Hippeastrum Lovely Nymph en Magical Touch
Kalender
De Hippeastrum 'Lovely Nymph' & 'Magical Touch' zijn verkrijgbaar vanaf oktober tot en met december.
In de schijnwerpers
Heel voorzichtig worden in de bloemenbranche de eerste voorbereidingen getroffen voor de aankomende Kerst. Inkopen worden gedaan en volledige Kerstshows worden opgebouwd. In deze aanloop naar de Kerst, krijgen we natuurlijk allemaal weer zin in de Hippeastrum! Dit bolgewas uit de narcissenfamilie staat natuurlijk beter bekend als ‘Amaryllis’ hoewel deze benaming officieel eigenlijk niet klopt. De botanische naam Amaryllis mag eigenlijk alleen gebruikt mag worden voor een bepaalde Zuid Afrikaanse soort. Maar de Amaryllis en Hippeastrum lijken wel veel op elkaar en de naam Amaryllis wordt dan ook algemeen gebruikt voor beide gewassen. Maarten en Helen Sonneveld, van kwekerij Amazone, gebruiken eigenlijk altijd de naam Amaryllis. Zij staan bekend om hun vele exclusieve en verbluffende soorten.
Gewild product
De Amaryllis (of eigenlijk dus de Hippeastrum) is een hoog gewaardeerd seizoensproduct. In de maanden rond de Kerst is er een duidelijke afzetpiek te zien en daarna wordt het weer wat rustiger. Maar juist ook die rustige momenten hebben zijn charme. “Dit maakt dit werk zo enorm afwisselend”, zegt Maarten.
In de buurt zijn er weinig ‘Amaryllis’ kwekers, waardoor er veel particulieren langs komen om dit toch wel gewilde product te kopen. Dit gaf een nieuwe kans voor het bedrijf. Tijdens het nieuwbouwproject zo’n tien jaar geleden, hebben Maarten en Helen een winkel gerealiseerd binnen het bedrijf, waar zij op vrijdagen en zaterdagen, in de productiemaanden, Amaryllis bloemen verkopen.
In de spotlights
Maarten en Helen telen ongeveer achttien bijzondere soorten Amaryllis voor de snijbloementeelt. Zij zien zichzelf niet als massakweker. Zij gaan voor exclusiviteit; meerdere bijzondere, exclusieve soorten kleinschalig telen. Van de achttien soorten die ze telen heeft Maarten natuurlijk ook zijn voorkeur, die hij graag met ons wil delen.
Lovely Nymph
Een hele grote zware zalmroze, dubbelbloemige Amaryllis. Van dit mooie soort heeft Amazone drie bedden staan. De Lovely Nymph is uniek om haar extreem zware kwaliteit. Ze heeft enorm dikke stelen, grote koppen en veel bloemen. Daarnaast heeft ze een hoge productie en is ze heel goed te telen. Zowel voor de kweker als voor de consument een enorm gewaardeerd product.
Magical Touch
Magical Touch is een vrij nieuwe soort. Zij is nu pas het 3e jaar in de handel en dit jaar voor het eerst beschikbaar in wat grotere aantallen. Magical Touch is een enkele bloem, maar met een ontzettend bijzondere kleur. Niet echt rood, niet echt paars, een kleur die we eigenlijk niet goed kunnen benoemen. Wat haar het meest bijzonder maakt, is de witte rand aan de buitenkant van de bloembladeren. Met recht een bloem met een Magical Touch.
Beide soorten zijn beschikbaar tot eind december.
Snijbloemenvoedsel
Amaryllissen hebben geen snijbloemenvoedsel nodig. Worden de Amaryllissen samen met andere bloemen geplaatst die wel snijbloemenvoedsel nodig hebben, kan dit voor de Amaryllis geen kwaad en mag dit gewoon toegevoegd worden.
De teelt
De Hippeastrum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar dit bolgewas in de hoge bergen groeit. Na de koude winter groeit en bloeit het gewas in het voorjaar. Maarten en Helen proberen zoveel mogelijk van deze weersomstandigheden in hun kas na te bootsen.
