Malus Red Sentinal
In de schijnwerpers
Platformen, websites, facebook en vele andere social media kanalen verspreiden tegenwoordig heel veel informatie over kwekers en bloemisten binnen de sierteeltsector. Zo kwamen wij op facebook een bericht tegen van Johan en Karin Briggeman. Zij telen naast verschillende appelsoorten ook sierappels. Hun verschil; zij leveren malustakken aan in dozen! En daar wilden wij natuurlijk meer over weten.
Gemengd bedrijf
De ouders van Johan hadden vroeger, net als vele andere tuinders, een gemengd bedrijf. In die tijd was dat kleinschalig en bestond het uit wat vee en een stuk tuin. Dit breidde zich al snel uit naar een glastuinbouwbedrijf met verschillende soorten fruitteelt en een boerderijwinkel.
Johan heeft alles overgenomen. Hij had wilde plannen: alles moest groter, meer en hij wilde zich richten op één soort appels. Hier kwam hij al snel van terug, al doende leert men! Een specialisatie was moeilijk, omdat je met één soort appels ook veel meer risico loopt. De letterlijke en figuurlijke bijl ging erin en hij heeft het stuk grond opgesplitst in kleine stukjes met verschillenden soorten appels.
Het gemengde bedrijf van vroeger was weer terug. Als het met het ene soort wat minder gaat, pakt een ander soort misschien weer beter uit. Ook de winkel bestaat nog steeds. Aardappelen, verschillende soorten groente en fruit worden er elk weekend verkocht aan de lokale bevolking.
De groente- en fruitsector is kritisch vandaag de dag. Je moet als kweker aan vreselijk hoge eisen voldoen met je product om een beetje acceptabele prijs te krijgen. Eisen die voor een kweker bijna niet haalbaar zijn. Johan en Karin hebben alles eens goed overdacht en hebben tien jaar geleden de keus gemaakt om naast de fruitteelt een stukje sierteelt op te pakken. Het voordeel van de sierappel is, dat deze goed mee kan met de appels in de fruitteelt. De bestrijding is hetzelfde, de oogsttijd is hetzelfde. En de grootste beloning voor Johan, het product werd gewaardeerd! Het bracht nog wat op ook!
In de spotlights
Eén van hun sierappelsoorten is de malus ‘Red Sentinel’, deze week in onze spotlights. De malus komt uit de Rosaceae familie en vindt haar oorsprong in Azië.
Malus ‘Red Sentinel’ groeit buiten en is een echt seizoensproduct, gerelateerd aan de herfst. Ze groeit zoals de natuur het wil. Kenmerkend voor een malus is dan ook dat de takken niet allemaal even recht zijn en hoe verder in het seizoen, des te groter de kans op geel blad. In de herfst kleuren de bladeren van de bomen geel. En zo dus ook het blad van de Malus.
Wij waren enorm onder de indruk van deze prachtig kleurende bomen. Wat een plaatje om naar te kijken. De takken hebben wel een flinke vaas nodig om in te staan. De takken zijn echt zwaar van de enorme hoeveelheid appels die aan de takken groeien. Voor een bloemist zijn deze appeltakken de kers op de taart om in het assortiment te hebben. Dit is mooi, exclusief en je kunt er prachtige grote decoratieve stukken van maken. Dit is materiaal waar je als bloemist onderscheid mee kunt maken. Maar ook als consument kun je met een enkele tak al een prachtige eyecatcher in huis hebben.
De teelt
Malus is een tweejarig gewas. Een appel groeit op eenjarig hout. Als de boom het ene jaar mooie takken vol met sierappels geleverd heeft, wordt hij helemaal teruggesnoeid. Het eerste jaar geeft de boom alleen maar blad. Het tweede jaar komt de boom weer in bloei en geeft de boom vervolgens nieuwe appels.
Eén van zijn mannen was druk aan het werk in het gewas. Alle zijtakken werden tussen de siertakken uitgeknipt. De verknipte takken drogen in. De energie gaat naar de goede takken. Dit komt de kleur van de appels ten goede. De blad- en vruchtverhouding moet goed zijn om de sierwaarde op zijn mooist te krijgen. Dit is ook afhankelijk van het weer. Koude nachten zijn gunstig.
Kruisbestuiving
Malus heeft een goede kruisbestuiving nodig om mooie kwaliteit appeltjes te leveren. Deze bestuiving gebeurd door de bijen.
Bij de meeste sierteeltproducten krijg je door kruisbestuiving nieuwe soorten in het gewas. Bij de malus zie je dit niet direct terug in het soort appel. Het soort boom dat er staat, geeft niet anders dan dat soort appel. Maar deze kruisbestuiving is terug te zien in de zaden in de appel. Als je deze zou planten, krijg je er allerlei andere soorten voor terug.
De meeste appels zijn 4-hokkig, zoals Johan uitlegde. Dit betekent dat er vier zaden in een appel gevormd worden. Het klokhuis krijgt dan vier kanten. Als er een goede kruisbestuiving is geweest kan een appel ook 5-hokkig worden. Hoe meer zaden, hoe groter en ronder de appel wordt. Soms gebeurt het wel eens dat een jaar de kruisbestuiving slecht is. Johan gaat dan aan de gang met ‘gibraline’ een hormoon dat ervoor zorgt dat de appels alsnog groeien. Dit worden appels zonder pitjes en volgens Johan nooit zo mooi rond als bij een natuurlijke bestuiving.
Etherische oliën.
Ook malus heeft haar natuurlijke vijanden. Luis en schurft (schimmel) kan het gewas behoorlijk beschadigen. Appelbloesemkever en perenknopkever zijn ook beestjes die Johan liever niet in z’n gewas heeft. Deze leggen eitjes in de vruchtknop van het aankomende jaar, waardoor de knop het jaar erop niet kan uitlopen.
Johan werkt veel met etherische oliën. Dit is een mix in een lab gemaakt. Het mint gedeelte weert insecten, een ander deel zorgt voor bladvastheid. Het plakkerige beetje olie zorgt ervoor dat de uitgekomen larven en kleine vliegjes gelijk vastplakken.
Op deze manier houdt hij de plagen beheersbaar en blijven de nuttige insecten leven.
Dozen
Geen loodzware blikken meer. Geen klotsend water of je kleding tijdens het vervoeren. Geen losse appels meer die overal terechtkomen. Maar veel meer volume op een kar. Lange houdbaarheid (een paar weken in de doos) en veel makkelijker te vervoeren. Johan is razend enthousiast over zijn nieuwe manier van aanvoeren.
Vorig jaar hebben ze een test uitgevoerd met het verpakken van malus in Amaryllis dozen. Dit werkte heel goed. Wel wilde hij aan beide kanten dezelfde bedrukking, zodat hij niet hoefde op te letten hoe de doos op de kar gezet werd. Linksom of rechtsom, een mooie strakke kar voor de veiling en ideaal voor de export!
Johan wil graag een volgende stap zetten in de malusteelt. Een product dat de handel niet meer kan wegdenken uit het herfstassortiment. Hét product waar iedereen standaard iedere dag een aantal dozen van koopt. Dit is voor Johan op dit moment de uitdaging. Dit wil hij mede bereiken door zijn andere manier van aanvoeren. Door het in dozen te verpakken blijven de takken netjes, kun je het makkelijker vervoeren en is het minder zwaar om te tillen. Malus moet de standaard worden in het assortiment van een bloemist.
FloraPodium, 10 oktober 2019