Chrysanthemum Vienna Copper
In de schijnwerpers
Afgelopen maand stond Ronald, van kwekerij Arcadia, op een beurs in Moskou. Hier won hij de Noviteitenprijs met de Chrysanthemum ‘Vienna Copper’. Een goede reden om eens een bezoekje te brengen aan deze kwekerij. Wij wilden natuurlijk alles over deze prijswinnaar te weten komen.
Arcadia
Arcadia is 11 jaar geleden opgericht door Ronald Olsthoorn en Kwekerij van Ruijven. Ronald teelde van origine pluischrysanten op zijn tuin en kwekerij Van Ruijven teelde troschrysanten. Gezamenlijk zijn zij verder gegaan met de pluischrysant. In die 11 jaar is het bedrijf snel en flink uitgegroeid. Intussen zijn er 5 eigenaren, beheren zij 25 hectare grond verdeeld over 6 locaties en produceren ze 50 miljoen stelen per jaar.
Er worden ruim 40 soorten pluischrysanten geteeld, waarvan de meeste soorten jaarrond verkrijgbaar zijn, maar er zitten ook echte seizoensproducten tussen. Eigenlijk hebben ze alles wel in huis. Van grootschalige retailproducten tot kleinschalige niche en exclusieve producten, die meer geschikt zijn voor het hoge segment bloemist of groothandel. Elke eigenaar beheert eigenlijk een locatie, maar gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor de verkoop.
Arcadia is aangesloten bij Decorum, een platform waar verschillende kwekers aangesloten zijn, die hun producten hier aanbieden en verhandelen. Om hun klanten snel en goed te bereiken hebben ze nog een box op de veiling waar zij direct van kunnen uitleveren aan hun klanten op de veiling.
Arcadia staat voor 100% marktgedrevenheid. Zij willen hét loket zijn voor pluischrysanten. De wereld wordt steeds digitaler, er is in hun visie maar ruimte voor één grote webshop. Door hun commerciële instelling, klantgerichte verkoop en het inspelen op de trends en wensen van bloemisten beheersen zij intussen 40% van het marktaandeel. Maar ondanks de verkoop en de digitalisering blijft Ronald een man van de praktijk en is hij graag bezig met zijn teelt.
Allerheiligen
Volgende maand, op 1 november, is het Allerheiligen. Op deze dag denken we aan allen die we verloren hebben, we bezoeken de begraafplaats en staan we even stil bij al onze mooie herinneringen. Chrysanten zijn een heel gewild product tijdens deze dag. ‘Chryso’ is het Griekse woord voor ‘goud’ en ‘anthemom’ betekend bloem. De bloem werd voor het begin van onze jaartelling al geteeld in China, waar zij als Heilige bloem werd beschouwd. Omdat de bloem ontzettend sterk is en tegenwoordig in vele kleuren en vormen te verkrijgen is, is deze bloem nog steeds een zeer populaire bloem op het kerkhof.
In de spotlights
Vienna is een vrij nieuwe soort in de pluischrysanten. Het bestaat pas een jaar of drie, al zijn de genen van de plant al veel ouder. Ronald staat elk jaar op de beurs in Moskou en kreeg twee jaar geleden eigenlijk al wat vraag naar deze bijzondere pluischrysant. Vorig jaar raakte hij tijdens een etentje in gesprek met een aantal dames die ook de vraag naar Vienna hadden. De veredelaar van de Vienna zit in Duitsland, waar Ronald goede afspraken mee heeft kunnen maken.
De moederplanten worden opgezet in Uganda waar de weersomstandigheden veel beter zijn, zodat de planten goed kunnen wortelen. Het afgelopen driekwart jaar heeft Ronald keihard gewerkt om dit jaar op de beurs te kunnen staan mét Vienna. Zijn inzet heeft resultaat geleverd. Hij sleepte een fantastische prijs in de wacht met de ‘Vienna Copper’.
De Vienna kenmerkt zich door haar enorme bol en de vorm van de bloemblaadjes die om de bol heen groeien. Een echt bijzonder product, bij uitstek geschikt voor het hogere segment. En daar teelt Ronald ook op; ”Vienna blijft kleinschalig, het moet echt iets exclusiefs blijven. Van de 1 miljoen stelen die Arcadia per week produceert zijn er maar 10.000 stelen Vienna in de kleuren copper, pink en white.”
Op onze vraag waarom Ronald deze chrysant zo fantastisch vindt; “Dat komt door de gekrulde blaadjes die de bol vormen. Het is een chrysant in z’n oervorm, een chrysant zoals een chrysant hoort te zijn.” De kleur van de ‘Copper’ is echt een hele mooie warme herfstkleur. Dat maakt het product extra geschikt voor dit seizoen.
De teelt
Vienna is niet de makkelijkste chrysant om te telen. De meeste chrysanten hebben 10 weken nodig voordat ze gesneden kunnen worden na het aanplanten. De Vienna doet daar al 3 weken langer over. Daarbij is er veel uitval tijdens de groei, de koppen zijn zeer gevoelig voor breuk. De productie is hierdoor vele malen lager dan andere soorten.
Wij kregen een rondleiding in de ‘kraamkamer’ van Arcadia. Hier staan de nieuwe producten, de testsoorten en de Vienna’s. De overige locaties zijn meer geautomatiseerd, maar op deze locatie gebeurt eigenlijk het meeste nog met de hand. Van het aanplanten tot snijden. Omdat de Vienna een bewerkelijk en gevoelig soort is, en vanwege de netjes die gebruikt worden bij de teelt, past zij het beste op deze locatie.
De naam zegt het al ‘pluischrysanten’. Dit zijn chrysanten met 1 hoofdbloem, waarvan de zijbloemen geplozen zijn. En dit pluizen kost tijd! Zo’n 50% van de arbeid dat het gewas nodig heeft, bestaat uit pluizen. Om beschadigingen tijdens het transport te minimaliseren, worden de Vienna soorten voorzien van netjes. Dit gebeurt ongeveer twee weken voordat ze geoogst worden.
En hier is over nagedacht! De netjes zijn biologisch afbreekbaar, net zoals de hoes waarin ze verpakt worden. Het is belangrijk dat deze netjes open gescheurd worden en niet eraf getrokken worden als ze eenmaal bij de bloemist of consument zijn. De koppen zijn zwaar en gevoelig, als er te hard aan de netjes getrokken wordt, is de kans groter dat de kop afbreekt.
De chrysanten worden na het snijden voor behandeld om de houdbaarheid te waarborgen. Het is wel belangrijk dat ze op een schone vaas gezet worden. Een druppeltje bleek is altijd goed, zodat de chrysant haar eigen water minder kan vervuilen.
FloraPodium, 26 september 2019