Hippeastrum Tarantula
In de schijnwerpers
Voor het product van deze week gingen wij op bezoek bij kwekerij van der Ende, om meer te weten te komen over de Cybister. ‘Cybister’ blijkt de handelsnaam te zijn, een aanduiding voor de spinachtige Hippeastrum (Amaryllis). In de schijnwerpers van deze week staat de Hippeastrum ‘Tarantula’.
Nog één keer dan!
Hippeastrum, afgeleid van Hippeus (ridder) en Astron (ster), komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Dit is de bloem die wij kennen als de “Amaryllis”. Deze heeft een holle stengel en groeit alleen binnen. De échte Amaryllis, afgeleid van het Griekse amarussein wat fonkelend of stralend betekent, vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Deze bloem heeft een gevulde stengel en groeit daarentegen buiten.
In de spotlights
Kwekerij van der Ende, gevestigd in Maasdijk, teelt al meer dan 25 jaar Amaryllissnijbloemen. Van september t/m juni bieden zij een uitgebreid assortiment Amaryllissen aan. Van der Ende is de op één na grootste Amaryllis kwekerij in Nederland, met het breedste assortiment. Met de ‘Cybister’ soorten proberen zij zich te onderscheiden. In de spotlight van deze week vinden wij de Hippeastrum Cybister ‘Tarantula’. Deze bijzondere bloem heeft dunne sierlijke bloembladeren die krullen. Het is een soort dat door de natuur gemaakt is en niet door veredeling gevonden is. Door veredeling zijn er op dit moment wel meer verschillende soorten. De Tarantula is geen nieuw soort en is al zeker 10 jaar op de markt. Het blijft een ontzettend gewild product, maar is helaas moeilijk om te telen. De bol geeft niet zoveel bloemen en is daarom niet erg productief. Toch blijft Van der Ende het product telen, om haar populariteit en de Tarantula is echt een meerwaarde voor zijn assortiment.
Missie
Van der Ende probeert zich in te zetten voor de bloemist. Dit doen ze bijvoorbeeld door de bloemisten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de verkoop van hun producten. Hierdoor hebben zij veel contact met verschillende bloemisten en is van der Ende aangesloten bij Floral Fundamentals. Een platform dat praktische informatie over bloemen, planten en diversen producten verstrekt, die gebruikt worden in de bloemenindustrie. Een communicatieplatform waar bloemisten met kwekers en handelaren kunnen communiceren. Van der Ende probeert op deze manier informatie te verzamelen, zodat ze deze feedback kunnen toepassen in het bedrijf. Geregeld gaan de broers ook op bezoek bij diverse bloemisten om hun contacten bij te houden en directe feedback te ontvangen. Dit is een belangrijke kernwaarde van het bedrijf.
Verwerkingsmanieren
Amaryllissen zijn op meerdere manieren heel leuk te verwerken.
Ophangen
Hang de bloemen eens op de kop voor een heel ander effect! Steek hiervoor een satéprikker dwars door de steel (op ongeveer twee centimeter van de onderkant) en bind er een touwtje aan vast. Vul de steel met water en hang hem op een leuke plek in huis. Vergeet de steel dan niet regelmatig bij te vullen met water!
Steel krullen
Vul een vaas met water. Maak daarna aan de onderkant van de steel van de Amaryllis 6 verticale sneetjes en zet de bloem dan in de vaas. Op deze manier gaat de steel extra krullen, zo heeft ook de steel een sierwaarde in de vaas.
De teelt
Het telen van 25 verschillende soorten Amaryllis, vraagt om 25 verschillende teeltmanieren. Martijn zorgt met zijn twee broers Sjoerd en Gerard voor de beste teeltomstandigheden op hun drie verschillende locaties. In totaal telen zij hun producten op 11 hectare. Omdat alle soorten een eigen teeltmanier vragen, wordt er gebruik gemaakt van een speciaal watersysteem. Hiermee kunnen ze per bed het geven van water reguleren.
Kostbaar product
Per jaar kunnen er 40 tot 50 stelen per meter geoogst worden. Dit is weinig ten opzichte van andere teelten waar gemiddeld 300 tot 400 stelen per meter in een jaar geoogst worden. Een aantal maanden in het jaar wordt er niet gesneden, waarbij rond de kerstperiode juist extra veel wordt gesneden. Het is dus niet zo gek dat de Amaryllis een kostbare bloem is.
Duurzaamheid als bedrijfsvoering
500 Zonnepanelen, een warmtepomp, een warmtekrachtkoppeling en een certificaat. De broers doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bijzonder is dat er CO2 wordt ingekocht om te verspreiden in de kas. Dit zetten de bloemen om in zuurstof. In de kassen is er een structureel tekort aan CO2. Dit is een heel belangrijke voedingsstof voor de plant, omdat de stelen en bloemen er dikker en sterker van worden. Om dit tekort aan te vullen wordt er dus CO2 ingekocht dat door middel van slangen door de kas wordt verspreid.
Grootste uitdaging
Rond de Kerst periode is het ontzettend druk in de kwekerij en werken er 100 man personeel om alles rond te krijgen. Het is voor de drie broers dan ook de allergrootste uitdaging om alles voor de kerst te organiseren. Er wordt gespeeld met de warmte en kou om met de kerst genoeg stelen te hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de stelen genoeg lengte en gewicht krijgen. Het is ieder jaar weer een puzzel om dit op de goede manier te organiseren.
Sorteren en inhoezen
Tijdens ons bezoek hebben wij twee van de drie tuinen kunnen bekijken. De één iets moderner dan de ander, maar beide ontzettend groot en schoon. Bij een van de twee tuinen hebben zij een nieuwe machine die ze gebruiken voor het sorteren en inpakken van de bloemen. Deze machine hebben ze zelf samen met de leverancier speciaal ontworpen voor de Amaryllisteelt en dankzij deze machine is het werk een stuk lichter geworden.
FloraPodium, 05 december 2018