Skip to main content

Tulipa (Franse tulp)


Kalender

De Franse tulp is vanaf begin januari tot en met half april verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

De Kerst ligt alweer een tijdje achter ons. Het is nog koud buiten en het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kunnen we alweer gaan genieten van de eerste voorjaarsbloemen. Bloesemtakken, narcissen, hyacinten en ook de tulp is weer in het assortiment verkrijgbaar. Vorige week hadden we al een echte voorjaarsbloem in de spotlight, de Prunus. Deze week gaan we verder met de Franse tulp (het is overigens heel mooi om deze twee soorten te combineren in een vaas!) 

Kroonjuweeltje
De Franse tulp is een tulp die bij veel consumenten helemaal niet bekend is. Dat terwijl deze tulp veel groter, langer en sprekender is dan de normale ‘Hollandse’ tulp. Daarbij is de Franse tulp ook nog eens heel goed houdbaar. Wij spraken met kweker Frank Schouten van kwekerij XLTulips om meer te weten te komen over deze mooie Franse tulp.

Frank teelt Franse tulpen samen met een compagnon Jacco op 10 hectare grond in Italië. Naast deze leuke en uitdagende teelt, telen zij ook in Nederland de Hollandse tulpen.

Een tulp met leven
Vraag een bloemist wat hij/zij zo mooi vindt aan een tulp en je krijgt als antwoord: “In de tulp zit leven”. Een Franse tulp kan nog wel 20 cm op de vaas doorgroeien en lijken daardoor de vaas uit te ‘dansen’. De bloemknoppen gaan helemaal open, totdat één voor één alle blaadjes vallen. Aan het eind is alleen nog de stamper van deze bijzondere bloem zichtbaar.

Maar waarom is deze bijzondere tulp nu zo groot, waar komen die lange stelen vandaan en waarom is deze tulp zo lang houdbaar op de vaas? Eigenlijk heeft dat alles te maken met de teeltwijze!

De teelt

De Franse tulp heeft haar naam te danken aan haar afkomst. Franse tulpen worden namelijk in Frankrijk geteeld, waar ze in de volle grond staan. XLTulips teelt haar tulpen ter hoogte van Frankrijk, maar dan in Italië.

Telen in volle grond
De Franse tulp wordt in de volle grond geteeld zonder extra warmte of kunstbelichting. Dit betekent dat de tulpen groeien onder natuurlijke omstandigheden. De tulpen komen vroeg in het jaar uit Italië of Frankrijk, omdat het daar al wat warmer is dan bijvoorbeeld in Nederland. In de nacht is het ongeveer 5 graden Celcius en overdag 17 graden Celcius. Doordat er geen extra warmte of kunstbelichting aan te pas komt en de bloemen in de volle grond staan, worden de tulpen langzaam in bloei getrokken. Door deze relatief langzame groei zijn ze de tulpen langer (minimaal 55 cm) en zijn ze veel lang houdbaar in de vaas (minimaal 8 dagen).

Alles wat langzaam groeit en niet geforceerd wordt, wordt sterker. De teeltwijze en de eigenschappen van de Franse tulp zijn dus heel belangrijk voor de kwaliteit van de bloem. Een Franse tulp heeft ongeveer 60 dagen nodig voordat zij gesneden kan worden. Een groot verschil met de Hollandse tulp, die maar 18 tot 20 dagen nodig heeft om te groeien. Op één vierkante meter kan er daarom maar één keer een tulp groeien, in tegenstelling tot de ‘normale’ tulpensoorten.

Dat de Franse tulp door haar trage groeiproces in verhouding dan ook wat kostbaarder is, is daarom niet zo gek. Daarnaast zijn de bloemen zwaarder, waardoor het arbeids- en logistieke proces ook duurder is.

Meer bekendheid
Tóch wel zonde dat dit excentrieke exemplaar dus niet zo bekend is onder de consumenten. Wij vroegen Frank om zijn mening: “Een Franse tulp is een bloem die je in bloemstukken gebruikt. Omdat de prijs van een Franse tulp hoger is, zie je ze vaak alleen bij de exclusieve bloemisten terug”. Wij hopen dat deze prachtige tulp toch meer bekendheid krijgt bij de plaatselijke bloemist!

Biologische bollen
Frank ziet toekomst in de teelt van biologische bollen. Het bedrijf broeit al een hele hoop biologische tulpen waarvoor zij ook het keurmerk dragen. Maar dit gewas kent nog veel uitdagingen. Je mag een gewas niet helpen als ze het moeilijk heeft na bijvoorbeeld een wind-of regenstorm. Het gewas is door de kleine scheurtjes in het gewas dan kwetsbaarder voor ziektes. Preventief krijgen de biologische bloemen daarom vaak een middel, zodat de ingesneden bladeren van de wind, de “wonden”, geen ziektes kunnen verspreiden. Nu spuit Frank met organische materialen zoals zeewier om een plant vitaler te maken. “Het liefst zie ik in de toekomst een tuin met 30 hectare biologische tulpen, want daar moeten we heen!” zegt Frank hierover. “Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het organisch bemesten en het beter omgaan met je planten leidt tot een betere opbrengst van je product”. Het is voor hem nu dan ook de uitdaging om de juiste teeltwijze voor dit product te vinden.

FloraPodium, 17 januari 2019

Foto's van Mr trocello Frédérique, Frankrijk