Skip to main content

Helleborus Winterfashion


Kalender

‘WinterFashion’ is beschikbaar van november tot half januari. De productie vindt plaats in Nederland en de bloemen zijn bij diverse groothandels verkrijgbaar.

In de schijnwerpers

Deze week staat de Kerstroos in de spotlight van het FloraPodium. De botanische naam van dit fijne bloemetje is de Helleborus Niger. Als deze prachtige verschijning begint te bloeien, herinnert zij ons eraan dat de winter voor de deur staat en de gezelligheid van de Kerstdagen eraan komt. Als plant is de Helleborus heel bekend, maar als snijbloem is zij nog niet zo lang op de markt. Deze teelt is nieuw, nog niet alles is bekend, wat de teelt lastig maakt. Wij gingen bij potplantenkwekerij Van der Does langs om meer te leren over de Helleborus Niger ‘WinterFashion’, die door hen als snijbloem geteeld wordt.

Herkomst
De Helleborus Niger komt oorspronkelijk uit kalkrijke gebieden, zoals de Alpen en Apennijnen. In Nederland bloeit de Helleborus van januari tot april in de tuin. De aanvoer begint echter iets eerder. Om deze reden is het een bekende bloem tijdens de Kerstperiode, ze is namelijk een van de weinige planten die al bloeit, omdat de meeste planten nog in rust zijn.

In de spotlight
Potplantenkwekerij Van der Does kweekt niet alleen maar potplanten. Zij hebben een enorme uitdaging gevonden in het telen van snijcyclamen en snijhelleborus. Deze twee nicheproducten zijn een verrijking in het Kerstassortiment voor de bloemist. Dit jaar ondervonden ze door de warme zomer veel uitval in de snijcylamen, waardoor er weinig aanbod was. Zij hopen volgend jaar weer meer aan te kunnen bieden.

Ook de snijhelleborus is een teelt met uitdaging. Van der Does heeft meerdere soorten staan, maar de meeste hiervan zijn nog in een testfase. Van der Does teelt momenteel maar één soort voor de productie; de ‘WinterFashion’. Met deze teelt zijn ze vier jaar geleden begonnen. WinterFashion is ook gelijk de meest opvallende , door haar mooie heldere witte kleur. Deze mooie verschijning heeft een houdbaarheid van ongeveer 4 weken. Tijdens de teelt, afhankeljk van de temperatuur, verliest zij haar meeldraden, maar dat gaat niet ten koste van de houdbaarheid.  Hoe koeler de bloemen staan, hoe langzamer ze doorkleuren naar groen. Hoe groener de bloem, hoe harder ze wordt. Deze harde groene bloemen hebben nog een mooie sierwaarde binnen de bloemsierkunst.

Verzorging
Stelen in vers, koud water plaatsen zonder gebruik te maken van voorbehandelingsmiddelen. Regelmatig controleren of er nog genoeg water in de vaas staat. Het is heel belangrijk dat de Helleborus altijd in het water staat. Als de onderkant van de stelen zwart wordt, dan opnieuw schuin aansnijden en het water verversen.

De teelt

Helleborus wordt nog niet zo heel lang als snijbloem geteeld en verhandeld. Dit betekent ook dat er nog niet zo veel bekend is over de teelt en dat er nog veel rondom dit product uitgevonden moet worden. Er worden nu ook planten veredeld die geschikt zijn voor de snijteelt. Het duurt jaren om deze geschikte soorten te testen en te selecteren. Het meest belangrijke is om lange stelen te kweken, terwijl potplanten juist compact worden gehouden.

Niche teelt
Het doel van kwekerij van der Does is om het hogere segment van de markt te bedienen met bijzondere teeltproducten. Kleine producten in de niche van de markt. Om deze reden telen zij ook de snijcyclamen. Samen met de Helleborus zijn dit ideale producten voor tijdens de Kerstperiode. Zowel de Helleborus als de Cyclaam zijn traditionele producten die al jaren lang te vinden zijn in het assortiment van van der Does, maar níet als snijbloem!

Nieuwe soorten
Naast de teelt van ‘WinterFashion’ zijn er nog een aantal mooie soorten in ontwikkeling, maar deze zijn over een aantal jaar pas interessant. Het duurt altijd lang voordat er een aanbod is dat ook verkoopbaar is. Deze nieuwe soorten zijn roze en hebben mooie grote bloemen.

Schermdoek
Tijdens ons bezoek was het schermdoek over de kas getrokken. Het was daarom erg donker in de kas (dit ging helaas ten koste van de kwaliteit van de  foto’s). Op deze manier proberen ze de dag-nachtlengte te beïnvloeden en daarmee de bloei van de Helleborus. Rond de kerst willen ze natuurlijk zoveel mogelijk bloemen in bloei hebben staan en op deze manier wordt de bloeiperiode vervroegd.

Ook heeft het invloed op de lengte van de steel. Hoe langer de steel, hoe beter de prijs. Bij de Helleborus is het verschil enorm op een paar centimeter. Is de bloem enkele centimeters langer, dan kan al snel een euro verschil in zitten. Een kweker wil dus zorgen voor een zo lang en dik mogelijke steel.   

Ontdekkingsreis
“Jullie zijn nu vier jaar verder, weten jullie nu alles wat je wilt weten over deze teelt?” vroegen wij ons af. “Helaas niet,” legt Henri uit. “We denken te weten hoe het nu moet, maar het is ieder jaar weer een verrassing. Maar dat maakt het gelukkig uitdagend.”

Wortelschade
De Helleborus wordt nu geteeld op een stuk van 2000 meter. De overige 2,3 hectare wordt voor andere potplanten en snijhelleborus gebruikt. Deze zomer was de worteltemperatuur te hoog door de extreme warmte die we in Nederland gehad hebben, waardoor veel planten veel schade hebben opgelopen. Het bijzondere van de snijhelleborus is, dat deze schade geen invloed heeft op de bloem zelf. Ook al zit de plant slecht in z’n blad, er groeien volop mooie bruikbare bloemen aan. Dat vindt Henri misschien wel het meest bijzondere aan dit mooie product.

In maart krijgen de planten veel blad. In juni worden de eerste knoppen in de grond aangelegd. Vanaf dan kunnen deze knoppen zich gaan ontwikkelen. Op het moment dat de temperatuur onder de 10 graden Celsius zakt, schieten de knoppen in de lucht en kun je genieten van de Kerstroos. 

FloraPodium, 12 december 2018