Symphoricarpos Magical Treasure
Kalender
De Symphoricarpos ‘Magical Treasure’ is meestal beschikbaar van de tweede week van september tot en met begin oktober. Door de bijzondere ‘bloei’wijze van dit soort bij Rik, heeft hij het product meestal tot eind oktober beschikbaar.
In de schijnwerpers
Terwijl het zonnetje nog flink schijnt aan het eind van de zomer, de herfst langzaam haar intrede maakt, zijn ze al volop verkrijgbaar: ‘sneeuwbessen’, zoals wij ze in Nederland noemen. Op de veiling worden ze verhandeld onder de naam ‘Symphoricarpos’. De witte variant is de meest bekende soort. Maar in deze periode heeft nog niet iedereen zin in deze witte ‘sneeuw’ bes, omdat ze toch al wel een beetje een winters gevoel meegeeft. De roze Symphoricarpos is daarom een geweldig alternatief voor iedereen die houdt van bessen, kleur én herfst! Voor deze editie brachten wij een bezoek aan Rik de Werd, eigenaar van De Werd Sierteelt. Een kweker van allerlei soorten bestakken en andere seizoensproducten!
Veelzijdige landbouw
In het plaatsje Niftrik in het midden van Nederland, ligt een mooie grote boerderij met een flink stuk land. Mede-eigenaar Rik de Werd is heel veelzijdig in zijn productie. Hij teelt akkerbouwgewassen, helpt zijn broer met de melkkoeien en heeft sinds een jaar of vijf een stukje land beschikbaar gemaakt voor verschillende sierteeltproducten. Hij gaf ons een leuke rondleiding over zijn bedrijf.
Rik werkt samen met zijn broer Martien op de boerderij. Zij zijn de derde generatie die deze boerderij en het land onderhouden. Het bedrijf heeft altijd al uit veelzijdige land- en tuinbouw bestaan. Dit geeft een stuk risicospreiding en het landwerk is mooi verdeeld over de verschillende seizoenen.
Rik heeft tot vijf jaar geleden ook op proeftuinen gewerkt, waar hij onder andere werkte aan het duurzaam beheersen van ziekten en plagen. Hij maakte hier kennis met de veelzijdigheid van de sierteeltsector en ontmoette veel kwekers. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Rik maakte een drastische carrièreswitch en ging zelf de uitdaging aan om deze mooie producten te telen. Nu teelt hij op kleine schaal verschillende soorten seizoensproducten in de volle grond.
Sneeuwbes Magical Treasure
Symphoricarpos albus is een struik die afkomstig is uit Noord Amerika. Het zijn bijzondere planten die zich kenmerken door de parelvormige bessen die in verschillende kleuren voorkomen. De bessen van deze struik worden naast sneeuwbessen ook wel klapbessen genoemd, omdat de besjes kapot klappen als je erop gaat staan. De struik stelt niet heel veel eisen aan een plekje in de tuin. Zowel licht als schaduw kan de plant goed verdragen. De meest bekende soort die in veel tuinen groeit, is de witte variant. Aan deze variant dankt zij dan ook de naam ‘sneeuwbes’.
Naast de witte soorten, worden er ook verschillende lichtroze soorten geteeld. Minder bekend is de donkerroze. Dit is een nieuwe soort met een bijzondere kleur. Maar dit soort is een wat ‘wildere’ variant dan de eerdere soorten, waardoor er een aantal kwekers zijn die dit soort al vrij snel uit het assortiment gehaald hebben. De takken bloeien en groeien niet altijd uniform, waardoor het oogsten bewerkelijk is. Daarbij worden de takken, in tegenstelling tot de meeste soorten, één voor één rijp. Hierdoor kan hij tot laat in het seizoen van een struik blijven snijden. Deze soort is volgens Rik wel heel geschikt voor bloemisten; “De struik geeft bij mij voor een deel prachtige volle takken en later in het seizoen ook stelen die bovenin vertakt zijn en een schermpje van bessen hebben.”. Hierdoor is het een goede basis voor boeketten en lenen deze wilde takken zich uitstekend voor groot bloemwerk. Daarnaast is het mogelijk de zijtakjes los te gebruiken voor het fijnere werk.
Voor Rik dus genoeg redenen om dit soort juist wél in zijn assortiment te hebben. Een echte ‘Magical Treasure’ onder de bessen. Dit soort doet haar naam eer aan.
