengen en zo meer te weten te komen over de Viburnum opulus ‘Roseum’.
Mediaverdi
De naam Mediaverdi is ontstaan uit ‘Met Dianthus Verdiend’ en bedacht door de vader van Johan. Een naam die hij op zijn nieuw gebouwde huis wilde zetten en de kwekerij dezelfde naam gaf. Johans overgrootvader, Opa Oor, heeft het bedrijf in 1901 opgericht, op dezelfde locatie als waar het nu nog gevestigd is. De Dianthus/Anjer is een teelt die door elke generatie geteeld is, in combinatie met een heestersoort. De heestersoorten werden elke generatie gewisseld. Toen Johan het bedrijf van vader Coos overnam, die overigens nog heel actief is in het bedrijf, heeft hij de teelt van de sneeuwballen geïntroduceerd.
Nieuwe kas
In 2019 zijn de oude kassen gesloopt en hebben Johan en Bianca een nieuwe, duurzame, toekomst gerichte kas laten bouwen. De kas is zeer goed geïsoleerd en onderverdeeld in 6 aparte klimaatafdelingen. Deze zijn allemaal apart aan te sturen. De vloeren zijn van beton en er is een uniek verwarmingssysteem aangelegd, waardoor de kassen met een lage watertemperatuur verwarmd kunnen worden.
Dit komt allereerst ten goede aan het milieu, maar ook het gewas kan op een rustige, stabiele manier verwarmd worden. Dit resulteert dan ook in kwalitatief mooie en sterke bloemen.
Water komt uit een gesloten watersysteem. De zonnepanelen op het dak van de schuur kunnen het bedrijf voor meer dan 60% van stroom voorzien. De overige stroom wordt groen ingekocht. Mediaverdi is MPSA+ gecertificeerd! Johan en Bianca streven er naar om zo duurzaam en biologisch mogelijk te telen.
Viburnum opulus Roseum
Viburnum opulus ‘Roseum’ wordt in de volksmond vaak sneeuwbal genoemd. Deze naam dankt zij aan haar groene bolvormige bloemen. Deze vrolijke ‘ballen’ worden op de vaas steeds witter, tot ze uiteindelijk beginnen ‘te sneeuwen’.
Sneeuwballen zijn frisse, groene bloemen die een heerlijk voorjaarstintje geven aan elk boeket. Ze hebben van die leuke ‘bounchy balls’, zoals Bianca ze lachend omschrijft. De bloem maakt zichzelf ontzettend veelzijdig, door de verschillende sorteringen.
De tweekoppers hebben twee mooie, grote ballen boven aan de steel. Deze zijn heel geschikt om te verwerken in een mooi traditioneel boeket.
Bij vierkoppers, de naam zegt het al, zijn minimaal de bovenste vier ballen mooie, volgroeide ballen. Deze variant is prachtig om een mooie vaas mee te vullen, solo of in een veldboeket.
Naast deze sorteringen wordt er bij Mediaverdi nog een ‘overig’ geveild. De kwaliteit van deze takken doet niet onder voor de andere sorteringen, maar de bloemen op de steel zijn wat ongelijk. Dit zijn de takken die door bloemisten heel veel gebruikt worden voor veldboeketten of losgeschikte arrangementen.
Dit jaar hebben Johan en Bianca struiken met uniek lange takken, waardoor ze dit jaar de mogelijkheid hebben takken te kunnen snijden van wel anderhalve meter. Dit zijn natuurlijk fantastische eyecatchers in groot bloemwerk voor speciale evenementen!
De teelt
‘Kwalitatief mooie bloemen telen tegen een zo min mogelijke belasting van het milieu én die de eindgebruiker positief zullen stemmen’, is het motto van Johan en Bianca. Zij doen er alles aan om dit te kunnen realiseren.
Cyclus
In april staan alle struiken, na de oogst van het afgelopen seizoen, weer buiten. In deze periode krijgen de planten veel water en voeding, zodat de stelen lengte kunnen maken voor het komende seizoen. In juli gaan ze een drogere periode in. “Je moet ze eigenlijk een beetje pesten”, zoals Johan het noemt, “want dan gaan de struiken bloemknoppen aanmaken. “ Het blad kleurt in het najaar prachtig rood en zodra de struik haar blad verloren heeft, gaat ze de rustperiode in. De struiken hebben een aantal weken kou nodig, voordat de struik daadwerkelijk gaat bloeien.
De natuurlijke bloei is in april en mei, maar Johan en Bianca willen de eerste bloemen in januari al kunnen snijden. Om dit te realiseren, worden de eerste struiken in oktober in de koelcel gezet. Hier wordt de koude winterperiode nagebootst en krijgt de plant toch de nodige donkerte en kou mee, waardoor de struik in januari al in bloei getrokken kan worden. Pas vanaf januari gaan de struiken rechtstreeks van het land de warme kas in.
Zodra de planten in de kas komen, wordt de eerste tien dagen de temperatuur flink verhoogd in de kas. Na deze dagen gaat de temperatuur terug in de kas, en worden de struiken extra belicht met lampen. Hierdoor wordt het blad mooi stevig en donkergroen van kleur.
Het duurt ongeveer vier weken, vanaf het moment dat de plant de kas in gaat, totdat de eerste takken gesneden kunnen worden.
Binnen een week wordt de kas leeg gesneden, de struiken gaan dan weer naar buiten, zodat de volgende struiken in bloei getrokken kunnen worden.
Extra lange takken
De invloed van water is ontzettend groot bij de Viburnum. Op het verkeerde moment, of juist te veel of te weinig water, kan grote gevolgen hebben voor de groei en de bloei van de takken. Als de struiken in de kas staan is dit goed te sturen. Maar zolang de struiken buiten staan, ben je toch een beetje afhankelijk van het weer. De extreem lange takken die Johan en Bianca dit jaar hebben, zijn eigenlijk een cadeautje van moeder natuur. De zomer van 2018 was ontzettend droog in Nederland. De struiken bleven toen wat korter. In 2019 koos Johan er toen voor om in het voorjaar meer water te geven, zodat de takken langer werden in het voorjaar. 2019 werd echter geen droge zomer en de takken bleven maar doorgroeien. Dat zijn de takken, die dit seizoen geoogst worden. Wij waren enorm onder de indruk van deze bijzondere lengte in de kas en kunnen ons heel goed voorstellen dat deze extreem lange takken een enorme meerwaarde kunnen zijn voor menig bloemist, wedding- en eventarrangeur.
Generatie 5 in aantocht
Jeroen, de zoon van Johan en Bianca, ziet ook zijn toekomst bij Mediaverdi. Hij volgt momenteel een teeltopleiding en wil graag in de voetsporen treden van zijn vader, opa en overgrootvaders. Jeroen heeft zijn interesse liggen in de seringenteelt. Hij zou graag nieuwe soorten in de markt zetten en krijgt daarbij alle ruimte van zijn ouders om nu al te experimenteren en te leren. Zal hij, net als alle voorgaande generaties, weer een andere heesterteelt introduceren als hij het bedrijf instapt? Hij heeft nog een aantal jaren te gaan, maar zijn wil is er zeker!
FloraPodium, 05 maart 2020