Skip to main content

Rosa White Vuvuzela


Kalender

The Rosa 'White Vuvuzela' is beschikbaar van begin april tot half november. 

In de schijnwerpers

De vuvuzela is vooral onder de voetbalfans een populair blaasinstrument uit Zuid-Afrika. Na het wereldkampioenschap voetballen in 2010 is het instrument ook wereldwijd bekend geworden. Het FloraPodium is niet zo zeer geïnteresseerd in het instrument, maar des te meer naar de kleurrijke roos die hiernaar vernoemd is. Wij brachten voor deze FloraPodium editie een bezoek aan Charl en Irma van kwekerij De Vuurlinie, zij brachten namelijk vorig jaar de derde Vuvuzela soort op de markt; de ‘White Vuvuzela’, welke zij nu voor het tweede jaar telen. En hier wilden wij natuurlijk meer van weten!

Tuinrozen
Aan de waterkant van Aalsmeer aan de ‘vuurlijn’ ligt een mooi landhuis met een bescheiden kas, waar verschillende soorten Vuvuzela rozen rijkelijk bloeien. De eerste, originele Vuvuzela is hard roze van kleur met een oranje hart. De roos onderscheid zich van andere soorten, omdat zij een ‘gekwartierd hart’ heeft. Het middelste deel van de roos is gedraaid. Daarbij heeft de Vuvuzela een zacht zoete geur, waardoor ze erg populair is in bruidsarrangementen. De geur geeft net dát beetje extra beleving op zo’n speciale dag. De mutant van de Vuvuzela is de Romantic Vuvuzela. Deze is zacht roze en zacht oranje van kleur. Naast de Vuvuzela en de Romantic Vuvuzela telen Charl en Irma, voor het tweede jaar de White Vuvuzela. Geen mutant, maar een nieuw gevonden soort uit eigen veredeling.

Eigen veredeling
Een groot deel van hun werk besteden Charl en Irma aan het veredelen van rozen. Er zijn nu drie verschillende soorten Vuvuzela op de markt die door Charl ‘gevonden’ en veredeld zijn. Intussen is hij druk met een vierde Vuvuzela soort bezig. Dit soort is heel nieuw en heeft nog geen naam! Het soort heeft een paarse buitenkant met een violetkleurige binnenkant. Een prachtig soort, met een mooie diepe kleur. Ondanks dat ze in de kas geteeld worden, vinden wij de roos qua vorm ook weer uitstekend passen in de categorie ‘tuinroos’. Het fijne van de Vuvuzela soorten is dat de houdbaarheid ontzettend goed is, wat niet van alle geurende tuinrozen gezegd kan worden.

De teelt

Charl en Irma van Dam zijn samen eigenaar van het bedrijf ‘De Vuurlinie’. Als man en vrouw regelen ze de hele teelt zelf! Zij hebben geen extra handen nodig om hun teelt te volbrengen. Op 2500 m² telen zij de drie soorten Vuvuzela in een kas. Daarnaast is er nog een kas waarin de veredeling volledig plaatsvindt. 

Teelt en veredeling
Bijna 22 jaar geleden zijn Charl en Irma de uitdaging aangegaan en zijn ze samen dit bedrijf gestart. Waar destijds nog vele trosrozen werden geteeld, werd dit tien jaar geleden langzaam vervangen door de tuinrozen. De tuinrozen kwamen uit eigen veredeling. De Vuvuzela was zo een bijzonder product, dat de kas hiermee gevuld kon worden.

De rozen worden van april tot half november geteeld. In de winter wordt de kas weer voorbereid voor een volgend seizoen. Daarnaast is de veredeling de hoofdactiviteit in de winter. Na het snij-seizoen worden de overgebleven rozenbottels verzameld. De rozenplanten produceren na bestuiving vanzelf rozenbottels. De zaden uit deze bottels worden gebruikt voor veredeling en er wordt geprobeerd om nieuwe kruisingen te maken. De bottels worden uitgeplozen en na het kruisen van de verschillende planten in zaadbakjes gedaan, waarna ze voor ongeveer twee maanden de koeling ingaan. Op deze manier wordt de koude periode van het jaar nagebootst.

Daarna worden deze nieuwe soorten in de warme kas geplant. Charl en Irma richten de veredeling vooral op de bruidswereld. De eisen zijn dan ook dat de soorten apart en speciaal genoeg zijn om hiervoor te gebruiken en uiteraard kwalitatief sterk genoeg zijn. De Ruiter rozenveredeling pikt deze soorten op en zorgt dat deze bij verschillende partijen getest worden. Op het moment dat ze door de testfase heenkomen, kunnen ze verkocht worden aan andere partijen.

Teelt op andere stammen
Charl en Irma staan ervoor om een kwalitatief goed en vers product op de markt te zetten. De rozen worden ergens in het Zuiden van Nederland op een onderstam geënt. Deze onderstam is van de Inermis, een wilde roos. Deze stammen geven meer groeikracht en zorgen ervoor dat de roos sterker is en een grotere kop geeft. Er zitten ook nadelen aan deze manier van werken. Een plant geeft namelijk minder bloemen. De plant wordt dus minder productief. Maar dit weegt niet op tegen de kwaliteit die de struik daarop levert. Vroeger werden alle rozen op onderstammen geënt, tegenwoordig zijn er nog maar enkele kwekers die dit doen.

Duurzaamheid
Voor meer dan 80% teelt het bedrijf duurzaam. Met biologische bestrijding houden ze de meeste ongewenste diertjes onder controle. Naast dat er nog maar weinig chemische middelen op de markt te krijgen zijn, werkt het ook een stuk fijner. Niemand hoeft meer met een pak aan de tuin in om gif te spuiten. Ook is het bedrijf duurzaam omdat ze in de winter geen productie hebben. De roos blijft daarom meer een seizoensproduct. Met wat belichting en warmte wordt het seizoen aan het begin en aan het einde slechts een klein beetje verlengd.

FloraPodium, 12 september 2019