Skip to main content

Rosa Noëlia


Kalender

Omdat de productie de komende maanden lager is, is Noëlia niet dagelijks verkrijgbaar. Vanaf volgend jaar maart wordt er in verschillende fases nog 6500m2 aangepoot. Dan is Noëlia volop en exclusief verkrijgbaar bij Van der Hulst.

In de schijnwerpers

De hoge gasprijs is een dagelijks terugkerend gespreksonderwerp in de branche. Toch vinden kwekers oplossingen om hun producten ook in de koudere maanden te kunnen telen, met minder energie! We kwamen in contact met Van der Hulst Rozenkwekerijen afgelopen november, tijdens de Tradefair. Zij introduceerden hier hun nieuwste roos: ‘Noëlia’ is spierwit, heeft een prachtige grote kop en niet geheel onbelangrijk, ze kan in een lagere temperatuur geteeld worden, zónder dat ze kwaliteit verliest! Wij bezochten Paul van der Hulst die ons alles vertelde over deze schoonheid en zíjn oplossing voor de hoge gasprijs.

Familie Van der Hulst
Van der Hulst Rozenkwekerijen is, net zoals vele tuindersbedrijven, een echt familiebedrijf. In 1975 is het bedrijf opgericht door Sjaak en Cleta van der Hulst. Dertig jaar geleden is het bedrijf verhuisd vanuit Den Hoorn naar een nieuwe locatie in Limburg, waar het bedrijf de afgelopen jaren is uitgegroeid is naar negen hectare, verdeeld over drie tuinen. De broers Mark, Koen en Paul runnen elk hun eigen tuin, dochter Linda verzorgt de financiën en personeelszaken. In 2014 zijn Sjaak en Cleta uit het bedrijf gestapt, maar zij zijn nog dagelijks te vinden in het bedrijf. Cleta heeft zich ontfermd over de winkel, waar consumenten bloemen kunnen kopen. Sjaak is vliegende keep tussen de drie bedrijven en overal inzetbaar.

Noëlia
Noëlia is nieuw in het assortiment van Van der Hulst. Waar andere kwekers twijfelden over de bladvorm, hebben Paul en zijn broers de gok genomen om het soort op te pakken. Zij zagen wél mogelijkheden met dit ras. Dit bleek een hele goede gok! Noëlia is spierwit, heeft een grote kop en ze komt prachtig open. Ze wordt dan ook heel goed ontvangen door de markt. Voor bruidswerk en evenementen is deze roos fantastisch om mee te werken. ‘Ze is zeker geen vervanger voor een ander wit soort,’ verteld Paul, ‘maar echt een aanvulling voor het huidige witte assortiment. Écht wit is er niet zo veel.’
Daarbij heeft Noëlia als grote voordeel, dat ze van nature heel goed groeit. Ze is meeldauw resistent en heeft weinig bestrijding nodig. Ook nu de temperatuur in de kas een paar graden lager is en minder wordt belicht, is de kwaliteit van Noëlia heel goed. Een hele duurzame roos dus!
Dit jaar heeft Paul 2500m2 Noëlia staan. Omdat de productie de komende maanden lager is, is Noëlia niet dagelijks verkrijgbaar. Vanaf volgend jaar maart wordt er in verschillende fases nog 6500m2 aangepoot. Dan is Noëlia volop en exclusief verkrijgbaar bij Van der Hulst.

De teelt

De broers Van der Hulst staan voor kwaliteit, duurzaamheid en zijn onderscheidend met hun brede assortiment in diverse kleuren. Er worden zeventien rassen geteeld, waarvan er vijftien exclusief zijn. Allemaal soorten die in het verleden al geselecteerd zijn om te kunnen telen met minder energie, zo duurzaam en natuurlijk mogelijk. Van der Hulst is MPS A+ EN MPS GAP gecertificeerd.

Drygear
Toen de energiecrisis vorig jaar begon heeft Van der Hulst, net als vele andere tuinders, de kassen koud gezet. Dit was niet geheel goed bevallen. De broers hebben naar andere oplossingen gezocht om dit jaar wél door de kunnen produceren in de winter, met minder energie, maar wel met een zo stabiel mogelijk klimaat. En dat is gelukt! Er wordt minder belicht, er wordt rustiger geteeld, de productie is iets minder, maar de kwaliteit is hoog!

Er is flink geïnvesteerd in grote luchtdrogers om de luchtvochtigheid in de kas naar beneden te brengen. Vochtige lucht kost namelijk meer energie om te verwarmen, dan droge lucht. Deze drygear apparaten hangen verspreid door de gehele kas, één op de 3500m2.
Op een vochtige dag verwerken ze wel 50 liter per uur, dat vervolgens wordt opgeslagen en hergebruikt om de rozen water te geven.
Het vocht in de kas wordt gereduceerd met 10% tot 15%. Daarbij komt er ook nog eens warmte vrij van de drygear die de kas met twee tot drie graden verwarmt. Door het onttrekken van het vocht, ontstaat er luchtbeweging in de kas, waardoor er een goed klimaat ontstaat voor de rozen. Door dit drygear systeem wordt er 40% minder gas verbruikt.
Waar voorheen het klimaat automatisch gestuurd werd, moeten de jongens nu elke dag zelf bekijken hoe het weer is, hoeveel er belicht moet worden en of de schermdoeken open of dicht moeten. Een leuke uitdaging, terug naar het eigen gevoel en telen met verstand.

Eigen stek materiaal
Paul heeft 1.000m2 testrozen in de kas. Hier worden de onderscheidende rassen uit geselecteerd, die vervolgens uitgebreid getest worden op vaasleven, transport en alle andere kritische punten waaraan een goede roos moet voldoen. Nadat Van der Hulst een aantal jaar geleden te maken kreeg met de Ralstonia bacterie en als gevolg daarvan de kas moest ontruimen, hebben de mannen besloten hun eigen stekken te maken. Op deze manier kunnen ze hun eigen onderstammen uitzoeken, waar de stekken op geënt worden, zodat ze geheel ziektevrij kunnen beginnen.
Vader Sjaak vertelt lachend dat zij een uitdaging zien in rassen die door anderen niet gezien worden. Met dit soort gaan ze dan verder testen, een ander steeltje, een ander onderstammetje, net zolang ‘rommelen’ tot de juiste match gemaakt is en er een goed product uit ontstaat.

Telen is vallen en opstaan. Ook nu, met de energiecrisis blijven de mannen Van der Hulst positief. Net zoals na de Ralstonia, wordt er ook nu weer geïnvesteerd in vernieuwing om er in de toekomst beter van te worden, zodat er uiteindelijk nóg duurzamer en natuurlijker geteeld kan worden in een stabiel klimaat.

FloraPodium, 15 december 2022