Naast de Symphoricarpos ‘Magical treasure’, teelt Rik ook Symphoricarpos ‘Magical Avalanche’. Een wit soort dat al vroeg in het seizoen gesneden wordt en daarom vroeg afgelopen is. Daarnaast heeft Rik een tweede late donkerroze soort aangeplant van veredelingsbedrijf Kolster; Symphoricarpos ‘Magical Temptation’. Deze is vanaf volgend jaar beschikbaar.
De teelt
De grond rondom de boerderij bestaat uit rijke kleigrond. Deze voedingsrijke bodem geeft alle struiken genoeg energie om uit te bloeien tot mooie zware producten. Rik de Werd werkt graag samen met bloemisten. Vaak vraagt hij feedback om zijn product weer te optimaliseren en andere dingen uit te proberen.
Duurzaam telen
Telen in de volle grond, zonder kunstmatig licht of warmte, met zo min mogelijk chemische bestrijding! Dat is waar Rik blij van wordt! Rik vindt het dan ook belangrijk dat mensen weten dat hij zijn producten met zorg teelt, op een zo duurzaam mogelijke manier. Kwaliteit gaat hierbij boven grote aantallen. De meeste takken worden door Rik zelf gebost, waardoor hij de kwaliteit goed in de gaten kan houden. Hierdoor ontstaat er een bijzonder, eerlijk en kwalitatief goed product. Hij ziet dat de natuur de problemen in een gewas vaak zelf weer oplost. Alleen als het écht verkeerd dreigt te gaan, grijpt hij in met gewasbeschermingsmiddelen, en dan het liefst met natuurlijke vijanden en middelen met een lage milieubelasting. Ten slotte zorgen de bijenvolken voor een goede bestuiving.
Volle takken
De grootste uitdaging van het gewas is om de tak zo vol mogelijk met bessen te krijgen. Dit ontstaat voornamelijk uit een goede bestuiving. Om dit te kunnen realiseren zet Rik verschillende soorten Symphonicarpos neer. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen de struiken, zodat de planten de ruimte hebben om te groeien. Ook moet het gewas op tijd verjongd worden. Hierdoor ontstaan er minder, maar zwaardere takken.
Omdat de ‘Magical Treasure’ toch een tikje wild en eigenwijs is in de groei, is het bij dit soort nog eens een extra uitdaging om te voorkomen dat het gewas te dicht groeit. Zeker op de kleigrond rond de boerderij die voor een extra sterke groei zorgt. Rik probeert met aanvoer van organische stof de bodem in goede conditie te houden. Goede grond is de basis voor een geslaagde buitenteelt. Dat zie je terug in de producten.
Een gevoelig puntje van de Symphoricarpos is smet in de bessen. De soorten van tegenwoordig zijn op het gebied van houdbaarheid een stuk verbeterd ten opzichte van die van vroeger. Om het risico nog verder te beperken wordt er bij nat weer een enkele keer preventief gespoten. Maar de meeste winst valt te behalen door de bessen op tijd en niet te rijp te oogsten. Zet ze ook altijd op bloemenvoedsel voor een optimale houdbaarheid.
Seizoenen
Niet alleen de Symponicarpus trok onze aandacht tijdens ons bezoek. Wij konden onze ogen ook niet van de bijzondere paarse bessen van de Callicarpa, de fel oranje knoppen van de Rozenbottel en de glimmende rode bessen van de Ilex houden. Rik teelt verschillende soorten en de meest bijzondere bessen. Enerzijds omdat het gewoon mooie producten zijn en anderzijds omdat hij opzoek was naar een product dat laat ‘bloeit’. Zo kan hij het combineren naast de werkzaamheden op het land voor de akkerbouw. Het topseizoen van de akkerbouwgewassen, ligt meer in het voorjaar en in de zomer. Toch teelt hij er nu ook Sanguisorba, Erinchium (Blue Lagoon en Green Globe) en Helleborus (de sterke soorten!) bij, allemaal op kleine schaal. Eigenlijk vind Rik alles wat in de seizoenen groeit mooi om te telen. Dan is het de meest duurzame manier om te telen. De consument haalt er de seizoenen mee in huis. Geen standaardbloemen die er jaarrond hetzelfde uitzien. Vind je het leuk om meer te weten over Rik de werd? Op facebook.com/dewerdsierteelt, vind je meer foto’s en informatie.
FloraPodium, 19 september 2019