Skip to main content

Vanda Yellow Spots


Kalender

De vanda 'Yellow Spots' is jaarrond verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

Als je hoog in de bomen van de jungle groeit, moet je alles in huis hebben om gezien te worden. Vanda’s groeien bijna onzichtbaar als Epifyt hoog in de boom, maar door haar bijzondere kleuren trekt zij toch insecten aan die nodig zijn voor de bestuiving. We gingen op bezoek bij Ansu Vanda, waar Sven de Brabander (verkoper bij Ansu Vanda) ons meer vertelde over deze exotische verschijning.

Oorsprong
De Vanda’s vinden hun oorsprong op de ruwe zuidflanken van de Himalaya, van India tot Zuid-China. Daar groeit de Vanda hoog in de bomen, met luchtwortels die zich aan de bomen vasthechten. De plant leeft er van ochtenddauw en regendruppels. Om op een onherbergzame plek als deze insecten aan te trekken voor bestuiving, moet de Vanda wel opvallen en dat doet zij door haar kleuren. Die zijn ongekend rijk geschakeerd, in elke voorkomende tint. Deze prachtige bloem komt zelfs in het blauw voor, een kleur die de natuur amper kent.

Niet commercieel
Lange tijd was de Vanda een orchidee die niet tot bloeiende plant kon worden opgekweekt en was daardoor commercieel niet interessant. Het is aan Tamlong Suphachadiwong te danken dat de Vanda is uitgegroeid tot ‘s werelds meest aansprekende orchidee. In Thailand staat Tamlong Suphachadiwong bekend als de man met een onwaarschijnlijk grote plantenverzameling, verzameld in het bedrijf dat hij met zijn echtgenote Heike oprichtte: Suphachadiwong Orchids. Met zijn passie, kennis en vakmanschap in veredeling creëerde Tamlong een commercieel interessant Vanda assortiment. Een assortiment dat nog altijd groter wordt. Zo werd de Vanda hét symbool van exclusiviteit in de sierteelt.

Exclusief sierteeltproduct
Vanda  ‘Yellow spots’ is een geweldig exclusief soort Vanda. Dit product heeft Ansu al een jaar of twee in het assortiment. Het is een soort dat door zijn unieke verschijning en beperkte beschikbaarheid heel gewild is. Het is een schitterendetwee kleurige bloem. De gele stippen lijken tegenover de witte kleur van de bloembladeren net goud. De grote bloemen en de lange takken maken dit tot één van de bijzondere eyecatchers in het assortiment.

De teelt

Op dit moment heeft het bedrijf 5,6 hectare tot hun beschikking. Maar binnenkort komt daar nog eens 3,5 hectare bij als gevolg van een fusie. Op dit moment bestaat 85% van de omzet uit de verkoop van snijbloemen, de rest is verkoop van planten. Steef van Adrichem en Ed Helderman zijn de eigenaren van het bedrijf. 

Van Anco naar Ansu
Anco is in de sierteeltsectdor een hele bekende naam. De bedrijfsnaam is veranderd van Anco Vanda naar Ansu Vanda. ‘Su’ staat voor de veredelaar van de Vanda waar Anco mee samenwerkt: Suphachadiwong. ‘An’ staat voor het oude Anco. Naast veredeling is het bedrijf Suphachadiwong ook verantwoordelijk voor het plantmateriaal. Maandelijks komen er 5000 nieuwe planten uit Thailand. In één doos zitten dan ongeveer 50 nieuwe Vanda planten die strak bij elkaar verpakt binnenkomen. Op het moment dat de plant het bedrijf binnenkomt, zijn de planten al een aantal jaar opgekweekt in Thailand.

Nieuwe soorten
Een nieuwe soort wordt 3 keer getest. Als het product aan de verwachtingen voldoet als snijbloem, wordt hij in productie genomen.

Op dit moment teelt het bedrijf rond de 100 verschillende soorten Vanda’s. Nog altijd komen er nieuwe soorten bij, als snijbloem en als plant. Dit willen ze terugbrengen naar ongeveer 30 soorten. Veel soorten lijken veel op elkaar. Op die manier hopen ze ook grotere klanten te kunnen voorzien van aantallen. De kleine gewassen met weinig stelen geven teveel risico.

Nieuwe concepten
Ansu Vanda levert ook prachtige Vanda’s in vazen. De luchtwortels zijn goed zichtbaar. Samen geeft het een heel bijzonder effect. Het beste kan je deze Vanda’s twee keer per week met de wortels in een wasbak met lauwwater zetten. Laat de wortels water opzuigen en zet ze dan weer terug in de vaas. Laat de Vandas niet in het water staan, dat vinden ze niet zo fijn.

Bij de nieuwe concepten hoort ook het concept van de Tillandsia dat Ansu in april 2019 op de markt gebracht heeft. Er worden twee unieke Tillandsia variëteiten aangeboden in verschillende concepten. Ook gaat Ansu vanaf februari 2020 nieuwe Sansevieria concepten op de markt brengen. Unieke en bestaande soorten Sansevieria zullen in keramiek in de markt gezet gaan worden. De uitstraling is heel klassiek en stijlvol. In een interieur een echte must-have!

Teeltverhaal
In het bedrijf hangen zowel jonge als oude planten. De oudste planten zijn tegen de 20 jaar oud. Als een plant te oud is, gaat de kwaliteit van de bloemen omlaag. Dan wordt de keuze gemaakt om deze planten weg te doen. Een plant geeft gemiddeld 2 tot 3 takken per jaar; dit is verschillend per soort. Waar je veel bloemen kunt sturen door het klimaat te veranderen, is dit bij Vanda’s erg lastig. Er zijn kleine aanpassingen te maken, maar daar kun je niet op rekenen. Je kunt dus moeilijk voorspellen wanneer je hoeveel verschillende takken hebt van een bepaald soort. Het is dus voor orders op de lange termijn een uitdaging om iets te plannen.

Handwerk
Met een bedrijf van 5,6 hectare, zou je verwachten dat het grootste gedeelte van de teelt geautomatiseerd is. Tegen de verwachting in, wordt al het werk in het bedrijf juist nog met de hand gedaan. Alle snijbloemen worden met de hand opgebonden en gesneden. Het is een erg gevoelig product dat lastig te automatiseren valt. Alle planten hangen aan een haak in de lucht. Omdat de plant een Epifyt is en haar water krijgt van dauw uit de lucht, hoeven alleen de wortels van de plant besproeid te worden met water.

FloraPodium, 16 januari 2020