Tillandsia Dyeriana
Kalender
Jaarrond beschikbaar, maar de kwaliteit bepaalt in hoeverre een bloem ook echt op de markt komt en in welke hoeveelheid.
In de schijnwerpers
Bromelia’s worden meestal verkocht als potplant. Deze tropische verschijningen zijn zonder pot of als snijbloem ook heel goed te verwerken. Je kunt er de mooiste arrangementen van maken: hangend in een boom, vastgebonden op een stuk schors of gewoon in een boeket. Daarbij zijn ze verkrijgbaar in allerlei vormen en in de meest vrolijke en warme kleuren. Voor een creatieveling biedt deze plant verschrikkelijk veel mogelijkheden. Als snijbloem worden deze tropische bloemen nog niet zo veel gebruikt. Hier zitten nog wel wat haken en ogen aan. Daniël Ottenhof, van kwekerij Thijs Ottenhof, ziet hier wel uitdaging in.
Bromelia
De Bromelia familie is een grote familie die weer bestaat uit verschillende groepen. Tillandsia, Guzmania en Vriesea zijn de meest bekende hiervan. Ook de ananas is gelinkt aan deze familie, dat is goed te zien aan de vorm van het blad als je boven op de kroon van de ananas kijkt. Van nature groeien Bromelia’s in het oerwoud van Midden Amerika, Brazilië, Suriname en een klein een stukje van Afrika. Er zijn wel 2000 botanische soorten bekend.
Een van de grootste kenmerken van deze familie zijn de prachtige, heldere tropische kleuren van de bloem. Of eigenlijk het schutblad van de bloem, want het bloemetje zelf is niet zo heel spannend. Het zijn planten met weinig wortels. De meeste soorten groeien namelijk aan een boom als epifyt. Hierdoor hebben ze het potje helemaal niet nodig om verder te groeien. Het is belangrijk dat er altijd water in de kroon van het schutblad zit. Dit geldt ook als de plant in de huiskamer staat.
Er zijn soorten die wel 10 meter hoog zijn, maar die groeien echt maar op een heel klein stukje van de wereld. Denk aan een gebied van misschien zo een 1200 km2. Er zijn meerdere plekken op aarde waar deze soorten zouden kunnen groeien, maar Daniël denkt dat dit soorten zijn waarvan de zaden niet zo snel en ver verspreiden, waardoor het gebied klein blijft.
Sommige Bromelia soorten worden verspreid door de vogels, andere soorten door wind en zaad.
In de spotlights
Het moeilijkste aan de teelt van de Bromelia soorten is vaak het blad. Als het blad niet 100% zuiver is, is de plant voor Daniël niet goed genoeg voor de verkoop. Een soort dat heel gevoelig blad heeft is de Tillandsia Dyeriana. Als bij een plant het blad afgekeurd is, is vaak de bloem nog bijzonder mooi. Zo ontstond de snij variant van deze mooie plant. Een leuk soort om eens extra onder de aandacht te brengen als snijbloem.
De Dyeriana heeft in vergelijking met andere Bromelia soorten een vrij lange bloem. Dit is extra gunstig als snijvariant. Hierdoor is ze heel goed te gebruiken in veldboeketten of wat hogere tafelstukjes.
Bij andere soorten merkt Daniël dat het wat lastiger is om deze als snijbloem te verkopen, omdat de meeste soorten vaak wat korter zijn. Al zijn deze bloemen natuurlijk wel prachtig te gebruiken in korte tafelstukken of lagere kerststukken. De mooie exotische kleuren geven wel gelijk een heel luxe uitstraling aan een boeket of stuk.
Omdat de bloemen ontzettend sterk zijn, kunnen de bloemen ook heel goed gebruikt worden in bruidsboeketten die op draad gebonden zijn.
Ook bij de Dyeriana is de sierwaarde niet de bloem, maar het schutblad. Wel kun je bij dit soortje de echte bloemetjes goed zien. De eerste bloemetjes moeten in bloei staan als de plant of bloem verkocht wordt. Pas als de eerste twee bloemen open zijn, is de bloem pas echt mooi oranje.
De teelt
Het moeilijke in de snijteelt is het plannen. Daniël ziet zeker een grotere toekomst voor de Bromelia in het algemeen als snijbloem en wil het product heel graag promoten bij bloemisten. De beschikbaarheid, hoeveelheid en lengte is hierbij het grootste probleem. Het liefst verkoopt hij de planten met slecht blad als snijbloem. Maar krijgt hij grotere vraag en moet hij goede planten versnijden, krijgt het product toch een andere waarde. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen is kort gezegd de grootste uitdaging.
Bromelia planten zijn niet de makkelijkste om te telen. Het natuurlijke klimaat is heel anders, dit moet in de kas overeenstemmen met de natuurlijke leefomgeving. Daniël teelt vele verschillende soorten, maar deze soorten moeten wel geteeld kunnen worden onder redelijk gelijke omstandigheden.
Als kleine plantjes komen de stekken naar de kwekerij, waar ze gelijk in een groter jasje gestoken worden. Per soort is de groei verschillend, maar Daniël probeert wel soortjes bij elkaar te zetten die ongeveer gelijk bloeien en ongeveer dezelfde voeding nodig hebben. De meeste planten worden verkocht in een gemengde bak. Als de bloei een beetje gelijk loopt, staan alle soorten in hetzelfde pad, waardoor het efficiënter werkt.
Planten worden behandeld met ethyleen om ze in bloei te krijgen, dit gas wordt opgelost in water, waardoor de plant eigenlijk geforceerd in bloei getrokken wordt. Het duurt gemiddeld een jaar bij een plant om uit te groeien van stek tot verkoopbare plant.
Veelzijdige teelt
Daniël komt uit een echte tuindersfamilie. De kwekerij draagt de naam Thijs Ottenhof, de vader van Daniël. Hij is begonnen in de jaren ’50, maar het bedrijf zit al zeker vijf generaties in de familie.
Van oorsprong komt het bedrijf uit Sloten, waar er net zoals bij vele tuinders gestart is met verschillende soorten groentes en daarna de overgang naar seizoensbloemen. De eerste kas was een kasje van hout. En toen men eenmaal kon gaan stoken, werden er al snel tropische planten geteeld.
Ongeveer 30 jaar geleden zijn zij naar Almere verhuisd met het bedrijf, waar Daniël dagelijks met veel plezier de werkzaamheden voortzet.
Daniël vindt deze teelt zo leuk omdat het een ontzettend veelzijdige teelt is. Veel verschillende soorten met elk een eigen uitdaging. Bij de één is het het blad, de ander bloeit moeilijk. Een plant bloeit eenmalig. Als deze uitgebloeid is gaat de plant dood. Wel ontstaan er stekken aan de onderkant, waar weer nieuwe planten uit kunnen groeien.
Klein team
Daniël werkt samen met vier man personeel. Hij vindt het fijn om kleinschalig te werken. Hierdoor is er snel en kort overleg en kunnen zij gezamenlijk de hectiek rondom de late dag bestellingen goed aan. Daarbij richt Daniël met zijn team zich echt op maatwerk en is er ruimte voor exclusieve producten. Met zijn team zorgt hij voor diverse planten, snijbloemen, maar ook kant en klare arrangementen in glas met luxe papier en waterparels. Alles naar wens van de klant.
Waar grotere kwekers geen interesse in hebben, omdat het niet in de massa past, kan Daniël dit product wél telen. Zoals hij het zelf mooi zegt; ‘ik kan wat makkelijker een hobbeltje pakken onderweg.’
FloraPodium, 3 oktober 2019