Skip to main content

Magnolia Soulangeana


Kalender

De Magnolia soulangeana is verkrijgbaar in januari.

In de schijnwerpers

Eén van de meest mooie bloeiende bomen is toch wel de Magnolia. Als deze bloeit, is het voorjaar in aantocht. Maar ook als snijbloem is de Magnolia een imponerende verschijning. Kweker Hans Reijnen vertelde ons er meer over. 

Klein stukje land
Hans’ vader had vroeger een tuincentrum, twee bloemenwinkels en een stukje land van ongeveer één hectare. Op dat stukje land werden mooie, exclusieve, vooruitstrevende producten geteeld. Alles wat niet verkocht werd in de winkel, werd geveild.

In de winkels had Hans geen interesse, maar met dat stukje land wilde hij graag verder. Sindsdien is het bedrijf van Hans gegroeid naar 36 hectare en teelt hij allerlei verschillende heestersoorten in de verschillende seizoenen.

Spotlight
Eén van de meest bekende Magnolia soorten is de Magnolia ‘Soulangeana’. Zij kenmerkt zich door haar enorme bloemen, die in de knop roze van kleur zijn en steeds lichter worden naarmate ze open komen.  Niet alleen in de tuin is deze variant een echt paradepaardje, ook voor in de vaas is dit soort een fantastische aanvulling op het assortiment van de bloemist.

Grote, zware, grillige takken zijn een kunstwerk op zich als ze in een grote vaas of pot verwerkt zijn. In een grote ruimte is het een groot stoer object, maar door de bloem krijgt het daarbij ook een lieflijk en zacht tintje .

De kleinere takken zijn een fantastische aanvulling in een mooi boeket. Zeker bij een groot evenement of bruiloft stelen deze bloemen de show. 

Verzorging
Als het lukt (de meeste takken zijn vrij dik), is het altijd beter om een stukje van de steel af te halen. De tak moet op water staan, maar heeft genoeg energie in de tak, waardoor voeding niet meer nodig is.

Leuke weetjes
De bloem van de Magnolia heeft een enorm hoge sierwaarde. Je vindt haar daarom ook vaak terug in schilderijen of geschilderd aardewerk.

In Japan wordt in de oude geneeswijze het schors van de boom gebruikt om iemand nieuwe energie te geven.

Magnolia is een boom uit de magnoliacea familie, waarvan er wel meer dan 200 soorten verschillende bloeiende soorten bekend zijn. Er zijn fossielen gevonden die meer dan 20 miljoen jaar oud zijn, ze behoort dan ook tot één van de oudste boomsoorten ter wereld. In die tijd waren er nog geen bijen en werden ze bestoven door kevers.

Magnolia ‘Soulangeana’ is een kruising die is gecrëerd door de Fransman Étienne Soulange-Bodin.

Magnolia wordt vaak tulpenboom genoemd. Dit is niet terecht, de tulpenboom is de ‘Liriodendron tulpifera’.

De teelt

Hans onderscheidt zich van andere Magnolia kwekers, omdat hij de Magnolia takken voortrekt. Hij zet de takken na het snijden in een verwarmde ruimte, waardoor de takken eerder in bloei getrokken worden.

De knoppen staan op springen als deze de handel in gaan. Op deze manier kan de handel als bloemist er direct mee aan de slag en kan hij de garantie geven, dat de bloemen ook daadwerkelijk gaan bloeien.

Oudste stukje land
De Magnolia’s groeien op het oudste stukje land dat in bezit is van Hans, het stukje dat nog van vader Herman geweest is. De bomen die daar staan, zijn meer dan 30 jaar oud. Voor de teelt van de Magnolia moet je als kweker veel geduld hebben. Na het aanplanten van de struik duurt het zeker vier tot vijf jaar, voordat de eerste takken gesneden kunnen worden. Bij een soort als Soulangeana, duurt het zeven tot acht jaar voordat je mooie volle takken hebt. 

Risicoteelt
In verhouding met andere gewassen, is de Magnolia een kostbare teelt. Het duurt lang voordat er geoogst kan worden en de aanschaf van de planten is niet goedkoop. Dan is het ook nog maar eens te hopen voor de kweker dat het gewas uitgroeit zonder problemen. Ook bij Hans is dit niet altijd het geval geweest. In januari komen de sapstromen van de boom op gang en toen we een aantal jaar geleden nog laat in het winterseizoen te maken kregen met een flinke vorstperiode, is Hans een deel van zijn kostbare teelt verloren. Een nachtmerrie voor elke kweker!

Knoppen
De takken worden streng beoordeeld op de hoeveelheid knop. Als er volgens Hans niet genoeg knop in zit, laat hij de tak zitten. Ook de aanmaak van de hoeveelheid knop heeft veel met de weersomstandigheden te maken. Na de langste dag van het jaar, begint de knopontwikkeling. De mooiste knoppen ontstaan als er een wat donkere, iets koudere regenachtige periode na deze lange dag komt. Echt typisch Hollands zomerweer dus. De afgelopen twee jaar zijn de zomers heel warm en droog geweest. Dit heeft invloed op de knopaanmaak, waardoor er aan sommige takken minder knop gevormd is.

De grote, grille takken zitten zeker een jaar of vier aan de boom voordat ze gesneden worden. De dunnere sorteringen twee of drie jaar.

Takken die niet voorgetrokken zijn, moeten vaak een week of vier op de vaas staan, voordat deze gaan bloeien. Vaak weet de consument hier niet mee om te gaan, wordt het water troebel, gaan de vaten dichtzitten en gebeurt er niks meer.

Dicht bij de natuur
Hans teelt verschillende soorten snijheesters in de seizoenen die hierbij passen. Virburnum, rozenbottel, magnolia, kersebloesem, skimmia etc.

Hans vindt alle seizoenen mooi, hij werkt dicht bij de natuur. Dit maakt dat hij elke dag met plezier naar zijn werk gaat.

FloraPodium, 9 januari 2020