Prunus Alba Plena
In de schijnwerpers
We beginnen het nieuwe jaar met een echt niche voorjaarsbloem. In Nederland zijn er nog maar drie kwekers die dit product aanvoeren. Een sierheester die met haar fijne bloesemblaadjes een echte eye catcher is en zeker een plek verdient in de FloraPodium spotlight. We hebben het over de Prunus glandulosa 'Alba Plena', ook wel ‘Witte Amandel’ genoemd.
Onbekend product
Om meer te weten te komen over dit mooie product, bezochten wij kwekerij ‘Firma D. Weening en Zonen’, waar wij Frank spraken. Frank is samen met zijn ouders eigenaar van het bedrijf. Naast prunus teelt de firma ook seringen. Beide producten hebben we gezien op de kwekerij. Beide worden met zorg geteeld en uitgezocht. Alles zag er dan ook tiptop uit.
Het geslacht Prunus behoort tot de Rozenfamilie: ‘Rosaceae’. Tot Frank zijn verbazing zijn er maar weinig bloemisten die de Prunus glandulosa ‘Alba Plena’ kennen. Hij ziet dat de handel inzakt en vindt dat dit mooie product een steuntje in de rug verdient. Het is een sierlijk product dat op zichzelf in een vaas al heel mooi is, “maar het liefste zie ik dit gewas in een vaas met seringen”, zegt Frank, zijn twee lievelingsproducten.
Tot onze verbazing houdt dit soort Prunus lang haar bloesem vast. Na een week op de vaas waren er nog geen bloemen afgevallen. Op het moment dat het eerste bloemetje valt echter, volgt de rest snel.
Oorsprong
Waarom de bloem ook wel ‘Witte Amandel’ wordt genoemd, is ons al snel duidelijk. We kregen een paar bloemetjes in onze handen, die we flink kneusden door hard met onze handpalmen over elkaar te rollen. De geur van amandel komt je tegemoet. Dat is niet zo gek, omdat de bloem naast de Roos, ook familie is van de Amandel.
De Prunus vindt haar oorsprong in China en wordt vanaf half december tot eind februari gesneden. Hoe later je in het seizoen komt, hoe meer geur de bloemetjes krijgen. Oorspronkelijk groeit de bloesem pas half april. Het seizoen wordt dus net als de Seringen met vier maanden verkort.
In het voorjaar heeft de Prunus rijkbloemige takken met witte bloemen. Van zijn opa weet Frank dat het soort ook in het roze verkrijgbaar is. Helaas heeft Frank dit soort nog niet kunnen vinden. Zijn veredelaar is nog steeds naar het product op zoek, zonder succes. Het is natuurlijk een duur grapje om de wereld rond te reizen, op zoek naar een nieuwe soort. Voor dit exclusieve roze soort is ook maar een kleine markt, rond de Valentijn.
Verzorging
Lange tijd waren er problemen met het snijbloemenvoedsel dat gebruikt werd voor de Prunus. De ouderwetse universele Chrysal snijbloemenvoeding was te sterk en zorgde voor verbranding van de stelen. De huidige Chrysal snijbloemenvoeding is wel bruikbaar als voeding. Nóg beter is om heestervoeding van Chrysal te gebruiken. Dit is helaas voor bloemisten echter niet verkrijgbaar. Op dit moment worden ze door de kweker vaak aan een bosje meegegeven.
Nog een tip: zet de bloem niet in een keramische vaas; hier zitten namelijk vaak meer bacteriën in. Zet ze daarom altijd in een glazen vaas.
De teelt
Als kweker heb je momenten dat je eindelijk denkt dat je de teelt onder de knie hebt. Maar niks was minder waar toen de hete zomer over Nederland trok. De planten van Frank hebben daarmee ook schade opgelopen.
Eenjarige teelt
De Prunus glandulosa Alba Plena is een eenjarige teelt van een meerjarige heester. Veel planten in het bedrijf zijn al wel 50 jaar oud. In maart worden alle overgebleven takken afgeknipt, zodat de plant weer kan gaan groeien. Op dit moment zijn het nog stammen met kluit die op de grond staan. In april gaan de kluiten de grond is. Dan is de grond warm genoeg en kan de plant beginnen met het aanmaken van bladeren. Deze bladeren vallen eind oktober af. In fases worden de stammen naar binnen gehaald, zodat ze ook in fases kunnen bloeien.
Jonge planten
De jongste telgen in het bedrijf zijn de mooiste! De jonge planten hebben veel groeikracht en krijgen daardoor minder scheuten die veel vertakkingen hebben. Vanaf januari zijn deze lange takken beschikbaar. Deze grote takken geven een grote witte pracht in de vaas!
Rijper snijden
Frank is erg perfectionistisch. Producten worden met zorg uitgekozen en er worden veel bewuste keuzes gemaakt. Zo maakt hij bijvoorbeeld ook de keuze om de takken rijper te snijden. Dit leidt soms tot wat kritiek uit de markt. Frank snijdt pas takken af als er meerdere bloemetjes open komen. Zo garandeert hij dat alle bloemen lang genoeg op de vaas staan én allemaal open kunnen kopen. Hij is zich er van bewust dat deze takken dus niet geschikt zijn voor de Aziatische markt, maar daar richt hij zich ook niet op.
FloraPodium, 10 januari 2019