Klimaat in de kas
De Amaryllis bollen staan op grote bedden voorzien van een tempex isolatielaag met daarin kleikorrels als teeltsubstraat. In september worden de eerste bloemen van het seizoen gesneden. Ongeveer vijf á zes weken lang is er een piekmoment, vanaf 10 november tot de Kerst.
Na de oogst van de bloemen, gaat het blad groeien. In de zomer heeft de plant dan ook vooral veel blad, en worden er nieuwe knoppen in de bol ontwikkeld voor het volgende seizoen. Om de bol in bloei te brengen wordt eerst het blad verwijderd en de boltemperatuur omlaag gebracht. Hierdoor gaat de bol in rust en wordt de groei van de nieuwe knoppen gestopt, zoals dit ook in de natuur gaat.
Door middel van waterslangen, die op de bodem van de bedden liggen, wordt de temperatuur van de bol geregeld. De temperatuur kan per bed aangestuurd worden, waardoor Maarten zelf invloed heeft op de productie van zijn gewas. In deze rustperiode stroomt er water door de slangen van 6 graden Celsius, waardoor de boltemperatuur 13 graden C. blijft. Na tien weken rust, wordt de temperatuur van de bol omhoog gebracht, zodat ongeveer acht weken later geoogst kan worden.
Elke drie jaar worden de bollen gerooid. De bedden worden schoongemaakt en ontsmet. In deze drie jaar heeft de bol nieuwe klisters aangemaakt, die van de bol verwijderd worden. Deze klisters groeien uit tot nieuwe bollen en worden gelijk ingezet om uitgevallen bollen te vervangen. Per jaar wordt ongeveer 1/3e van de kas gerooid.
Duurzaam systeem
Maarten en Helen hebben gekozen voor een klimaatsysteem binnen hun bedrijf waar geen gas meer aan te pas komt. Hierin zijn zij uniek. Het bedrijf wordt verwarmd met een warmtepomp op elektriciteit. Met het verwarmen wordt de kou opgeslagen in de grond. Die kou wordt vervolgens weer gebruikt voor het koelen van de bollen als deze in rust gaan, hierdoor wordt de warmte weer teruggewonnen.
Amaryllis als snijbloem.
De vader van Maarten startte in de jaren 70, toen zijn vader (de opa van Maarten) uit de kwekerij stapte. In de zomer kweekten zij Freesia’s en de winter vulden zij op met de snijamaryllis. In de jaren ‘50 en ‘60 werd de Amaryllis voor het eerst als snijbloem in huis gehaald. Destijds waren deze alleen in de kleuren rood en wit beschikbaar en werd de Amaryllis met Kerst geassocieerd.
Nu, 40 jaar later telen Maarten en Helen 18 soorten in vele verschillende kleuren. Dit assortiment is vooral de laatste 10 jaar enorm uitgebreid. Vandaag de dag is de Amaryllis nog steeds een gewild kerstartikel. Op onze vraag waarom de Amaryllis niet jaarrond geteeld wordt, is het antwoord eigenlijk vrij simpel “er is gewoon geen vraag naar, Amaryllis is populair rondom de Kerstperiode.”
Het testbed
Maarten nam ons mee naar hun ‘testbed’. Hier staan soorten uit een eerste selectie na de kruising. Op dit ‘testbed’ wordt verder gekeken naar eventuele geschikte soorten om mee verder te kunnen telen. Vanaf een nieuwe kruising tot het moment van productie wordt ongeveer 10 jaar uitgetrokken. Het vermeerderen van nieuwe soorten is een lang proces, dit voornamelijk omdat een bol ook maar één bloem geeft en daarna pas nieuwe klisters aan de bol ontstaan. Daarnaast is er ook veel uitval tijdens het vermeerderen. Pas na een aantal jaar is er een bed te vullen.
FloraPodium, 21 november 2018